Dlho sa prehadzujete a nemôžete zaspať? Alebo sa budíte niekoľkokrát za noc? Alebo sa možno budíte dlho pred budíkom a cítite sa nevyspatí? Na vyriešenie týchto problémov musíte pochopiť príčiny nespavosti.

Existuje mnoho príčin nespavosti. Nedostatok normálneho spánku môže byť spôsobený tak zdravotnými faktormi (choroba, lieky), ako aj psychologickými faktormi (napätie, stres, strach). Samozrejme, v prípadoch, keď je nespavosť spôsobená zdravotnými faktormi, mali by ste sa poradiť so špecializovaným lekárom. Ak ide o psychologický problém, v ideálnom prípade by ste mali navštíviť príslušného odborníka.

Nespavosť je len dôsledkom toho, že nie je všetko v poriadku

Stojí však za to riešiť príčinu, nie následok. To znamená, že by ste mali odstrániť samotný stresový faktor, ktorý vyvoláva poruchy spánku, a to buď sami, alebo s pomocou odborníka. Nespavosť má totiž negatívny vplyv na naše fyzické a duševné zdravie, znižuje schopnosť robiť správne rozhodnutia, znižuje našu energiu, čo v konečnom dôsledku ovplyvňuje kvalitu nášho života.

ČO SKUTOČNE SPÔSOBUJE PROBLÉMY SO SPÁNKOM

Autonómny nervový systém je zodpovedný za fungovanie našich vnútorných orgánov a zahŕňa dve časti:

  • sympatikus – „plyn“, ktorý sa zapína hneď po prebudení a ešte viac sa zintenzívňuje v stresových situáciách,
  • parasympatikus – „brzda“, ktorá spomaľuje činnosť všetkých orgánov a zapína sa, keď sme sa najedli alebo je čas spať.

Obe tieto oddelenia pracujú vo vzájomnej nadväznosti.

Náš psychický a fyzický stav závisí najmä od toho, na čo myslíme. To sa dá ľahko otestovať. Skúste sa cítiť veselo alebo nahnevane. Bude to nereálne, kým si na niečo relevantné nespomenieme alebo si nepredstavíme, čo presne takéto reakcie vyvolá. Zjednodušene povedané, najprv myslíme, potom cítime emóciu, po ktorej nasleduje telesná reakcia napätia alebo uvoľnenia.

Naše vedomie (to, čím myslíme) má obmedzenú „RAM“

V jednej chvíli nemôžeme mať v mysli viac ako tri aspekty niečoho. A aj to sa dá ľahko overiť. Stačí si spomenúť, keď sme mali niečo zapálené na sporáku, ak nám niekto zavolal a vyrušil nás. Môžeme si predstaviť, že naše vedomie je puzdro na ceruzky, do ktorého môžeme vložiť najviac tri ceruzky. A ak tam chceme dať štvrtú, jedna z prvých troch odtiaľ určite zmizne.

Ak teda máme v hlave stresovú situáciu, sympatické oddelenie zvýši svoju činnosť, čo znamená, že sa zvýši úroveň duševného a fyzického napätia. Ako môžeme v takomto stave zaspať? Samozrejme, že nemôžeme! Treba si uvedomiť, že aj pozitívne momenty môžu spôsobiť stres. Preto mnohí ľudia nemôžu spať v predvečer povýšenia, medailí, svadobného obradu a iných šťastných udalostí.

Ak sme sa však nevyspali dobre jeden alebo dva dni, je to jedna vec. A ak má náš stres spojený s rozvodom, starosťami o deti, niektorými obavami, urazenosťou, žiarlivosťou dlhotrvajúci charakter, už sa to výrazne prejaví na našom spánku. A preto môžeme hovoriť o poruche spánku.

AKO SA ZBAVIŤ NESPAVOSTI

Podľa mysle je potrebné riešiť nie problém so spánkom, ale problém, ktorý ho spôsobuje. Ak však z nejakého dôvodu nemáte možnosť okamžite odstrániť zdroj problémov, potom ako „záchranku“ skúste nasledujúcu možnosť.

Ako sme si uvedomili, ak budeme myslieť na problém, naše telo bude v pohotovosti a je nepravdepodobné, že zaspíme. Preto musíme na problém prestať myslieť aspoň pred spaním. Ako to urobíme? Spomenieme si na puzdro na ceruzky. Nemusíme odháňať zlé myšlienky – aj tak nám to nepomôže. Musíme svoju pozornosť sústrediť na niečo iné, aby sme „negatívne ceruzky vytlačili z peračníka“.

Najjednoduchším spôsobom je sústrediť sa na svoje telo

Vnímajte, ako dýchate, ako sa vám uvoľňujú svaly, ako vám ťažknú viečka a podobne. Keď budete myslieť na polohu svojho tela, mimovoľne nahradíte RAM inými „neutrálnymi ceruzkami“, ktoré nespôsobia aktiváciu sympatického oddelenia, a preto budete môcť rýchlo zaspať.

Mnohí ľudia sa snažia piť rôzne lieky, ale aký zmysel majú, ak budeme myslieť na to, čo spôsobuje stres? A potom, každý liek je návykový a má vedľajšie účinky. Nie je jednoduchšie naučiť sa rýchlo zaspávať sám? Najlepší účinok dosiahnete, ak začnete hodinu pred spaním uvoľňovať nadmerné svalové napätie, ktoré sa nahromadilo počas dňa, jednoduchým cvičením a jednoduché techniky aplikujte aj počas dňa.