Matky učia svoje dcéry, aby boli milé a zdvorilé. Prejavovať hrubosť, púšťať sa do bitiek – takéto správanie nie je pre dievča krásne. Ale tým, že rodičia vštepujú dcéram dobré spôsoby, ich pripravujú o zručnosti sebaobrany. Či sa v budúcnosti dokáže ubrániť mužskému násiliu – nad tým sa málokto zamýšľa.

Žiaľ, väčšinu moderných žien naučili, že je potrebné skrývať a potláčať pocity, ktoré nevyzerajú „žensky“. A z generácie na generáciu matky odovzdávajú túto normu svojim dcéram – „správať sa pekne“, byť milé, čím ich zbavujú schopnosti brániť sa.

Vo svete dievčat „byť milá“ znamená „nebyť silná“. Ale tým, že matky od dcér vyžadujú, aby zostali „milé“ a ku každému sa správali slušne, im berú zbrane, ktorými môžu reagovať na násilníka. Niekedy im dokonca nedajú silu ani na to, aby sa ozvali.

AKÉ RIZIKÁ HROZIA V BUDÚCNOSTI Z POSLUŠNOSTI

Tu je niekoľko možných scén z budúcnosti.

  • Zatiaľ čo vy vo vedľajšej izbe listujete v ošúchanom módnom časopise, vaša dospievajúca dcéra preberá so svojím obľúbeným učiteľom klavíra náročnú skladbu pred koncertom. Zdá sa, že jej to ide dobre, a v tom jej učiteľ položí ruku na bok… Zmätená a vystrašená zamrzne a nevie, čo má povedať.
  • Na večierku u kamarátky je (už osemnásťročná) pripravená tancovať.
    celú noc. Veľmi sa jej páči, ako vyzerá vo svojich priliehavých šatách. Možno vypila trochu viac ako zvyčajne. Chlapík zo spoločnosti, ktorý sa s ňou nikdy predtým nebavil, ju pozve von na balkón, ale keď prechádza cez miestnosť, počuje, ako za nimi zatvára dvere… Srdce jej poskočí v hrudi a dievča okamžite pocíti paniku.
  • Po skončení univerzity dostala prácu a prvýkrát sa vydáva na služobnú cestu. O desiatej večer sa ozve zaklopanie a keď otvorí dvere, na prahu izby uvidí svojho šéfa s fľašou vína v jednej ruke a dvoma pohármi v druhej.

AKÉ ODKAZY ZANECHÁVAJÚ MATKY SVOJIM DCÉRAM

44 % žien v Amerike bolo aspoň raz v živote sexuálne obťažovaných a každá piata, teda 20 %, bola znásilnená. Vo väčšine prípadov sa násilia nedopustí maniak alebo sériový páchateľ, ale niekto, koho už poznali.

Keď tá chvíľa nastane, nebudete pri nich. Jediné, čo im pomôže, sú rady, ktoré ste im dali predtým, veci, ktoré ste ich naučili v detstve. A zvyčajne to nie je o tom, aké dôležité je chrániť sa, ale ako byť v pohode. Tu je niekoľko príkladov.

1. „Nebuď taký hanblivý – objím svojho strýka.“

Posolstvo: Dobré dievča je povinné prejaviť súcit, nedisponuje vlastným telom. Neprejaviť súcit niekomu, kto ho vyžaduje, znamená správať sa hrubo.

Ponaučenie: Nedôveruj sebe a svojmu zmyslu pre antipatiu. Ak chcete, aby vás niekto prijal a schválil, buďte pripravení bez váhania súhlasiť s prejavením súcitu, aj keď je vám daná osoba nepríjemná.

2. „Nechcel ti ublížiť, len sa hral. Buď dobré dievča a daj mu svoje hračky.“

Posolstvo:  Dobré dievča očakáva od druhých len dobré veci a vidí len dobré veci, napriek tomu, čo robia a ako sa správajú. Musíš ignorovať agresiu od kohokoľvek a naďalej byť milá a ostražitá.

Ponaučenie: Naučte sa ignorovať vyhrážky a hľadať ospravedlnenie pre agresívne správanie voči vám. Zabudnite na to, ako chcete reagovať na páchateľa, a na hrubosť a násilie reagujte len láskavo.

3. „Nie ste na neho nahnevaní, však? Si len rozrušený.“

Posolstvo: Dobré dievčatá sa nerozčuľujú. Potláčajú hnev a prežívajú slušnejšie pocity – napríklad smútok. Hnev poukazuje na páchateľa. Hnev sa dožaduje spravodlivosti. Smútok necháva obeť, aby sa o seba postarala sama…..

Ponaučenie: Pohodlie niekoho iného je vždy dôležitejšie ako tvoje vlastné a to, ako sa cítiš ty. Potlačte hnev ešte skôr, ako si ho uvedomíte, aby sa všetci okolo vás cítili dobre.

ČO EŠTE MUSIA MAŤ MATKY NA PAMÄTI

Dovoľte mi položiť vám ešte niekoľko otázok.

  • Ak sa jej niečo stane, bude mať dcéra silu o tom hovoriť?
  • Bude dostatočne sebavedomá (a bude si veriť aj po tom, čo sa stalo), aby si uvedomila, že to nie je jej vina?
  • Ak zažije sexuálne zneužitie, bude mlčať a nechá si to pre seba? Psychológovia nám pravidelne hovoria, že niekedy je toto mlčanie ešte škodlivejšie ako samotná trauma.

Prečo sú matky také slepé voči deštruktívnym odkazom, ktoré vysielajú svojim dcéram?

Všetci by sme si mali zapamätať aspoň dve dôležité vety, ktoré dievčatám hovoríme od detstva:

„Ak mi povieš, že sa pri niekom necítiš dobre – či už je to rodinný priateľ alebo príbuzný – vždy ťa vypočujem a budem to brať vážne. Tvoja bezpečnosť je pre mňa dôležitejšia ako čokoľvek iné.