Ako koučovanie pomáha dosiahnuť ciele a vyhnúť sa chybám, vysvetľuje mentorka, certifikovaná koučka Ekaterina Tsareva.

O KOUČINGU

Koučovanie je na rozdiel od psychológie o budúcnosti. Nezaoberáme sa traumami z minulosti ani lekárskymi diagnózami. Cieľom kouča je sprevádzať klienta z bodu A (prítomnosť) do bodu B (budúcnosť) čo najkratšou a najefektívnejšou cestou a dosiahnuť cieľ SMART:

  • relevantné,
  • dosiahnuteľný,
  • merateľný,
  • konkrétny,
  • časovo ohraničený.

Spúšťame transformačné procesy, ktorých smerovanie závisí od vlastných túžob klienta, nie od vnucovaných vzorcov spoločnosti.

O PROFESIONALITE

V súčasnosti existuje mnoho koučov, ktorí našu prácu diskreditujú. V tomto biznise nemôžu byť ševci bez čižiem. Môj osobný recept na skvelého kouča: bohaté skúsenosti na manažérskych pozíciách v rôznych oblastiach podnikania (predaj, nákup, financie, marketing), vzdelanie na najlepších univerzitách (ekonomické, psychologické, koučovanie), neustále ďalšie vzdelávanie. A, samozrejme, nikde bez veľkej túžby pomáhať ľuďom.

Skvelý kouč pracuje nielen v čižmách, ale aj v topánkach na podpätku. Skutočný profesionál pravidelne absolvuje supervíziu a komunikuje so svojím osobným koučom.

O METÓDACH

Pracujem podľa štandardov ICF – profesijnej asociácie osobných a biznis koučov, používam techniky, eriksonovské nástroje a autorské metódy. Tie môžu obsahovať prvky hypnózy, metaforických máp, meditácie, koučovania a poradenstva.

O PRÁCI

Často sa stáva, že človek príde s požiadavkou urobiť nový rozhodujúci krok v kariére, ale ukáže sa, že bez práce na svojom osobnom živote alebo vnútornom sebavedomí sa vo svojej profesii nemôže posunúť ďalej.

Práca kouča sa podobá procesu skladania Rubikovej kocky. Klient príde poskladať červenú stranu, ale v procese sa ukáže, že stačí poskladať modrú stranu, aby ostatné zapadli na svoje miesto.

Koučovanie je vždy o partnerstve. Ako povedal jeden z mojich klientov: “Koučovanie je magický proces, v ktorom je tak ľahké otvoriť sa, vidieť a počuť seba samého, nájsť riešenia. Uvedomiť si, že vždy môžete robiť veci inak. A samotný proces je taký prirodzený, že si ani nevšimnete, ako rýchlo sa dopracujete k výsledku”. Kouč vás sprevádza na ceste a je na klientovi, aby sa aktívne a samostatne pohyboval a vyvíjal úsilie.