“Musíte si vybudovať zdravý vzťah,” hovorí sa. “Neopakujte zlé scenáre,” radia. “Vyhnite sa spoluzávislosti”… Ale ako presne? Čo robiť, v akom poradí? Tu sú konkrétne odporúčania psychológa.

Odísť zo vzťahu je často ťažké – najmä ak rozhodnutia a úsudky vášho partnera boli dôležitejšie ako vaše vlastné a emócie niekoho iného ovplyvňovali vaše vnímanie a pocity. Navyše nestačí len jednoducho odísť od danej osoby, musíte sa s tým vyrovnať a minimalizovať následky. Odporúčame túto tému preskúmať spoločne.

Pracujte na obnovení vnímania seba a okolitého sveta za predpokladu, že si budete môcť zvýšiť sebaúctu, budete mať pocit, že ste hodní úcty, adekvátneho postoja a lásky zo strany partnera. Navyše, čím zdravšia bude vaša myseľ, tým lepšie bude aj vaše okolie, ktoré sa už nebude pozerať cez optiku spoluzávislosti, tvrdí Darlene Lancerová, licencovaná manželská a rodinná terapeutka a autorka knihy Co-Dependency for Dummies.

KROK 1: ROZPOZNANIE PROBLÉMU

Po rozpade nezdravého vzťahu sa mnohí ľudia obrátia k protizávislosti, keď okolo seba často stavajú múry a uzatvárajú sa pred ostatnými, pretože sa obávajú opakovania bolestnej situácie.

Nezachádzajte do extrémov – začnite tým, že si priznáte, že interakcie s niekým z minulosti boli nezdravé a spoluzávislé.

KROK 2: PRESKÚMAJTE TÉMU

Pokúste sa analyzovať, prečo prichádzate do kontaktu so závislými, čo v týchto interakciách hľadáte. Musíte pochopiť hlavný zdroj problému spoluzávislosti – túžba po deštruktívnych vzťahoch je vo väčšine prípadov dôsledkom tráum z detstva, ktoré je potrebné neskôr spracovať. Je to potrebné, aby ste sa podobným situáciám v budúcnosti vyhli.

KROK 3: CVIČTE SA V SEBAPRIJATÍ

Sebaakceptácia je jasné uvedomenie si a realizácia vlastných hodnôt. Spoluzávislí sa boja hovoriť o vlastných problémoch, potrebách a túžbach, pretože sa obávajú rozdielov v týchto oblastiach so svojimi partnermi. Zabúdajú však, že všetky utajované veci skôr či neskôr vyjdú najavo – takéto skryté rozpory môžu do vzťahu vniesť bolesť a konflikt. Je potrebné nehanbiť sa za seba a naučiť sa hovoriť o tom, čo chcete a čo potrebujete.

KROK 4: OSLOVUJTE ĽUDÍ POSTUPNE

Človek, ktorý trpí spoluzávislosťou, žije podľa zásady maximalizmu – všetko alebo nič. Je prirodzené, že čoskoro po rozchode budete mať túžbu rýchlo nájsť blízku osobu vo svojej blízkosti.

Neponáhľajte sa však. Snažte sa svojho potenciálneho partnera lepšie spoznať, rozprávajte sa o dôležitých témach, ktorých diskusia pomáha budovať zdravý vzťah. Počúvajte, čo osoba hovorí o sebe a o svojom postoji k priateľom a príbuzným, o svojich predchádzajúcich vzťahoch. Počúvajte sami seba, ako vám je s ním príjemne a či jeho správanie nevyvoláva vašu úzkosť.

KROK 5: SO SEXOM SA NEPONÁHĽAJTE

Pre spoluzávislých sa pohlavný styk často stáva náhradou intimity a prostriedkom na zníženie pocitov depresie a osamelosti a niekedy dokonca prostriedkom manipulácie. Skutočná intimita si však vyžaduje vzájomnú dôveru, dobrú sebaúctu a spoločne strávený čas.

Predtým, ako s niekým začnete mať sex, počúvajte seba a svoje túžby: či to chcete, ako vás intimita ovplyvní po emocionálnej stránke a či existuje zdravotné riziko. Ste pripravení dôverovať tejto osobe, pripútať sa k nej?

Po fyzickej intimite môže dôjsť k silnejšiemu pripútaniu a môže byť pre vás ťažšie odísť, ak vám daná osoba nevyhovuje povahovo alebo postojmi. To znamená, že pre vás bude ťažšie urobiť správne rozhodnutie bez toho, aby ste vleteli do ďalšej spoluzávislosti podľa toho istého starého scenára.

KROK 6: MAJTE NA PAMÄTI SVOJE ZÁUJMY

Nesnažte sa vrhnúť do vzťahu po hlave a vynechajte pritom druhú stránku svojho osobného života. Naďalej sa stretávajte s rodinou a priateľmi, chodievajte na podujatia, venujte sa koníčkom, napĺňajte svoje duchovné potreby a skúmajte sami seba.