Poznáte ten pocit, keď sa po prvýkrát posadíte za volant? Po chrbte vám tečie pot, celé telo sa trasie… Jednoducho „smrť v očiach.“ Zatiaľ čo väčšina vodičov sa po pár jazdách otrasie, menej zdatných šoférov drží tento strach celé mesiace, až roky. Ukážeme vám, ako tento strach zo šoférovania prekonať.

Upracte si v hlave

To je základné pravidlo, ktorého sa treba držať ešte skôr, než si sadnete za volant. Naučte sa včas zastavovať negatívne myšlienky. Neprehrávajte si v mysli vopred situácie všetkých možných situácií a stretov, ku ktorým s najväčšou pravdepodobnosťou vôbec nedôjde. Neprinesú vám nič dobré, len sa zbytočne vystresujete. „Zvykla som si v mysli vopred modelovať trasu, po ktorej pôjdem. Predstavovala som si, že budem musieť obehnúť kamión, v protismere sa pritom vyrúti auto a ja havarujem,“ priznáva Jana, ktorá tak uverila negatívnym scenárom v hlave, že za volant si sadne naozaj len sviatočne. V dôsledku strachu urobí množstvo chýb. „Uvedomujem si, že strach zo šoférovania ma paralyzuje. Čím viac mu dávam pozornosť, tým väčšiu prekážku pre mňa predstavuje.“

Pomôcť vám môžu relaxačné cvičenia, autogénny tréning, meditácia, aj dýchacie cvičenia. Pokúste sa čo najviac uvoľniť. Ak máte pocit, že vás strach začína paralyzovať, vyhľadajte odborníka.

Stanovte si malé ciele

Ak ste sa už odvážili sadnúť si za volant, pokúste sa pohnúť z miesta. Naplánujte si trasu, ktorá vám zaberie len pár minút a choďte na miesto, ktoré dobre poznáte. Môže to byť najbližší obchod, cesta k priestrannému parkovisku. Naplánovať si na prvé pokusy dlhú trasu nemusí byť práve najoptimálnejšie riešenie. Istotu za volantom si vybudujete aj vďaka drobným úspechom. Pokiaľ sa necítite ani na krátke trasy, zaplaťte si kondičné jazdy. Väčšina autoškôl vám poskytne túto možnosť.

Jazdite pravidelne

Sadnúť si za volant raz za polroka určite nestačí. Pokiaľ to s jazdením myslíte vážne a rozhodnete sa svoj strach zo šoférovania prekonať, stavte na pravidelnosť. „Dlho som sa bála šoférovať,“ tvrdí Katka. Pomohla mi pravidelnosť. Zaumienila som si, že autom pôjdem minimálne dvakrát týždenne, nech sa deje čokoľvek. Bez žiadnych výhovoriek. Najprv som si natrénovala určité trasy. Keď som získala viac sebavedomia, rozhodla som sa ísť ďalej. Veľmi mi to pomohlo,“ delí sa mladá mamina, ktorá začala jazdiť najmä kvôli tomu, aby mohla deti zaviesť do školy autom. Presťahovali sa do dediny, kde chodil autobus každé tri hodiny. Naučiť sa šoférovať bola pre Katku nevyhnutnosť.

Strach môžete prekonať aj vďaka pravidelnej jazde (Zdroj: freepik.com)

Požiadajte o pomoc

Niekomu sa lepšie jazdí samotnému, iný má rád spoločnosť. Ak patríte do druhej skupiny, nájdite si skúseného “parťáka,” ktorý vám pomôže zvýšiť si sebavedomie za volantom. Je dôležité, aby to bol niekto, komu dôverujete, kto si dokáže držať na uzde negatívne emócie a chladnú hlavu. Keď nenájdete nikoho vo svojom okolí, obráťte sa na profesionálov v autoškole. Tí už pomohli nejednému vodičovi.

Využite technológie

Nie je auto ako auto. Pre neistých šoférov môže byť veľkou pomocou technika. Niektoré modely auta vedia samostatne zaparkovať, vďaka automatickej prevodovke sa nemusíte trápiť s preraďovaním rýchlostí, parkovacia kamera a senzory vám tiež môžu byť skvelým pomocníkom. Pri výbere auta zvážte svoje šoférske možnosti. Určite nájdete model, ktorý vám bude vyhovovať. 

Malý bonus na záver:

Či už máte vodičák len niekoľko týždňov, alebo desaťročie, no napriek tomu sa stále považujete za neskúseného šoféra, kúpte si nálepku s označením “Z”. Ostatní vodiči budú voči vám o niečo zhovievavejší, prepáčia vám drobné zlyhanie a nebudú na vás zbytočne trúbiť. Nedajte sa zneistiť ani drobným zlyhaním. Aj skúsení vodiči sa občas pomýlia. Neveríte? Skúste chvíľku sledovať dopravnú situáciu.