Ten najväčší kritik  sa ukrýva v našej hlave. Neraz sa trápime pre drobné zlyhanie, dávame si latku do astronomických výšok a kvôli maličkosti sa dokážeme umárať niekoľko dní. Viete, ako sa vysporiadať s prehnanou sebakritikou? Ukážeme vám niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu:

Všímajte si vaše pozitíva

…áno, a to aj v prípade, že ste presvedčení, že u vás (údajne) neexistuje kladná vlastnosť. U každého sa dá nájsť nejaká pozitívna črta. Ak si neviete na nič spomenúť, spýtajte sa rodiny, blízkych priateľov. Určite radi pomôžu s touto úlohou. Aby ste na svoje pozitíva nezabudli, zapíšte si ich do denníka. Môžu vám pomôcť udržať sa nad hladinou, keď budete mať pocit, že nestojíte za nič. Možno neviete ideálne parkovať, za to viete krásne spievať, máte skvelú fantáziu a pomáhate tým, ktorí tú pomoc najviac potrebujú. Hľadajte! Objavovanie seba samého je nádherná cesta.

Starajte sa o seba

Všetko začína v hlave. Keď si dáte do poriadku myšlienky, skoncujete s negatívnymi a nepotrebnými a prepnete sa na pozitívne, postupujte na ďalšiu úroveň. Nepomôže vám presviedčať sa, že ste zdraví a štíhli, ak každý večer zjete dva balíčky čipsov, rafinovaných sladkostí a všade chodíte len autom. Začnite malými krokmi. Do svojho denného programu zaraďte pravidelné prechádzky. Snažte sa piť dostatok vody. Veľké zmeny začínajú malými. A malá zmena, ktorú budete robiť pravidelne, môže priniesť bohaté výsledky.

Sebakritika sa oveľa ľahšie zvláda, keď začnete na sebe poctivo pracovať.

Vzdajte sa perfekcionizmu

Mať vyšší cieľ je fajn, no podriadiť svoj život v snahe o dokonalosť je vopred prehratý boj. Chyby robíme všetci. Áno, dokonca aj tí, o ktorých by ste si to nikdy nepomysleli.

Neporovnávajte sa

Každý má iné podmienky, iné skúsenosti, iné talenty, iné nedostatky a inú históriu. Ste jedinečná bytosť. Nech sa budete porovnávať s kýmkoľvek, nikdy nedosiahnete objektívne výsledky. Miesto neustáleho porovnávania a sebakritike, zamerajte pozornosť na pestovanie svojich pozitívnych vlastností. Hodnotenie a porovnávanie sa nič prospešné neprinesie. Ani vám, ani okoliu.

Neporovnávajte sa! Každý z nás je originál (kroshka__nastya/freepik.com)

Učte sa zo svojich chýb

Každá chyba je cenná lekcia. Keď vám nedajú spávať myšlienky na vlastnú nedokonalosť, skúste to otočiť. Čo ste sa naučili z predchádzajúceho zlyhania? Viete, čo nabudúce urobíte inak? Pokiaľ áno, máte za sebou výbornú skúsenosť, ktorú vám nikto nevezme!

Nezhadzujte sa

„Aké máš krásne vlasy. Takú peknú farbu a kvalitu som dávno nevidela,” započula som v kaderníctve. Do salónu prišla kaderníčkina kamarátka, rusovláska s kučeravými vlasmi až po pás. „Ale prosím ťa, mám vlasy totálne zničené, cítim sa ako mrkva a za rovné čierne vlasy by som dala pol kráľovstva,” mávla rukou. Pritom stačilo povedať ďakujem. Naše prednosti sú prednosti. Nestojí za to zadupávať ich a schovávať pod koberec.

Sklony k sebakritike vo väčšej či menšej miere prežíva každý. Zatiaľ, čo zdravá dávka sebakritiky vám môže pomôcť adekvátne vyhodnotiť situáciu, za nadmernou sa skrýva nízke sebavedomie. Ak vidíte, že vám sebakritika negatívne zasahuje do každodenného života, vyhľadajte odborníka. Uvidíte, že nie ste v tom sami a z každej situácie sa dá nájsť riešenie.