Kto z nás si nechce užívať život a cítiť sa šťastný? Aby sme to dokázali, musíme si osvojiť návyky, ktoré nám pomôžu zachovať si vnútorný pokoj, všímať si dobré veci a sebavedome kráčať vpred bez ohľadu na to, čo sa deje “cez palubu”.

PRINCÍP

Americký psychológ a filozof William James raz povedal: “Náš život, aj keď má určitú formu, je stále z veľkej časti tvorený zvyklosťami – praktickými, citovými, intelektuálnymi, systematicky organizovanými pre naše šťastie alebo smútok, zvyklosťami, ktoré nás nezadržateľne vedú k nášmu osudu, nech už sa tento osud ukáže byť akýkoľvek.”

ZLOZVYKY

Aby ste “prišli” k vysnívanému osudu, oplatí sa dôsledne zlepšovať to, čo sa deje v rôznych oblastiach vášho života. Pomôžu vám v tom nasledujúce návyky, ktoré by ste mali zaviesť do svojej každodennej existencie.

1. Neodhrýzajte si viac, ako dokážete prehrýzť

Stanovením ambicióznych, ale nereálnych cieľov sa ďaleko nedostanete, ale riskujete vyhorenie. Kľúčom ku globálnej premene života sú drobné zmeny. Trvá niekoľko mesiacov, kým si zvyknete robiť veci automaticky: sľúbte si, že vydržíte toto krátke obdobie a uvidíte, čo sa stane.

2. Prestaňte hádať

Čo nám prinesie nadchádzajúci rok? Nebudú sa veci len zhoršovať? Takéto premýšľanie uvoľňuje úzkosť. Namiesto toho sa skúste otvoriť novým možnostiam. Zostaňte flexibilní a schopní meniť svoj uhol pohľadu, v našom rýchlo sa meniacom svete je to nevyhnutná vlastnosť. A strnulé myslenie – priama cesta do “bažiny”.

3. Prevezmite plnú zodpovednosť za svoje činy a šťastie

Život sa okamžite zmení k lepšiemu, ak sa sústredíte len na to, čo môžete ovplyvniť. Na konci každého týždňa si nájdite 5 minút na to, aby ste boli sami so sebou, a zistite, čo vám pomáha a čo vás robí nešťastnými. Sústreďte sa na to prvé a zbavte sa toho druhého.

4. Vytvorte si denný režim a dodržiavajte ho

Nezanedbávajte rutinné, denne sa opakujúce činnosti – len tak môžete urobiť všetko, čo ste si naplánovali. Správne si stanovte priority svojich úloh, sústreďte sa na to, čo prináša viac výsledkov.

5. Nedovoľte, aby váš život riadili očakávania

Neberte zodpovednosť za veci, ktoré nemôžete ovplyvniť – sústreďte sa na správanie, na konanie, na priťahovanie toho, čo vám prináša radosť do života. Rozlúčte sa so svojimi predstavami o tom, ako by veci “mali” byť.

6. Oslavujte aj tie najmenšie víťazstvá

Úspech je maratón, nie šprint. Môže trvať dlho, kým sa dostanete tam, kde nakoniec chcete byť, preto sa snažte užívať si túto cestu. Nezaoberajte sa neúspechmi, ale uistite sa, že analyzujete to, čo sa vám podarilo.

7. Naučte sa úplne vypnúť z práce

Odložte telefón aspoň hodinu pred spaním, prestaňte odpovedať na hovory a kontrolovať e-maily – neuveríte, aké zázraky dokážu tieto jednoduché činnosti urobiť s vaším mozgom. Je to jeden z najlepších spôsobov, ako sa odpútať od práce a načerpať energiu pred ďalším dňom.

8. Vymyslite si večerný rituál, ktorý vám pomôže odľahčiť hlavu

Prečítajte si dobrú knihu, píšte si do denníka, rozprávajte sa s blízkymi – čokoľvek, čo vám zabezpečí skutočný relax.

9. Ak máte problémy so spánkom, berte svoje problémy so spánkom vážne

Ak máte problémy so zaspávaním, obmedzte kofeín, jedzte večeru skôr, hodinu alebo dve pred spaním stlmte jas smartfónu, notebooku alebo televíznej obrazovky.

10. Naplánujte si prestávky v práci

Mnohí ľudia sa cítia doslova pripútaní ku kancelárskej stoličke. Zvyknite si napríklad každých 45 minút vstať a rozcvičiť sa, prejsť sa po miestnosti alebo sa napiť vody.

11. Všetky zmeny zavádzajte dôsledne, krok za krokom

Chcete začať písať? Nesnažte sa napísať 1 000 slov denne, spočiatku len 500. Chcete si zvyknúť veľa čítať? Začnite s dvoma stranami denne. Chcete schudnúť? Začnite jesť z menšieho taniera.

12. Ak chcete cvičiť, začnite v malom

Pri prvom intenzívnom 30-minútovom tréningu hrozí, že bude váš posledný. Začnite 5 minútami ranného strečingu. Urobte 15 drepov, nie 50. Choďte po schodoch vždy a všade, kde je to možné. Aj ten najmenší krok vás priblíži k vášmu cieľu.

13. Zaviažte sa, že si nájdete čas na niečo, čo vás upokojí.

Aj keď sa vám zdá, že ste zaneprázdnení ako nikdy predtým a v diári nemáte žiadne riadky, nájdite si spôsob, ako do svojej každodennej rutiny zaradiť prestávky, keď sa môžete sústrediť na niečo, čo upokojí vašu aktívnu myseľ. Môže to byť 10-minútová prechádzka, polhodinový spánok alebo čítanie.

14. Vyhraďte si čas na čítanie

Je to jeden z najlepších darov, aké môžete dať svojmu mozgu, a tým, že ho stimulujete, stimulujete aj svoj život. Čítajte knihy, ktoré vám pomôžu začať myslieť novým spôsobom.

15. Učte sa nové zručnosti

Vkladať všetky vajcia do jedného košíka nie je dobrý nápad. Študujte, získavajte nové kvalifikácie, ktoré vám pomôžu byť naďalej vyhľadávaným odborníkom. Nespoliehajte sa na jedinú zručnosť.

ZÁVER

Áno, vo väčšine prípadov nemôžeme globálne ovplyvniť to, čo sa deje vo svete, ale svoju vlastnú životnú spokojnosť máme často vo vlastných rukách. Preto sa do toho pustite a osvojte si nové produktívne návyky, ktoré vám pomôžu užiť si každý deň naplno!