Zdroj

Depresia v tehotenstve môže vzniknúť v súvislosti s novou životnou situáciou, ako je otehotnenie, alebo môže súvisieť s predchádzajúcimi problémami, ako sú napríklad afektívne poruchy. V druhom prípade môžu hormonálne zmeny a stres z tehotenstva spôsobiť recidívu ochorenia. Aké faktory spôsobujú popôrodnú depresiu, aké sú jej účinky a aká je liečba postnatálnej depresie?

Štatistiky ukazujú, že 10-20% tehotných žien trpí depresiou. Špecifickým typom tohto ochorenia je tehotenská depresia. Môže sa to prejaviť okrem iného aj pocitom úzkosti o budúce dieťa alebo jednoducho nervozitou z celej situácie.

DEPRESÍVNE FAKTORY V TEHOTENSTVE

Najčastejšie ženy v nechcenom tehotenstve trpia tehotenskou depresiou, ktorá sa zvyčajne objavuje v  prvom trimestri. Môže sa vyskytnúť aj v treťom trimestri tehotenstva kvôli obavám o narodenie a zdravie dieťaťa. Ďalším rizikovým faktorom môže byť strach z nesplnenia úlohy matky. Ženy sa boja, že nezvládnu veľkú zodpovednosť pri výchove dieťaťa, že nebudú spĺňať požiadavky.

Tehotenstvo a pôrod sú jedny z druhov, na ktoré sa nedá pripraviť. Nevieme predpovedať, ako na správy o tehotenstve zareagujeme a ako sa počas neho budeme cítiť. Počas tehotenstva navyše dochádza k hormonálnym zmenám, ktoré výrazne ovplyvňujú naše emócie, pohodu a dokonca aj správanie.

ÚČINKY TEHOTENSKEJ DEPRESIE

Účinky tehotenskej depresie sa môžu líšiť. V prvom rade je vhodné si uvedomiť, že sa týkajú nielen matky, ale aj vyvíjajúceho sa dieťaťa. Zdá sa, že u matiek trpiacich depresiou sú poruchy spánku a chuti do jedla obzvlášť časté. Bohužiaľ, existujú aj tragickejšie choroby, ako napríklad:

  • Zneužívanie alkoholu;
  • nadmerný príjem liekov;
  • užívanie psychoaktívnych látok;
  • averzia voči dieťaťu;
  • myšlienky na samovraždu;
  • pokusy vyvolať potrat;
  • Účinky tehotenskej depresie na dieťa

Výskumy ukazujú, že depresívne ochorenie u tehotných žien zvyšuje riziko vzniku tohto ochorenia u dieťaťa. Nebezpečná je najmä neliečená depresia, ktorá má na dieťa obrovský vplyv. Nastávajúca matka v stave depresie sa nemusí starať o seba a svoje zdravie, a tým sa nestará ani o plod. V dôsledku takéhoto správania sa deti žien trpiacich depresiou počas tehotenstva často rodia predčasne. Navyše, v budúcnosti môžu mať deti emocionálne problémy, môžu byť nervóznejšie a mať narušený vzťah medzi matkou a dieťaťom. Preto je také dôležité uvedomiť si problém včas a vyhľadať pomoc odborníka. Depresia v tehotenstve takmer zdvojnásobuje riziko predčasného pôrodu, cukrovky a pôrodu cisárskym rezom. Z dlhodobého hľadiska má negatívny vplyv na emocionálny aj sociálny vývoj dieťaťa.

Podpora partnera

Depresia je choroba, ktorá vo veľkej miere ovplyvňuje naše pocity a emócie. Podpora zo strany partnera je preto v procese jej liečby mimoriadne dôležitá. Tehotná žena by mala vždy cítiť, že má oporu vo svojom partnerovi. Je to človek, na ktorého sa spolieha, ktorý by sa mal o ňu starať a podporovať ju na každom kroku.  Muž, ktorého partnerka je v depresii, by mal vynaložiť maximálne úsilie, aby jej pomohol. Niekedy stačí, ak sa začnete zaujímať o problémy, s ktorými vaša partnerka bojuje a pomôžete jej sa s nimi vysporiadať.  Nikdy nesmiete dopustiť situáciu, v ktorej partnerka zostane sama s problémami, ktoré ju trápia. Podpora od najbližšej osoby je pri liečbe depresie nevyhnutná.

LIEČBA TEHOTENSKEJ DEPRESIE

Depresia v tehotenstve sa musí liečiť. Nemusí však hneď ísť o farmakoterapiu. Je potrebné vedieť, že lieky, ktoré užívajú tehotné ženy, môžu mať významný vplyv na vývoj dieťaťa v ich tele.

Keď existujú náznaky, že žena môže trpieť depresiou, prvým krokom je ísť na psychologickú konzultáciu. Psychológ s príslušnými znalosťami a nástrojmi bude schopný potvrdiť vaše predpoklady o chorobe alebo túto možnosť vylúčiť. Liečba sa má začať, ak sa zdá, že symptómy môžu byť v skutočnosti chorobou. Na začiatku to bude s najväčšou pravdepodobnosťou psychoterapia. Ide o pravidelné stretnutia so psychológom, aby ste zistili príčinu problémov a naučili sa, ako sa s týmito problémami vysporiadať, ako pochopiť, čo cítite a ako konať, keď sa vám v hlave objavia napríklad negatívne myšlienky.

Ženy bojujúce s tehotenskou depresiou majú od seba často veľké očakávania. Chcú byť dokonalou mamou, no boja sa, že sa im to vôbec nepodarí.

V prípadoch, keď nás príznaky depresie silne obťažujú v každodennom fungovaní, môže psychológ odporučiť tehotnej žene návštevu psychiatra. Psychiater sa od psychológa líši tým, že je lekárom a má medicínske znalosti na to, aby chorej osobe predpísal lieky.