Každý sa stretol so situáciami, keď doma, v práci alebo vo vzťahoch niečo alebo hneď všetko nejde podľa plánu. V takýchto chvíľach je ľahké podľahnúť sebazničujúcim myšlienkam a začať si predstavovať tú najnegatívnejšiu verziu udalostí – kvôli návyku myslieť negatívne. Kouč hovorí o tom, odkiaľ sa berie a ako s ním môžete bojovať.

PODSTATA NEGATÍVNEHO MYSLENIA

Prechádzate v dopravných prostriedkoch kanál s množstvom desivých správ a žiadnou, ktorá by vyvolávala pozitívne emócie? Sťažuje sa triedna učiteľka na dieťa a vyzýva vás, aby ste sa porozprávali s riaditeľom školy? V kancelárii ste vtiahnutí do konfliktu? V kaviarni na vás okoloidúci vyleje kávu? Každý môže mať zlý deň, otázkou je len to, ako ho budete brať: ako nehodu alebo ako “čiernu” škvrnu vo vašom živote.

Všetci sa niečoho bojíme a nemusíme si byť istí svojimi schopnosťami, ale ak sa budeme stále prechyľovať, vidieť v každom prípade ťažkosti, byť nervózni kvôli svojej bezmocnosti, stane sa to zvykom. A to môže viesť k zhoršeniu pamäti a depresii – početné štúdie vedcov potvrdzujú, že negatívne myšlienky, úzkosť prispievajú k predčasnému starnutiu mozgu a vzniku Alzheimerovej choroby.

Faktom je, že naše myšlienky sa riadia zvykom: časom sa mozog začne sústreďovať len na zlé udalosti, čo ovplyvňuje naše emocionálne zázemie, správanie a život vo všeobecnosti.

Uvediem príklad zrozumiteľný každému: aký je rozdiel medzi šťastnou a nešťastnou rodinou? V jednej rodine obaja venujú pozornosť radostným a šťastným chvíľam, ďakujú svojmu partnerovi za každú maličkosť, vytvárajú si zvyk dôverovať si a spoliehať sa jeden na druhého. A v inej rodine obaja venujú pozornosť tomu, kto a na čo zabudol, nemal čas, kde meškal. Medzi manželmi sa hromadí podráždenie a postupne láska, ktorá ich spájala, slabne a “trhá sa”.

AKO SA NAUČIŤ POROZUMIEŤ SVOJIM EMÓCIÁM

Urobte si minútovú prestávku

Vdychujte a vydychujte so zvukom, povedzme ráno každú párnu hodinu – o 8, 10 a 12 hodine. Všímajte si napätie v chrbte, bruchu, ramenách, čeľusti a svaloch tváre. Uvoľnite svaly na 15 sekúnd s výdychom a položte si otázku: “Čo práve teraz cítim?”. Cvičenie zopakujte 3 – 5-krát počas dňa, pričom spomalíte, aby ste mohli sledovať alebo zaznamenať svoje emócie. Pozorovania si zapisujte do kalendára.

Ohodnoťte svoju pohodu na stupnici od 1 do 10

Dvakrát denne si overte, ako ste nabití energiou: ráno a večer. Pred spaním si “pretočte” svoj deň ako zrýchlený film. Venujte pozornosť najvýraznejším, kontrastným alebo nezvyčajným emóciám – čo vás dnes veľmi potešilo alebo naopak veľmi zarmútilo. Každý nečakaný a jasný výbuch pozitívnych alebo negatívnych pocitov vás vyvedie z rovnováhy – aby ste si takéto situácie všimli a zmiernili a pochopili, čo sa s vami deje, potrebujete takýto druh analýzy.

Rozvíjajte pozorovanie

Skúmajte stav svojich blízkych. Môžete si napríklad stiahnuť do telefónu alebo vytlačiť koleso emócií Roberta Plutchika alebo akýkoľvek iný krátky zoznam-slovník emócií a naučiť sa identifikovať stav svojich blízkych. Rozviniete si schopnosť porozumieť druhým, a to vám poskytne vodítka k vašim emóciám. Len pri pozorovaní nepoužívajte slová “zlý, dobrý”, zvoľte presnú definíciu.

AKO SA ZBAVIŤ NEGATÍVNEHO MYSLENIA

Našou úlohou je zastaviť spleť negatívnych myšlienok v počiatočnej fáze. Napodiv pomáhajú rýchle prechádzky na čerstvom vzduchu, počas ktorých sa pozeráte na oblohu a sústredíte sa na dobré veci, ktoré sa dejú vo vašom živote. Trénovať a koučovať sa dá mnohými spôsobmi.

1. Naučte sa všímať si negatívne myšlienky

Zaznamenávajte si na hárok papiera vety a situácie, v ktorých sa takéto myšlienky objavia. Napríklad: “Som smoliar” – pomysleli ste si po tom, čo bol povýšený kolega, nie vy, rozišli ste sa s obchodným partnerom, ktorý investoval do projektu, rozišli ste sa s milovanou osobou. Situácie nie sú príjemné a v nich je, samozrejme, každému nepríjemne, ale ak oddelíte fakty od emócií, vidíte, že myšlienka “som lúzer” mohla viesť k výrokom rodičov, keď ste sa neučili tak dobre, ako chceli, alebo ste boli “horší” ako váš brat či sused. Teraz sa vám darí, je čas zbaviť sa zvyku podceňovať sa.

Alebo napríklad zmeškáte autobus, pri ďalšom sa dostanete do dopravnej zápchy a následne meškáte na dôležitú schôdzku. Čo v takejto situácii urobíte? Nahneváte sa a obviňujete sa? Lepšie je vziať si ponaučenie a nasmerovať svoje myšlienky pozitívnym smerom. Silou myšlienok nepohneme autobusom dopredu, ani nerozhádžeme zápchu a ľahko sa rozčúlime. Prijmite ako fakt, že budete meškať, a sústreďte sa na to, čo chcete a môžete konštruktívne urobiť alebo vyriešiť na tomto stretnutí. Potom krátko poďakujte ľuďom za čakanie a pokračujte vo svojom cieli.

2. Nastavte sa na to najlepšie

Zlých myšlienok sa nezbavíte zo dňa na deň, ale je možné ich postupne zmeniť. Vezmime si častý prípad: nemali by ste sa vopred pripravovať na to, že vystúpenie s referátom pred tímom zlyhá, nakreslite si obrázok, ako všetci s nespokojnými tvárami vstanú a odídu. Lepšie je zmeniť vektor a myslieť na to, že urobíte všetko pre to, aby sa chyba nestala, ale každý má na to právo.

Predstavte si svoj úsmev, sebavedomý hlas a to, ako na konci svojho prejavu spokojne vydychujete. Dokonca aj potlesk niekoho iného. V okamihu vzrušenia vydýchnite a myslite na to, ako sa vaše vystúpenie skončí. Precvičte si to 3 až 5-krát: pozrite sa na svoje rečnícke body a predstavte si, ako publikum súhlasne prikyvuje a vy si potom s úsmevom sadnete na svoje miesto.

3. Nehrajte úlohu knihy sťažností

Ak sa vám dostáva veľa sťažností a nekonečného súcitu, zamyslite sa nad tým, nakoľko vám táto úloha vyhovuje. Keď prestanete byť pohodlnou “vestou” pre druhých a sami sa budete sťažovať, vo vašom živote sa objavia zaujímaví a úspešní ľudia. Snažte sa častejšie stretávať s tými, ktorí vás nabíjajú energiou, ktorí nestoja na mieste a vlastnými rukami robia v živote niečo zaujímavé. Pripravte sa na to, že budete rozprávať o veciach, ktoré sa vo vašom živote menia k lepšiemu.

4. Hľadajte dôvody na vďačnosť

Snažte sa poďakovať tým, ktorí vám nejakým spôsobom pomohli, a pochváľte sa, keď sa vám podarí vyriešiť ťažký problém. Do denníka si zapisujte dobré veci, ktoré sa vám počas dňa stali. Pustite si príjemnú hudbu, ktorá presunie vašu pozornosť a pozitívne vás naladí.

Môžete si tiež zahrať hru “Tri týždne plusov”. Každý deň zbierajte plusy – aspoň tri (alebo viac) príjemné a dobré udalosti, ktoré sa vám stali. Prvý deň sa budete cítiť zvláštne, ale potom sa ľahšie dostanete do konštruktívneho rozpoloženia. Na konci hry (alebo na konci týždňa) si môžete dopriať príjemný bonus – napríklad masáž.