Už ste si niekedy schovali slávnostné šaty a potom ste zistili, že vyšli z módy? Alebo ste v hlbinách skrine našli krabicu drahej čokolády, ktorá čakala tak dlho, až sa pokazila? Poďme zistiť, prečo nepoužívame to, čo sme si kúpili, a ako s tým naložiť.

Máte v šatníku veci, ktoré ste nemali na sebe viac ako rok? Máte na nich ešte stále visačky? Máte doma krásne sviečky, ktoré ste nikdy nezapálili? A fľaša drahého koňaku “na Silvestra” alebo porcelánová súprava na “špeciálnu príležitosť”? S najväčšou pravdepodobnosťou ste aspoň na jednu otázku odpovedali kladne.

OSOBNÉ SKÚSENOSTI

Prednášajúca Gillian Dunnová z TED-u rozpráva, ako si z dovolenky v Mexiku priviezla úžasne krásnu sviečku v plechovej škatuľke, ale rozhodla sa, že musí počkať na “vhodnú príležitosť”, aby ju zapálila – odložila ju do skrine a na suvenír zabudla.

Keď si o pár rokov na sviečku spomenula, uvedomila si, že “tá správna chvíľa” prišla, ale ukázalo sa, že za ten čas sa krásna modrá sviečka zmenila na beztvarú hmotu

To znamená, že urobila to, čo mala urobiť – roztopila sa. Stalo sa to však bez účasti jej majiteľky. V ten deň sa žena rozhodla, že to už nikdy nedopustí.

PRÍČINY

Čo majú spoločné všetky tie veci, ktoré si vážime? Je to jednoduché: máme pocit, že sú výnimočné. A tento pocit nám bráni strhnúť cenovku zo svetra, prestrieť stôl elegantným obrusom alebo naliať do pohárov drahý koňak.

Možno si myslíte, že tieto šperky sú “príliš slávnostné”, pretože sa veľmi líšia od toho, čo nosíte každý deň.

No a čo? Ak ju vložíte späť do škatule, s najväčšou pravdepodobnosťou sa s ňou po chvíli stane to isté, čo so sviečkou. Bude chátrať (v tomto prípade vyjde z módy, stratí svoj lesk alebo sa jednoducho stane nemilovanou).

Gillian Dunnová sa domnieva, že za týmto správaním sú dva postoje.

1. “Nemám dosť vecí.”

Prvý pravdepodobne siaha do čias totálneho nedostatku, keď si ľudia mysleli, že keď si vytvoria veľké zásoby najrôznejších vecí, budú schopní prežiť ťažké časy. Táto éra sa už dávno skončila, ale spôsob myslenia zostal.

2. “Ja sám nemám dosť.”

S druhým postojom je to v niektorých ohľadoch zložitejšie. Chýba nám istota, že sme sami osebe hodnotní. A máme pocit, že veci túto hodnotu zvyšujú. Keď stojíme pri pokladni s košíkom plným oblečenia, riadu alebo elektroniky, myslíme si: nuž, teraz s tým všetkým budeme mať väčšiu váhu, budeme dôležitejší.

Ale na ceste od pokladnice k domovu sa niečo stane. Impulz, ktorý nás presvedčil zaplatiť ešte za jednu vec, sa záhadne vytratí. Nákup si prinesieme domov a jednoducho naň zabudneme “do lepších čias”.

Áno, sľubujeme si, že tie časy skôr či neskôr prídu. Tie šaty si oblečieme, keď… Tie okuliare vytiahneme, len čo… Ale čo ak to “len čo” vôbec nepríde?

Ale niečo sa stane cestou z pokladne do domu. Impulz, ktorý nás presvedčil, aby sme zaplatili ešte jednu vec, záhadne zmizne.

Nákup si prinesieme domov a jednoducho naň zabudneme “do lepších čias”.

Áno, sľubujeme si, že skôr či neskôr tieto časy prídu. Obliekneme si tie šaty, keď… Vytiahneme tie okuliare, len čo… Ale čo ak to “len čo” vôbec nepríde?

Gillian Dunnová pracuje ako zdravotná sestra na pohotovosti a s istotou vie, že žiaden, žiadna z jej pacientov neplánovala skončiť na jednotke intenzívnej starostlivosti… Smutné, ale pravdivé: život sa môže kedykoľvek zmeniť a automaticky zmeniť naše “niekedy” na “nikdy”.

TIP

Rečník TED vás vôbec nenabáda, aby ste pri každej príležitosti využívali všetky veci. Vôbec nie. Navrhuje však, aby sme si svoj život vytvárali sami – aby bol krásny a naplnený a aby sme si ho užívali. Dnes, teraz.

Dnešok je už dostatočne “výnimočný” na to, aby sme vytiahli zo skrine všetky tie krásne veci, ktoré sme si šetrili, a použili ich na svoj účel.

Ich účelom je predsa robiť nám radosť. Zapáliť sviečku a obdivovať jej plameň, nie nechať ju potupne rozplynúť v škatuli. A vzdať sa zvyku pozastavovať svoj život. Inak sa aj ten jedného dňa jednoducho rozplynie bez toho, aby sme si to všimli.

“Magické upratovanie” Marie Kondo

Po bežnom upratovaní máte po pár dňoch doma opäť neporiadok. S metódou KonMari upratujete raz a navždy. Tajomstvo spočíva v tom, že sa zbavíte všetkých nepotrebných vecí a potrebné usporiadate tak, aby ste ich potom veľmi pohodlne vrátili na ich miesto. Navyše po jednom jedinom upratovaní podľa KonMari sa vaša myseľ zmení a vy už nebudete nosiť po dome nepotrebné veci.