„Kľud, len pokoj!“ – Carlson zvolal, keď sa veci začali kaziť a každý problém premenil na zámienku na hru a zábavu. Podľa Šrí Prakaša Džího, prezidenta Centra indickej kultúry, by mal človek takto reagovať na problémy – pokojne a pozitívne. A tento jednoduchý postoj k životu sa dá naučiť.

V reakcii na naše prudké reakcie často počujeme: „Uvoľnite sa!“ Ale pomáha táto rada?

Áno, slovo „uvoľni sa“ počúvame neustále. Ja by som skôr povedal: „Uvoľni sa, všetko bude v poriadku.“ Ak hovoríme o fyzickom uvoľnení, pomôžu ásany: vykonávajú sa v určitom rytme, s kontrolou dychu, s plynulým striedaním polôh a vo výsledku sa cítite oveľa lepšie. Ale na dosiahnutie vnútorného pokoja potrebujete meditáciu a modlitbu adresovanú Bohu, Stvoriteľovi, Najvyššej inteligencii.

Ako môžete zmeniť svoj spôsob myslenia a prestať pripisovať problémom veľkú dôležitosť?

Po prvé, skúste sa prinútiť myslieť na dobré veci vždy, keď máte negatívne myšlienky. Lepšie je, samozrejme, myslieť na niečo vysoké – na vesmír, na vesmír, pretože v meradle vesmíru sú naše problémy bezvýznamné. Po druhé, snažte sa ráno a večer venovať aspoň 10 – 20 minút meditácii. Dodáva pozitívnu náladu, energiu na ďalšie konanie, naznačuje východisko zo situácie. Po tretie, musíte prestať klásť svoje problémy nad všetko a všetkých, naučiť sa nevenovať sa sebe.

Jogíni a mystici sa vzdávajú mnohých vecí a zvykov, aby sa nepripútali k dočasnému a dosiahli harmóniu so sebou samým. Môže askéza pomôcť tým, ktorí chcú nájsť pokoj v duši?

Praví jogíni naozaj nie sú pripútaní k nikomu a k ničomu. Prichádzajú na Zem z veľkého milosrdenstva a súcitu s ľuďmi, aby im pomohli, aby im ukázali cestu k Bohu. Ak hovoríme o ľuďoch, ktorí chcú zmeniť sami seba, askéza nie je spôsob, ako nájsť pokoj. Môže byť vnútorná aj vonkajšia, skutočná aj ostentatívna. Vnútorná askéza je, keď človeka nič vnútorne nespútava, dnes jazdí na drahom aute a zajtra ide pešo a neprekáža mu to.

Aby človek dosiahol tento stav, musí sa dlhé roky venovať duchovným praktikám.

Niekedy ľudia, aby ukázali svoju duchovnosť, prejavujú vonkajšiu askézu – obliekajú sa inak, jedia inak ako ostatní. Vo svojej duši však majú ďaleko od askézy, ich myšlienky sú často zamestnané diskusiami a súdmi. To k žiadnemu pokoju v duši nevedie. Vnútorný pokoj prichádza k tým, ktorých myseľ je pokojná, ktorých konanie je správne a ktorých slová nikomu neubližujú. Toto je dokonalý vzorec!

Hovorí sa, že často je naša agresia alebo úzkosť v reakcii na nejakú udalosť spontánnou, nevedomou reakciou. Môže nám joga a iné praktiky pomôcť rozpoznať podstatu našich problémov?

Samozrejme: joga ako filozofia života môže poskytnúť odpovede na mnohé otázky. Viete, prečo sa Indovia vždy usmievajú, hoci mnohí z nich sú chudobní? Prečo sa nesťažujú na svoj ťažký osud?

Od detstva vedia: všetko, čo sa im deje, je ich život, ich osud, ich karma.

A zmeniť ju môžete len tak, že zmeníte smer svojich myšlienok. Každá myšlienka – negatívna aj pozitívna – prechádza do jemnohmotného sveta a stáva sa súčasťou kresby budúceho osudu. Rovnako je to aj so slovami a činmi. Je zaujímavé, že negatívne myslenie dáva iný vzor ako negatívne činy. Činy a slová dávajú väčší výsledok ako myšlienky. To však neznamená, že človek by mal myslieť negatívne. Človek by sa mal snažiť myslieť pozitívne.

Za posledných 25 rokov za mnou prišlo veľa ľudí. Väčšina z nich sa sťažovala na svoj ťažký osud, na to, aký je k nim svet nespravodlivý. Hovorili: „Ako ma mohol Boh takto potrestať?!“ Vtedy sa im zdalo, že sa im to nepáči. V tom spočíva hlavné tajomstvo: nie svet je voči vám nespravodlivý, nie Boh vás trestá alebo povzbudzuje – je to vaša karma. A len prostredníctvom duchovných cvičení, meditácie, modlitieb ju môžete zlepšiť a zmeniť svoj osud.

Joga je populárna na celom svete: verí sa, že ásany vám pomôžu dosiahnuť pokoj v duši a zlepšiť zdravie.

Áno, je to tak. Joga pomáha udržať telo v skvelej kondícii až do vysokého veku. Asány sú zamerané na uvedenie všetkých energetických centier nášho tela do činnosti, preto sa používajú na liečbu takmer všetkých chorôb. Ak sa tradičná medicína doplní o ásany, prispieva to k rýchlemu uzdraveniu. V rehabilitačných centrách sú obľúbené komplexy ásan, ako napríklad „Surya-namaskar“ („Pozdrav Slnku“) a „Chandra-namaskar“ („Pozdrav Mesiacu“). Ráno vám tieto ásany umožnia rozveseliť sa a večer zmierňujú únavu a pomáhajú vám zaspať.

A aké ásany sú vhodné na relaxáciu?

Napríklad šavásana. Možno ju cvičiť niekoľko dní v týždni po dobu niekoľkých minút. Ostatné ásany by sa mali vykonávať na prázdny žalúdok. Mnohí ľudia si myslia, že by mali prejsť 3 – 4 hodiny po jedle, ale som presvedčený, že najlepší čas na ne je ráno, hneď po prebudení, keď je žalúdok prázdny. Pri šavasáne to nie je potrebné. Môžete ju robiť kedykoľvek, keď máte príležitosť.

Mali by ste ležať na chrbte na rovnom povrchu. Vystrite ruky pozdĺž trupu, pomaly urobte niekoľko rovnomerných nádychov a výdychov. Je potrebné sústrediť sa na dýchanie a pri každom nádychu a výdychu si v duchu opakovať mantru, ak ju máte – pomaly, dlho.

Je dôležité pokúsiť sa vypnúť pozornosť od tela a úplne sa sústrediť na dýchanie.

Ak budete túto ásanu vykonávať večer, váš spánok bude dobrý a hlboký, a ak ju budete pravidelne opakovať počas dňa, naučíte sa vypnúť od negatívnych myšlienok a rýchlo doplníte energiu.

Aké sú jednoduché spôsoby, ako si oddýchnuť po náročnom pracovnom dni?

Je užitočné stráviť nejaký čas meditáciou a tiež sa zamyslieť nad uplynulým dňom, analyzovať ho, rozanalyzovať svoje konanie, úprimne si priznať svoje chyby a snažiť sa ich neopakovať. V hindčine sa to nazýva „chintan“, čisté uvažovanie.

Aké sú výhody meditácie? A ako sa naučiť meditovať?

Meditácia vás naučí sústrediť sa. Samozrejme, nie vždy je to možné: spočiatku vás premáhajú nekonečné myšlienky a spomienky. Hlavnou úlohou je zastaviť tok myšlienok, na nič nemyslieť.

Počas meditácie by mali zostať len dve osoby – vy a Boh (alebo Svetlo – čokoľvek, čo je vám bližšie).

Je lepšie meditovať na východe, ráno a večer, v určitom čase. Je potrebné sústrediť sa na srdcovú čakru alebo na čakru „tretieho oka“ a predstavovať si obraz Boha alebo Svetla. Svetlo je lepšie predstavovať v zlatom odtieni, vo farbe mesiaca v splne. Trvanie meditácie závisí od vás, môžete začať s 10-20 minútami. Časom môžete tejto praxi venovať 1,5-2 hodiny, potom budete môcť skutočne oceniť jej účinnosť.

Ranná meditácia vás pripraví na ďalší deň a večerná meditácia vám pomôže byť tolerantnejší k chybám, ktoré ste počas dňa urobili. Ak meditujete pravidelne, všimnete si, že na dianie reagujete inak – múdrejšie a pokojnejšie.