Stres. Stres. Stres. Ráno. Na Obed. Večer. V práci. V osobnom živote. Tam nás dobieha a berie nám energiu, ktorú tak potrebujeme, aby sme sa zamerali na aktivity, ktoré sa s nami naháňajú v čase.

Z The Willpower Instict sa môžeme dozvedieť, že vo výskume, ktorý realizovala APA (American Psychological Association) sa zistilo, že práve najviac využívané stratégie pri zvládaní stresu sú vysoko neúčinné (!). Iba 16% ľudí bolo schopných využiť stratégie, ktoré im pomohli stres naozaj zredukovať. Iná štúdia zas ukázala, že ženy sú viac náchylnejšie jesť čokoládu, keď sa cítia v úzkosti alebo sú sklamané. Avšak jediné čo sa zmení po využití tejto stratégie je nárast prežívania viny.

Tak pusťme sa do toho a začnime s tým, kde stres vzniká. V našom mozgu. Pomocou rôznych metód dokážeme vytrénovať našu myseľ tak, aby redukovala stres, keď to budeme potrebovať. Samozrejme, nie všetci máme kopu času na tréningy a kadejaké psychologické sedenia. Čižeeeeeeee. Je to jasné. Potrebujeme niečo ííízi, avšak potvrdené výskumami. Totižto ak váš mozog nechce hrať fér, ani my nebudeme 😀 Tak ako na to? Hmmm, zradou. Je čas zastaviť odpovede nášho mozgu na stres a využiť fyziológiu nášho tela na jeho „okabátenie“ a upokojenie. Tak poďme si zahrať neurologický bejzbal!

  1. Zovrite svoje tvárové svaly a znovu ich uvoľnite

Komunikácia medzi vaším mozgom a vaším telom je obojstranná. Takže, ak nemôžete prinútiť svoj mozog upokojiť telo, použite svoje telo na upokojenie mozgu. Totižto šedá hmota v mozgu „sa rada zostresuje“ a vaše svaly sa následne stiahnu. Potom vaše napäté svaly pošlú naspäť signál vášmu mozgu, aby potvrdili, že ste naozaj vystresovaný/á. Toto puto musíme prelomiť.

Zatnite svoje tvárové svalstvo a potom ho uvoľnite. Teraz vaše telo pošle mozgu správu: ,,Už nie som viac v strese. A ani ty nemusíš byť.“ Alex Kort v svojej knihe tvrdí: ,,Na to, aby ste svojmu mozgu pripomenuli, aby uvoľnil svalstvo, niekedy pomáha zovrieť ich ako prvé. Nadýchnite sa a natiahnite napnuté svalstvo na pár minút. Po pár minútach vydýchnite a uvoľnite sa. Najdôležitejšie je, aby sa uvoľnilo vaše tvárové svalstvo, pretože má najväčší vplyv na emócie. Avšak aj uvoľnenie rúk, pozadia a brucha sú dôležité.“

Ak okolo vás pobehuje váš parner/ka a vy sa necítite na to, aby ste sa teraz tvárili, ako keby ste mali zápchu 😀 poproste ho, aby vám dal masáž. Toto tiež funguje. Vás to zbaví stresu a navyše sa navzájom zblížite 😉

A čo ak nepomáha zatínanie a uvoľňovanie našich tvárových svalov? Prejdite k bodu 2.

  1. Spomaľte a hlboko dýchajte

Hlavový nerv, nazývaný aj blúdivý je jedným z kľúčových emocionálnych ciest vo vašom tele. Tento nerv posiela signály dole do vášho srdca a naspäť hore do mozgu, čím hraje rozhodujúcu rolu pri regulovaní Fight-alebo-flight systéme (bojuj-alebo-uteč systém). Priama stimulácia blúdivého nervu by mohla vyriešiť všetky naše zásadné problémy! Jediný problém je, že si to vyžaduje skalpel a mnoho času pri štúdiu medicíny. Čiže ostaneme pri tom „okabátení“ 😀 To ako dýchame, výrazne ovplyvňuje to, ako blúdivý nerv funguje. V podstate, je to jeden z najrýchlejších spôsobov, ako zmeniť to, ako sa momentálne cítime.

Dýchanie ovplyvňuje mozog cez signály, ktoré blúdivý nerv vysiela. Je súčasťou parasympatického nervového systému, ktorý je opakom sympatického nervového systému. Ten je kontrolovaný inštinktom bojuj-alebo-uteč. Čiže spomaľte, zhlboka dýchajte a to by vás malo upokojiť.

Pomocné cvičenie: Pomaly sa nadychujte cez nos a medzitým pomaly počítajte do 6, alebo aj do 8. Potom sa zastavte na pár sekúnd, ak budete cítiť, že ste úplne nadýchnutí a následne pomaly vydychujte cez nos, počítaním do 6 alebo 8.

Ešte poznámočka: Potrebujete opačný efekt? Viac energie? Dýchajte rýchlo. Rýchle dýchanie deaktivuje parasymatický a aktivuje symapatický nervový systém. Ak ste úzkostní, či vystrašení, dýchajte rýchlo. Ale je tiež pravdou, že rýchlym dýchaním si budete svoje emócie viac uvedomovať. To vás môže ešte viac znervózniť – avšak aj viac nadchnúť a nakopnúť. Niekedy to je fajn. Skús vtedy krátke a plytké dýchanie počas 20-30 sekúnd.

Stále nič? Poďme na trik číslo 3. Hlavu do umývadla aaaaaa…….

  1. Ošpliechajte si tvár so studenou vodou.

Studená voda na vašej tvári taktiež „zamáva“ vaším blúdivým nervom a spomalí pulz. Váš mozog cíti, že váš pulz klesá a povie si: ,,Super, už sa nemusíme viac stresovať!“ (Ach, ten náš naivný mozog :D)

Ak ešte ste stále vystresovaní, neuroveda nám ponúka ešte jeden trik.

  1. Zapnite si hudbu a trošku si zatancujte 🙂

Hudba ovplyvňuje to, ako sa máte, však? Zabojujte proti zlej nálade počúvaním hudby, ktorú máte radi. Znie to príliš jednoducho? Tak čítajte ďalej. Vaša obľúbená pieseň dá „do poriadku“ oblasti vášho limbického systému, vrátane hypokampu, anterior cingulate cortex a nucleus accumbens. Vytváranie hudby má ešte mocnejší efekt. A nie, nemusíte tancovať. 🙂 Ale je to taký malý bonus k tomu 😉

Čiže, váš mozog je totálne zbláznený a v stave pokoja, že by ste mohli pokojne „zamachrovať“ aj pred Gándhím. Tak ešte raz si to zhrnieme:

  1. Zovrite a uvoľnite tvárové svalstvo (Ak používate botox, jednoducho preskočte k ďalšiemu tipu ;-))
  2. Spomaľte a zhlboka dýchajte (Papierové loďky vo vani vám môžu byť dobrými pomocníkmi pri tomto cviku).
  3. Ošpliechajte si tvár studenou vodou (Prebudí, upokojí a navyše umyje šálku v dreze. To je ale účinnosť!)
  4. Počúvaj hudbu a zatancuj si. (Ak to na vás príde na ulici, možno roztancujete ak okoloidúcich 😉 Ak keď muž vo videu by si isto zaslúžil väčšie publikum 😀 ).