Muži sú často pripravení hovoriť o čomkoľvek, len nie o pocitoch. Aké chyby robia, keď čelia depresii?

PROBLÉM

Ak sa pokúsite hovoriť s mužmi o depresii, pravdepodobne sa k vám budú správať ako k ježkovi v továrni na balóny. Nehovoria o tom, akoby schopnosť podeliť sa o svoje zážitky nemali v DNA. Nemusí to platiť pre všetkých, ale je ich veľa.

HLAVNÉ CHYBY

1. Popieranie problému

Predstieraním, že nemáte depresiu, alebo bagatelizovaním významu negatívnych emócií klamete sami seba a skresľujete realitu. Často sa to prejavuje v podobe pochybností o sebe samom: “Všetko zvládnem sám.” Vtedy sa vám zdá, že sa to nedá zvládnuť. Väčšina z nás si nedokáže poradiť sama, bez pomoci. Ľudia s nízkym sebavedomím alebo komplexmi zo svojho vzhľadu by mali byť obzvlášť opatrní.

2. Alkohol a drogy

Pár pohárikov niečoho silného vám môže pomôcť na chvíľu uniknúť od starostí, ale z dlhodobého hľadiska vám alkohol len zhorší náladu. Ak sa začnete pravidelne rozveseľovať týmto spôsobom, môžete sa rýchlo stať závislými. To isté platí pre akúkoľvek látku, ktorá umelo mení vašu náladu a vnímanie reality.

3. Presvedčenie, že silní muži nie sú náchylní na depresiu

“Keby som mal desať centov za každý raz, keď som to počul od klienta, už dávno by som bol bohatý,” hovorí psychoterapeut John Moore. – Napriek tomu aj my, silní, podliehame tejto chorobe. Navyše ju vieme šikovne skrývať!” Depresia postihuje obe pohlavia a nemá nič spoločné so silou. To, že čelíte tejto chorobe, z vás nerobí menej mužného muža.

4. Spoliehanie sa výlučne na lieky

Mnoho ľudí sa domnieva, že na liečbu stačí užívať antidepresíva. Hoci lieky určite pomáhajú, často je potrebné ešte niečo iné. Najúčinnejším prístupom k liečbe depresie je kombinácia psychoterapie (s príklonom ku kognitívno-behaviorálnej terapii), pravidelnej fyzickej aktivity a liekov.

5. Potláčanie myšlienok

Niektorí ľudia sa domnievajú, že príčinou depresie sú výlučne depresívne myšlienky. V dôsledku toho sa dostávajú do pasce: potláčaním myšlienok sa snažia očistiť svoje myslenie od všetkého negatívneho. Problémom je, že táto technika nefunguje. Ba čo viac, môže vám výrazne zhoršiť náladu. Zdravším prístupom je priznať si prítomnosť nepríjemných vtieravých myšlienok a nechať ich samé odísť. Čím viac energie vynaložíte na to, aby ste ich zablokovali, tým sú silnejšie.

6. Spolupráca s psychoanalytikom

Skúmanie vlastnej minulosti môže byť užitočné. Uvedomenie si tráum z detstva vám môže pomôcť zažiť katarziu. Vedecké dôkazy však ukazujú, že najlepším druhom psychologickej pomoci pri depresii je kognitívno-behaviorálna terapia (KBT). “Osobne mám veľmi rád tzv. terapiu prijatia a zodpovednosti, ktorá sa zaraďuje do ‘tretej vlny’ smerovania vývoja,” hovorí John Moore.

7. Naučená bezmocnosť

Ak časť vášho ja verí, že sa nedá nič robiť, pretože “život je taký”, ste obeťou naučenej bezmocnosti. Ľudia s takýmto pohľadom na svet sú presvedčení, že sú obeťami okolností. Týmto spôsobom si dávajú povolenie nič nerobiť. Spýtajte sa sami seba: “Som obeťou?”

8. Uzavretosť

Muži často reagujú na depresiu tým, že sa izolujú. Ich argumentácia je približne takáto: “Ak ma nikto neuvidí, nikto nebude vedieť, ako zle sa cítim. V tejto situácii nie je nič horšie ako sebaizolácia. Viem, že je ťažké byť medzi ľuďmi, keď sa cítite tak zle. Samozrejme, nemusíte sa do toho nútiť. Napriek tomu, ak sa príliš izolujete od všetkých, riskujete, že skĺznete do úplnej skľúčenosti a zúfalstva. Takto nás depresia premôže a niektorí ľudia sa z nej už nikdy nedostanú.

9. Hľadanie chýb

Mnohí ľudia si ochorenie zhoršujú tým, že obviňujú iných. Napríklad si ju vybíjajú na svojej manželke alebo deťoch, keď majú zlú náladu. V dôsledku toho si postupne ničia svoj “podporný systém”. Je dôležité vedieť, že za vašu chorobu nikto nemôže, vrátane vás samotných. Áno, niekedy je znížená nálada spôsobená okolnosťami, ale vo väčšine prípadov má klinická depresia biologické a/alebo dedičné príčiny.

ZÁVER

Žiaľ, neexistuje žiadny vypínač, ktorým by ste sa mohli tejto choroby zbaviť. Keby to bolo také jednoduché! Niečo však môžete urobiť: prehodnoťte svoj vzťah k vlastným emóciám a vytvorte si realistickú stratégiu životnej pohody. Postupom času, s trpezlivosťou a súcitom so sebou samým, môžete znížiť alebo odstrániť príznaky a cítiť sa oveľa lepšie. Skutoční muži sa stretávajú s depresiou tvárou v tvár. To sa týka aj vás!