Sme zvyknutí chodiť na rande alebo len tak von s inými: s partnerom, priateľkou alebo mamou. Často však zabúdame na osobu, ktorej by rande prospelo a dodalo nám veľa tvorivej energie: na seba samých.

Vytvorte si svoj vlastný štýl (Zdroj: carlesmiro/freepik.com)

Cieľom takéhoto rande je naučiť sa, ako si nájsť čas pre seba, uvoľniť svoju kreativitu a reštartovať sa. Pravidlom je nebrať so sebou nikoho. Tu je niekoľko ďalších odporúčaní, ktorými sa môžete riadiť.

1. RANDE SI NAPLÁNUJTE VOPRED

Ste zvyknutí tráviť piatkové večery s rodinou? Ak sa chystáte na rande, mali by ste rodine vopred povedať, že sa naň chystáte. Pripravte sa na tieto stretnutia, ako keby vás pozval niekto, koho máte radi už dlhší čas. Predstavte si, že ich konečne budete môcť lepšie spoznať, dozvedieť sa o nich niečo nové a zaujímavé.

2. VYBERTE SI MIESTA, NA KTORÉ STE UŽ DLHO CHCELI ÍSŤ

Rande sa nemusí odohrávať doma, nech je akokoľvek útulné. Vyberte si miesto, kde sa cítite príjemne, kde môžete byť v tichu a počúvať svoje myšlienky. Už dlho ste chceli ísť do tibetskej reštaurácie? Je najvyšší čas. Objednajte si to najexotickejšie jedlo, neponáhľajte sa a vychutnajte si ho. Počúvajte, ako sa cítite: či sa vám páči vôňa, chuť, interiér reštaurácie, hudba a ľudia okolo vás. Zistite o sebe nové veci a nebojte sa ich prijať.

3. DOVOĽTE SI MINÚŤ O NIEČO VIAC, AKO STE ZVYKNUTÍ.

Naučiť sa rozmaznávať sa vám pomôže uvedomiť si vlastnú hodnotu. Keď si neustále niečo odopierame, znižujeme si sebaúctu a cítime sa vinní, keď si dávame darčeky. Častejšie sa to stáva ženám, ktoré sa starajú predovšetkým o to, aby nakŕmili svojho manžela, obliekli deti a kúpili niečo do domácnosti. Kúpte si niečo, čo ste si už dlho vyhliadli: novú spodnú bielizeň, šperky, fľašu dobrého vína alebo zberateľskú knihu.

4. VEZMITE SI SO SEBOU ZÁPISNÍK A PERO

Zapisujte si všetko, čo vám napadne: nečakané myšlienky, nové nápady, kreatívne plány. Napíšte príbeh o tom, čo vidíte. Pozorujte svoje pocity. Kreslite, ak ste výtvarne založení. Ak vás navštívia negatívne zážitky, zapíšte si ich tiež. Keď sa vrátite domov, znovu si prečítajte, čo ste si zapísali, a spracujte jednotlivé emócie. Spýtajte sa sami seba, prečo sa daná myšlienka objavila práve v tomto čase. Možno sa o sebe dozviete niečo dôležité.

5. NEPONÁHĽAJTE SA

Strávte so sebou toľko času, koľko chcete. Pokúste sa striasť myšlienku, že máte prácu alebo veci, ktoré musíte urobiť doma. Máme tendenciu príliš myslieť na budúcnosť, snažíme sa všetko stihnúť a zabúdame na to, čo chceme. Keď idete von sami so sebou, buďte v prítomnom okamihu a užívajte si ho.

6. PRAVIDELNE CHODIŤ NA RANDE

Účelom týchto rande je odhaliť váš potenciál a lepšie pochopiť vaše túžby. Sľúbte si, že raz týždenne budete mať schôdzku a odmietnite každého, kto by chcel zasiahnuť do tohto posvätného času. Za odmietaním plánovaných tvorivých rande je strach byť sám so sebou, ísť dopredu a vyvíjať sa. Odhoďte ho a časom pocítite výhody vedomej samoty a stretnutia so sebou samým sa stanú užitočným zvykom.