Zdroj

Samotné množstvo povinností, finančné ťažkosti, iné menšie problémy, ale aj skutočne ťažké náhodné situácie môžu dopomôcť k tomu aby rodina prežívala stres. Napätie, chaos a nervozita sú nepochybne ťažké chvíle, ktoré však treba nejako prežiť.

Skutočne stojí za to byť spolu

Rodinná blízkosť je úžasným liekom na bolesti a rany. Bohužiaľ sa často stáva, že hoci niekoľko ľudí žije pod jednou strechou, v skutočnosti každý žije oddelene – izoluje sa, prežíva svoje radosti a problémy sám, je to znak našej doby. Je nesmierne cenné, ak je rodina skutočne pohromade a jej členovia sú si navzájom blízki –  zdieľajú nielen svoje trápenia a radosti, ale aj svoju pozornosť a čas. To neznamená, že sa musíte neustále držať za ruky a vzdať sa svojej identity, záujmov alebo záľub. Rozhovor, spoločné jedlo, rodinné popoludnie je radosť a pocit blízkosti, ktorý nielen zmierňuje stres, ale vytvára aj silnú rodinu, čoraz menej náchylnú na malé či veľké krízy.

Vedzte, že v skutočnosti nie je možné izolovať sa v rodine a hoci je jeden člen domácnosti v strese, týka sa to všetkých členov, jednotlivé stresové faktory sa šíria po celej rodine.

V prípade stresu alebo krízovej situácie sa pustite čo najskôr do akcie, aby ste tieto prekážky efektívne prekonali. Ako to spraviť?

  1. Nevyhýbajte sa diskusii. Ak vidíte, že má niekto problém, nečakajte, až sa jeho stres rozšíri aj na ostatných. Hovorte s ním o tom, čo ho bolí a trápi a spoločne hľadajte riešenie.
  2. Nepodceňujte problém. Bez ohľadu na to, či je zdrojom stresu napätá pracovná situácia manžela (hoci máte pocit, že to manžel jednoducho preháňa) alebo hocičo iné, ku každému problému pristupujte s porozumením a rešpektom.
  3. Nehľadajte vinníka. Keď sa vyskytne problém, naozaj nezáleží na tom, kto je na vine. Problém musíte definovať čo najskôr a podniknúť kroky na jeho vyriešenie.
  4. Buďte diskrétnym rodičom. Ak za vami niekto príde s problémom a požiada vás aby to ostalo len medzi vami, mali by ste to rešpektovať. V prípade detí existujú veci, ktoré musia pre svoje dobro vedieť obaja rodičia. Ak by s tým vaše deti nesúhlasili úprimne odpovieš: „Je mi to ľúto, ale otec o tom musí vedieť – spoločne musíme prísť na to, ako vyriešiť problém.

Pozor! Existuje však dobrá správa: keď sa rodina vyrovná s krízovou situáciou, bude silnejšia, bohatšia o nové skúsenosti a zručnosti, ešte odolnejšia voči ďalším nepokojom, ktoré ju v budúcnosti čakajú.