Bežný večer, typická situácia v mnohých rodinách. Eva, ktorá je na materskej s 8–mesačnou Sofiou, netrpezlivo čaká na návrat manžela. Okolo nôh jej behá 3–ročný Lukáš. Jej muž, Tomáš, po príchode domov ostane ticho. Na otázky odpovedá jednoslovne.  Žiadna komunikácia. Má za sebou dôležitý míting, nemá chuť na ďalší dialóg. Chcel by si užiť ticho a relax. Pri deťoch, ktoré čochvíľa čaká kolotoč (neúspešného) uspávania, si neužije ani ticho, ani relax. Eva mu jedným dychom porozpráva všetko, čo zažila. „Sofia má zvýšenú teplotu, asi kvôli zúbkom, Lukáš nechcel poobede spať, prišiel nedoplatok za plyn, zabudla som kúpiť kávu, volala mi tvoja mama, máme sa v sobotu zastaviť na obed…“

Tomáš len unavene prikývne. Eva prechádza zmesou rôznych emócií. Pochybuje sama o sebe, či je vôbec hodná rozhovoru s dospelým človekom, začína premýšľať, či Tomáš niekoho nemá. Veď v práci je obklopený mladými asistentkami. Doma ho čaká unavená, neupravená žena s mastnými vlasmi, ktorá na sex ani nepomyslí. Nevládze. Snaží sa každý pohyb obmedziť na minimum. Je možné pochopiť obe strany. Ani Eva, ani Tomáš nemajú na ružiach ustlané. Eva sa chce porozprávať, Tomášovi svietia kontrolky. Každý ich rozhovor, dlhší ako pár sekúnd, končí hádkou. Ako sa dá aj pod tlakom nájsť spoločná reč? 

Komunikujte stručne

Všimli ste si, že niekedy sa počas rozhovoru vôbec nedostanete k téme, ktorú ste chceli prebrať? Rozprávate o banalitách, z jednej témy preskakujete na druhú, takže poslucháč rýchlo stratí niť. Vráťte sa! Pokiaľ chcete zlepšiť komunikačné schopnosti, skúste byť struční a držať sa len jednej veci. Neznamená to, že partnera nemáte radi. Je to znak toho, že si vážite čas. Ak sa neviete pohnúť z miesta, pýtajte sa, čo si má z vašej debaty odniesť partner? Z Evinej vety je to strach. Strach o syna, ktorému chýba spánok a o dcérku, ktorú trápi teplota. Alebo je príčina ukrytá ešte hlbšie? Pravdepodobne áno. „Zlatko, som unavená. Dnes nevládzem. Postaráš sa, prosím o deti?“ Z toho by manžel pochopil oveľa viac. Eva by sa neurazila a mohli by spoločne prežiť príjemný večer.

Aktívne počúvajte

Aj keď vám možno táto rada bude proti srsti. „On mlčí, nechce sa so mnou rozprávať a ja mám mlčať a počúvať?! No určite!“ Ale áno, táto rada má niečo do seba. Máte toho veľa. Obaja. Keď sa naučíte partnera počúvať bez toho, aby ste išli aktívne do protiútoku, ste na polceste k víťazstvu. A tým je zlepšenie komunikácie. Určite to stojí aspoň za vyskúšanie!

Viac než slová

Neverbálna komunikácia zohráva v našich vzťahoch kľúčovú úlohu. Môžete vravieť čokoľvek, ale vaše telo vás prezradí. Postoj, gestá, mimika. Potrebujete, aby vás partner objal, pretože toho máte fakt veľa? Urobte prvý krok. Objímte ho. Občas je to to najlepšie, čo môžete urobiť. 

Objatie povie viac než tisíc slov (Zdroj: freepik.com)

Hovorte o sebe

Miesto vyliatia vedra výčitiek na partnerovu hlavu hovorte o sebe. Keď ho budete kritizovať, že je taký a onaký, okamžite uňho spustíte obrannú mechanizmu. Prejde do útočného režimu a hádka či buchnutie dverami urobí medzi vami ešte väčší odstup. Pri rozhovore vravte o sebe. O tom, aké máte plány, o tom, čo od partnera chcete. Sám od seba sa nedovtípi. Musíte mu to povedať priamo.

Nielen negatíva

Veta: „Musíme sa porozprávať,“ zaváňa problémom. Muži ju nemajú radi, pretože v nich evokuje vznik konfliktu. Preto je nesmierne dôležité naučiť sa hovoriť nielen o negatívach, problémoch a prúseroch, ale aj o pozitívnych veciach. Vďaka tomu si spoločne vytvoríte návyk, ktorý vám uľahčí spoločné fungovanie.

Extra tip na záver:

Sú muži, ktorí sa neradi rozprávajú. Je to fakt. Nemusí to byť znakom problému. Pokiaľ žijete s nie príliš výrečným chlapom, skúste využiť iné komunikačné prostriedky. Občas mu pošlite správu (nielen to, čo treba nakúpiť), ale to, čo vás potešilo, na čom ste sa zasmiali. 

Páčil sa vám článok? Podeľte sa s ním so svojimi známymi!