Dnes na to, aby ste lepšie spoznali človeka, stačí preštudovať jeho sociálne siete. Pri nadväzovaní nových známostí najprv nájdeme jeho profily a dôkladne preskúmame informácie: fotografie, spoločných známych, odbery. Účet je naše darčekové balenie, vylepšená verzia, zobrazená v najpriaznivejšom uhle. Čo však s nedostatkami?

TYPY

Skúsení psychológovia už dávno rozbalili naše masky a odhalili nás skutočných – tých s vráskami, strachmi a komplexmi. Po preštudovaní stoviek profilov identifikovali niekoľko typov správania na sociálnych sieťach, podľa ktorých môžete určiť, kto pred vami stojí.

1. Tajnostkárske

Takýto používateľ má spravidla uzavretý profil. Navyše ani svojich priateľov nerozmaznáva informáciami o sebe.

Na účte je len pár fotografií, niekoľko “šekov” spred roka a pol a pár predplatných.

“Je to typický introvert,” vysvetľuje rodinná psychologička Julia Tokarskaya. – Možno sa takýto človek snažil byť v trende, pre ktorý si založil účet na sociálnej sieti, ale všetko sa obmedzilo len na to. Je pre neho ťažké chváliť sa svojím životom a zdieľať informácie o sebe. Skrytý typ správania môže naznačovať, že používateľ prežíva emocionálne ťažkosti. Najtemnejším variantom je depresia, keď sa človek snaží vôbec nekomunikovať s okolitým svetom.

2. Zdieľanie

Účet takéhoto používateľa pripomína kroniku služby okamžitého monitorovania celého internetu.

Na stránke zdieľa všetko bez rozdielu: recepty, správy, obrázky.

Takýto používateľ sa snaží vyhovieť všetkým naraz,” hovorí psychológ. – Nemá svoj vlastný imidž, štýl, je to “hodgepodge”. Takýto človek spravidla žije podľa princípu “kopírovania”, nestáva sa priekopníkom a zdrojom zaujímavých nápadov. Možno má skryté talenty, ale nepovažuje ich za také alebo sa za ne dokonca hanbí.

3. Chválenkárstvo

Ak uvidíte účet, na ktorom je fotografia z Maldív nahradená záberom západu slnka nad Tower Bridge, neponáhľajte sa so závisťou. Táto vita nie je vždy dolce.

S najväčšou pravdepodobnosťou nie ste vášnivý cestovateľ a sybarit, ale osamelý človek, ktorý sa bojí odhaliť svoj smútok pred ostatnými.

“Pozrite sa, aký zaujímavý a pestrý je môj život!” – kričí každá fotografia na stene takéhoto používateľa. Často sa však za tým všetkým skrýva hlboko nešťastný človek. Rozmanitosť miest a udalostí môže naznačovať, že je pre neho ťažké byť sám so sebou, a nasadzuje si masku vždy šťastného človeka. Je pre neho dôležité vedieť, že jeho život slúži niekomu ako príklad: tak sa zbavuje pocitu bezvýznamnosti.

4. Otvorený

Statusy takýchto používateľov ukazujú, ako sa ich nálady menia, a to doslova z minúty na minútu.

Rozvíja to, doplnené o príspevky so statusmi “zmätený”, “nadšený”, “šťastný” atď.

“Keď je človek nadmerne otvorený svetu, zdieľa emócie s každým a neustále. Môže zverejňovať aj tie najintímnejšie okamihy, napríklad fotografiu, na ktorej sa objíma so svojím partnerom v posteli,” hovorí psychológ. – Je to jeho spôsob, ako ukázať, že je “svoj”. S najväčšou pravdepodobnosťou bol tento človek kedysi odmietnutý spoločnosťou alebo sa jej jednoducho bojí a snaží sa každému vyhovieť, aby nebol odmietnutý”.

 5. Sexy

Táto osoba – či už muž alebo žena – vie, ako sa ukázať a najmä svoje telo.

Pri leštení stránky tohto používateľa ho môžete vidieť v rôznych uhloch a na väčšine fotografií bude polonahý.

“Ak hovoríme o túžbe zapôsobiť, sexualita je vždy stopercentným hitom,” vysvetľuje psychológ. – Zverejňovaním fotografií svojho tela autor očakáva povzbudenie a sleduje počet lajkov. Jednoducho nevie, ako inak si ich zaslúžiť. Takéto správanie vychádza z nízkeho sebavedomia a nedostatku sebadôvery. Ukazuje tiež, že človek je na základnej úrovni vývoja, keď v systéme hodnôt dominujú fyziologické potreby”.

6. Atletika

V jeho profile uvidíte dokonalé športové telo v najlepších uhloch. A nehovoríme o profesionálnych športovcoch, pre ktorých je šport zmyslom života, ale o bežných ľuďoch, ktorí sú posadnutí svojím telom.

Ak má človek primeranú predstavu o svojom tele, je s ním celkom spokojný. Ak svoje telo neprijíma, rýchlo sa z toho stáva problém.

“Takýto človek sa bude neustále pretvárať: do hry vstúpi plastická chirurgia, neustále diéty a šport. Ľudia s narušeným obrazom tela majú často problémy v sexuálnom živote a sú celkovo nešťastní,” hovorí Julia Tokarskaya.

7. Majsterka selfies

Kdekoľvek sa takýto používateľ ocitne, určite sa odfotí. Na jeho tvári zamrzne jediný výraz.

Je tu pocit fotomontáže, akoby bol ten istý portrét vložený do rôznych rámov.

“Keby to bol len narcizmus! Žiaľ, je to ďaleko od toho. Veľký počet selfies v profile hovorí o extrémne nízkom sebavedomí používateľa. Znovu a znovu sa snaží presvedčiť sám seba, že je naozaj krásny. Neverí si, neváži si a nemá sa rád, preto sa fotí každých 15 minút. Je to jeden z prejavov narcizmu, ktorý je vždy založený na extrémne nízkej sebaúcte.”

8. Starostlivosť

Iba rodičia a starí rodičia si môžu so záujmom prezerať stovky fotografií toho istého dieťaťa.

Prečo teda niektoré mamy neustále zverejňujú fotografie svojich detičiek?

“Niektoré ženy sa oháňajú ideálnym obrazom materstva,” vysvetľuje eespert. – “Podvedome to potrebujú, pretože samy neveria, že sú pre svoje dieťa dosť dobré, a potrebujú “sociálne pohladenie”.” Svojimi fotografiami sa snažia presvedčiť seba aj ostatných, že robia správnu vec. Často sa to mení na súťaž “Kto je najlepšia matka?”. A to vôbec nie je o šťastí materstva.

MOTIV

Podstatou “predvádzania sa” mnohých používateľov na sociálnych sieťach je ich nízke sebavedomie.

Takíto ľudia sa stávajú závislými od sociálnych sietí, neužívajú si chvíle, ale ponáhľajú sa demonštrovať svoje úspechy, aby získali uznanie ostatných.

Títo používatelia potrebujú neustále dostávať potvrdenie svojej hodnoty zvonku, každý komentár je pre nich dôležitý, pretože práve z názorov iných sa formuje ich sebaobraz. Sociálne siete sa stávajú spôsobom, ako urobiť dojem, a tento cieľ nahrádza dôležitejší cieľ stať sa niekým. Nie pre iných, ale pre seba.

TIP

Spoznávate sa v niektorom z opisov? Nezúfajte: tieto charakteristiky sú v tej či onej miere spoločné pre každého z nás. A ak si u seba všimnete jasnú “úchylku”, každý problém sa dá vyriešiť. Dokonca aj rozpoznanie problému je polovicou riešenia.