To, ako sa cítime, ovplyvňuje náš pocit zo seba samých. Sebapodceňovanie, nadmerná sebakritika môžu viesť k depresii, nervovým poruchám a dokonca aj k fyzickým ochoreniam. Skontrolujte: Robíte pre seba to, čo by ste urobili pre svojho najlepšieho priateľa?

Všetci si zaslúžime, aby sa k nám správali s porozumením a rešpektom. To je to, čo očakávame od ostatných. Mali by sme však začať od seba! Nech sa to zdá akokoľvek zvláštne, dosť často sa k sebe správame (a hovoríme) tak, ako by sme sa nikdy nesprávali k svojim príbuzným, priateľom alebo dokonca známym: bezohľadne a kriticky.

Mnohým ľuďom je ľahšie priznať si svoje chyby ako svoje zásluhy. A to nie je bezpečné: nízke sebavedomie vytvára predpoklady pre depresie a úzkostné poruchy. Nie je čas zmeniť svoj postoj k sebe samému k lepšiemu?

1. ZOHĽADNIŤ REALITU

Nemôžeme zmeniť to, čo si nevšímame. Sebapozorovanie je nevyhnutným predpokladom konania. Ak chceme skoncovať s devalváciou seba samých, musíme pochopiť, ako to robíme.

Je ľahké prijať ako objektívne hodnotenie názor toho vnútorného hlasu, ktorý znevažuje naše prednosti a poukazuje na naše nedostatky

Tento hlas je však len prejavom nízkeho sebavedomia. A súvisí s čímkoľvek, len nie s realitou. Ak sa naučíte tieto výroky rozpoznávať a správne vyhodnocovať, budete môcť zmeniť svoj postoj k sebe samému.

2. HOVORTE O SEBE S REŠPEKTOM

Neustále bagatelizovanie svojich talentov a zásluh, znevažujúce reči o sebe, vyhýbanie sa akejkoľvek pozornosti, pestovanie skromnosti… To je skvelý spôsob, ako si udržať nízke sebavedomie.

Na slovách záleží, hlboko ovplyvňujú naše vnímanie a dojem, ktorý robíme na druhých.

4. ODPUSTIŤ SI

Všetko, čo sa píše o odpustení, sa zvyčajne vzťahuje najprv na druhých. Rovnako dôležité je však naučiť sa odpúšťať aj sebe. Tým obnovíme svoju hodnotu vo vlastných očiach a budeme sa cítiť pokojnejší pod pohľadom druhých.

Spomeňte si na udalosť, ktorá vo vás vyvoláva ľútosť. Oživte si ju v pamäti spolu s kontextom vrátane miesta, času, okolia a vlastných pocitov a stavu mysle v danom čase.

Oddeľte to, čo možno pripísať okolnostiam a ostatným zúčastneným, od toho, čo skutočne záviselo od vás.

Vyvodzujte potrebné závery pre budúcnosť a potom si z celého srdca odpustite – tak úprimne, ako by ste odpustili niekomu, na kom vám záleží. Urobili ste, čo ste v danom čase mohli, a nie je potrebné niesť ťarchu minulosti.

5. POMÁHAJTE DRUHÝM

Pocit, že ste potrební, je mimoriadne nápomocný pri zvyšovaní vášho sebavedomia. Prevzatie dočasnej zodpovednosti za blaho tých, ktorí sú v ťažkej situácii, dobrovoľnícka práca alebo zdieľanie svojich skúseností, odovzdávanie vedomostí …

Uvedomenie si, že náš aktívny súcit, altruizmus, slová a prítomnosť sú pre druhých útechou, má pozitívny vplyv na sebaúctu.

Najmä ak neznižujeme hodnotu svojich činov a nekonáme z pozície “lojálneho služobníka”. Pomoc, čas a radu ponúknite ako rovnocenný partner, jednoducho a dôstojne.

6. CVIČENIE

Obrovské množstvo výskumov potvrdilo súvislosť medzi sebavedomím a cvičením. Beh, rýchla chôdza, plávanie, jazdectvo, korčuľovanie, tanec, box… To všetko nás vracia do tela a pomáha nám cítiť sa pružne a silno.

Posilňuje sa sebavedomie a cítime sa schopní rešpektovať svoje územie

Nehovoriac o tom, že cvičenie reguluje náš emocionálny stav a zlepšuje kvalitu spánku. A potom sa cítime lepšie “vo svojej koži” a stávame sa sebavedomejšími.

7. VÁŽTE SI SVOJE JADRO

Existujú fakty, výsledky (chyby a úspechy), okolnosti, životné udalosti – a existuje niečo, čo je oveľa hlbšie. Je tu povrch – a je tu hĺbka. Je tu Ja (dočasné, neúplné, ovplyvnené okolnosťami) a je tu Ja: podľa Carla Gustava Junga je to súhrn všetkých našich súkromných prejavov.

Ja je hustá, koncentrovaná časť našej bytosti, srdce ľudskosti

To je jeho hodnota, preto sa oň treba starať a rešpektovať ho. Pohŕdať svojím Ja, zanedbávať ho a znehodnocovať by znamenalo zle zaobchádzať so svojou ľudskou prirodzenosťou. Začnite počúvať svoje potreby, zaujímajte sa o svoje túžby, rešpektujte ich, a potom ich budú rešpektovať aj ostatní.