Keď premýšľame o svojom živote, mnohí z nás sa zamýšľajú nad tým, čo nám v ňom chýba. Kariérny kouč navrhuje urobiť niečo iné: najprv odstrániť všetko nepotrebné a až potom začať robiť zmeny.

PREČO JE DOBRÉ ZBAVIŤ SA PREBYTOČNÉHO

Pri strihaní kríkov ruží záhradník odstraňuje slabé výhonky, aby sa všetky životodarné šťavy dostali do silnejších stoniek. Len tak môže vypestovať nádherné kvety. Alebo použijem inú metaforu: keď kuchár pečie huby, voda sa odparuje, čo dodáva pokrmu úžasnú chuť.

Keď sa snažíme niečo vo svojom živote zlepšiť, najčastejšie premýšľame o tom, čo nám chýba. Niekedy je však menej lepšie.

V KTORÝCH OBLASTIACH SVOJHO ŽIVOTA BY STE MALI “UPRATAŤ”.

1. Práca

Mohli by ste pracovať efektívnejšie a s väčším potešením, keby ste niektorým úlohám venovali menej času alebo ich úplne prestali vykonávať? Čo keby ste ich delegovali? Vymeňte si povinnosti s kolegom, aby každý robil to, čo ho baví. Alebo sa jednoducho vzdajte vecí, ktoré neradi robíte, a uvoľnite si čas na veci, ktoré vás naozaj bavia.

2. Vzťahy

Premyslite si, koho by ste mali vyradiť zo svojho vnútorného kruhu – v práci aj v osobnom živote. Predpokladajme, že nie všetky vzťahy sa vám podarí úplne rozbiť, ale môžete výrazne obmedziť komunikáciu s nepríjemnými ľuďmi a život bude jednoduchší.

3. Varenie

Stojí vám nakupovanie potravín a každodenné kuchynské práce za váš čas a námahu? Ak zo svojho jedálneho lístka vyradíte len niekoľko jedál – napríklad nahradením zložitých jedál jednoduchými alebo občasným objednaním hotových jedál s donáškou – budete mať čas na dôležitejšie veci.

4. Oblečenie

Správali by ste sa k sebe inak, keby ste vyhodili časť svojho šatníka? Myslíme si, že potrebujeme slušnú zásobu oblečenia, ale skutočnosť je taká, že len málo z našich obľúbených outfitov nosíme deň čo deň. Okrem toho, ak dáte svoje obnosené alebo obnosené oblečenie na charitu, vaše šatníky a komody budú priestrannejšie. Všetky hodnotné veci budú na očiach a problém “čo na seba” zmizne.

5. Charita

Dobrovoľníkom a neziskovým nadáciám je trápne povedať nie, preto mnohí z nás dávajú od všetkého trochu. A keďže každý dostane omrvinky, nemáme pocit, že sme niekomu pomohli. Ak si však vyberieme jednu alebo dve organizácie, ktoré sú najdôveryhodnejšie, a pomôžeme len im, prínos darov bude hmatateľnejší, a ak odmietneme ostatné, naše svedomie zostane čisté.

6. Neporiadok

V skutočnosti dala vzniknúť filozofii jednoduchosti. Niektorí ľudia hromadia “dobro” z nevedomej túžby naplniť citovú potrebu. Väčšinou je to však len haraburdie, a kým si to uvedomíme, máme hromadu haraburdia, ktorú nie je ľahké roztriediť.

Najúčinnejší spôsob, ako sa vysporiadať s neporiadkom, je robiť malé kroky v malom
Začnite s jedným metrom štvorcovým v jednej miestnosti a nemilosrdne všetko vyhoďte, nechajte len to potrebné a cenné. Vyvarujte sa myšlienok typu “toto som za celý rok nepoužil, ale nevadí”. Verte mi, výhody poriadku prevážia nad výčitkami, že ste si nenechali “toho starého plyšového medveďa”.

ČO JE V CELKOVEJ SUME

Mnohí z nás sú príliš zaujatí životnými výzvami. Ak však odstránime všetky nepotrebné veci, život sa zjednoduší, a čo je dôležitejšie, má chuť. Koniec koncov, ak orech nevylúpnete zo škrupiny, nedozviete sa, aký je vo vnútri.