V dnešnej dobre je aj vďaka sociálnym médiám, moderné robiť všetko vo vzťahu spoločne. Spoločné výlety na bicykli však na budovanie vzťahu nestačia, tvrdí psychologička lásky s ktorou hovoríme o tom, ako prežiť v stabilnom vzťahu.

PREČO JE PRE ĽUDÍ TAKÉ ŤAŽKÉ NÁJSŤ TRVALÝ VZŤAH?

Problémy začínajú skôr, nie po zosobášení alebo vyhlásení, že chcete byť v trvalom monogamnom vzťahu. Ste netrpezliví a preto určité kroky preskakujete. Chodíte spolu na dovolenky po dvoch týždňoch vzťahu, bývate spolu po mesiaci a hneď po pol roku sa zoberiete. Môže to byť spôsobené tým, že sa dávate dokopy v neskoršom veku, takže máte pocit, že už nemáte čas.

ODKIAĽ POCHÁDZA TÁTO NETRPEZLIVOSŤ?

Je to do veľkej miery chyba romantických komédií. O neobvyklých stretnutiach a láskach počujete tiež aj od svojich priateľov a napokon sa čudujete, prečo sa vám to ešte nestalo. Každý by chcel mať vzťah ako v romantickom filme.

ČO CHÝBA NA ZAČIATKU VZŤAHU?

Moja prax ukazuje, že ľudia o problémoch proste nehovoria. Keď zbadajú ich rozdiely, zametú ich pod koberec. Uchopia, čo ich spája a odvrátia pohľad od toho, čo ich oddeľuje. Teraz je aj vďaka sociálnym médiám v móde robiť všetko spoločne, byť mocenským párom, čo sú vlastne len dvaja ľudia, ktorí spolu vyzerajú dobre na fotografiách. Všetci vo vzťahu v dnešnej dobe riešia vďaka sociálnym médiám pridávanie fotiek na ktorých vyzerajú dobre. Nezaoberajú sa skutočne zásadnými témami. Mnoho párov pred vážnymi rozhodnutiami nerozpráva o tom, či chcú mať deti, ako si rozdelia finančné záväzky alebo či sú veriaci. Ukáže sa to vtedy, keď sa vyskytne problém.

JE TO OTÁZKA KOMUNIKAČNÝCH PROBLÉMOV?

Áno, neboli ste naučení hovoriť priamo o emóciách. Nehovoríte o vážnych témach, len aby ste neboli nepríjemní a aby sa zabránilo konfliktu. A týmto spôsobom to iba zhoršujete.

NEROZUMIETE TOMU, ŽE AJ V DOBRÝCH VZŤAHOCH MÔŽU NASTAŤ ZLÉ ČASY

Áno, konflikty sú normálne. Existujú aj chvíle nudy a dokonca takmer úplnej rezignácie, ale zakaždým sa rozhodnete pokračovať v boji. Niektorí si myslia, že všetko sa dá vyriešiť, keď sa snažíte za každú cenu udržať vzťah.

AKÉ ĎALŠIE NEBEZPEČENSTVÁ ČAKAJÚ PRI TRVALOM VZŤAHU?

Keď sa objavia deti, ženy často stoja na vedľajšej koľaji svojich manželov. Vyberajú si rolu matky a zabúdajú, že aj napriek tomu sú stále manželkami.

V DÔSLEDKU TOHO SA NAŠE CESTY ZAČNÚ ROZCHÁDZAŤ

Áno, pretože partneri nedržali krok so zmenami. Ukázalo sa, že už sú to iní ľudia. To sa, ale nestane z dňa na deň. Len ste sa stratili kvôli niečomu inému. Keď sa prestanete medzi sebou rozprávať, riskujete, že sa stanete cudzincom pre osobu vedľa, ktorej sa ráno zobúdzate.

ČO AK JEDEN ČLOVEK POTREBUJE VIAC PRIESTORU AKO DRUHÝ?

Je to z nejakého dôvodu. Pred partnerom neutekáte len tak. Utekáte, pretože niečo nedostanete. Ak hľadáte prijatie, sex alebo porozumenie mimo vzťahu, znamená to, že ho nedostávate. A to je presne to, čo sa stane, keď si pletiete partnerstvo so symbiózou.

ZNAMENÁ TO, ŽE STOJÍ ZA TO ZACHRÁNIŤ VZŤAH ZA KAŽDÚ CENU?

Samozrejme, že nie. Pod koberec nemôžete zamiesť všetko. Ale pre každého môže byť pohár trpkosti iný. Stačí sa pozrieť na množstvo manželstiev generácií našich rodičov – sú to ľudia, ktorí sú spolu už 40 rokov a nemusia mať toho až tak veľa spoločného. Buďte preto radi, že máte lepšie nástroje – koučing, terapiu, hodiny sebauvedomovania. Nakoniec, byť spolu šťastní mnoho rokov je celkom úspech.

 

Zdroj: www.vogue.pl