Infantilný postoj k peniazom má negatívny vplyv na finančný úspech. Psychológ nám poradí, čo robiť, ak vám detinský postoj bráni zbohatnúť.

Detský postoj sa vzťahuje na negatívne aspekty vnútorného dieťaťa. Hovoríme o tých, ktorí sú zvyknutí prenášať zodpovednosť za to, čo sa im deje, na svoje okolie. Moc nad takýmto človekom majú rodičia, spoločnosť, štát. A dieťa sa snaží získať si priazeň, koná nevedome a získava si lojalitu tých, ktorých považuje za zodpovedných. Takíto ľudia nemajú autonómiu v rozhodovaní, vnímaní seba samých.

PRÍZNAKY DETSKÉHO POSTOJA

Ľudia v detskej pozícii sa snažia nekonať samostatne, boja sa byť sami so sebou. Tento stav má aj ďalšie znaky:

Nedostatok kontroly nad emóciami, urazenosť, vzrušivosť

Časté emocionálne výkyvy – od neistoty po eufóriu – vám neumožňujú samostatne riadiť svoj život. Na prvý pohľad neškodné situácie môžu vyvolať neadekvátnu reakciu až hystériu.

Neustály strach pri konfrontácii s realitou

Detský postoj sa u dieťaťa rozvíja v interakcii s dospelými a znamená podriadenie sa. V budúcnosti už človek nedokáže rozhodovať o mnohých dôležitých otázkach a prenáša zodpovednosť na iných. Stáva sa, že nie je možné vyhnúť sa rozhodnutiu, vtedy sa môžu objaviť obavy a pochybnosti o sebe a o výsledku.

Neschopnosť samostatne sa rozhodovať

Pochybnosti o sebe a neustále úsilie o nedosiahnuteľný ideál nedávajú možnosť zastaviť sa pri jednej veci. Akákoľvek možnosť bez podnetu zvonka sa zdá byť neuspokojivá. Človek čaká na hodnotenie od niekoho dospelého alebo vyššieho v postavení – nadriadeného, vedúceho oddelenia alebo služobne staršieho kolegu.

Nevyformované osobné hranice

Deti vo všeobecnosti ešte nemajú vytvorené hranice. Nevedia otvorene hovoriť o svojich želaniach a potrebách, niekedy majú tendenciu ospravedlňovať postoj partnera rozhovoru. Môže sa napríklad obávať o pocity druhých, bojí sa otvorene povedať “nie”. Neschopnosť povedať “nie” je veľmi jasným ukazovateľom, ktorý môže naznačovať strach z konfliktu s inými a nedostatok hraníc.

Neschopnosť obhájiť svoj názor

Pod vplyvom autoritatívnejších ľudí môže človek ľahko zmeniť názor alebo úsudok.

PREČO JE PRE NIEKOHO VÝHODNÉ ZOSTAŤ V POZÍCII DIEŤAŤA

Môže byť výhodou, že človek nechce riešiť svoje vnútorné problémy. Napríklad v pozícii dieťaťa človek odbúrava zodpovednosť zo seba a presúva ju na iných – rodičov, spoločnosť, štát. Za jeho neúspech môže vždy niekto iný.

V pozícii dieťaťa môže človek “zapnúť” manipuláciu: sťažnosti na zlý zdravotný stav, nedostatok skúseností alebo času – a získať to, čo chce, bez toho, aby musel vynaložiť svoje zdroje. Môže byť ťažké zbaviť sa tohto vzorca správania a nahradiť ho produktívnejším. Okolie sa k človeku môže správať ústretovo, čo len posilňuje jeho sebadôveru: “Zvolený scenár je správny, netreba nič meniť.

Pocit ľahkosti a bezstarostnosti, dokonca nezodpovednosti, umožňuje odpojiť sa od rušivej reality a zostať v ilúzii. To je ďalšia výhoda, ktorú si často plne neuvedomujeme.

AKO “VYRÁSŤ” VO VZŤAHU K PENIAZOM

Pochopenie toho, čo sa deje, už možno považovať za súčasť úspechu. Keď si začnete uvedomovať, že obetavosť a závislosť vám už nevyhovujú, je to znamenie, že je potrebné pohnúť sa ďalej.

Práca s vnútornými negatívnymi postojmi

Vezmite si akýkoľvek peňažný postoj a odstráňte ho – sami alebo so psychológom. Napríklad “všetci bohatí ľudia sú nečestní”. Je to tak? Sú vo vašom okolí alebo medzi vašimi známymi takí, ktorí zarábajú poctivo?

Po spracovaní ustálenej frázy ju môžete nahradiť opačnou a pracovať s ňou. Dôsledne analyzujte ďalšie postoje podľa rovnakého princípu: “peniaze sa ťažko dávajú”, “peniaze človeka kazia”, “peniaze majú len muži, ženy ich nepotrebujú”. Na záver nahraďte tvrdenie tak, aby ste posilnili nové, pozitívne: “peniaze sa získavajú ľahko”, “peniaze robia ľudí lepšími, dávajú im možnosť rozvíjať sa”, “každý potrebuje peniaze”.

Zmeňte svoj postoj k peniazom

Financie si vyžadujú starostlivosť, ale nie uctievanie. Sledujte svoje myšlienky o zarobených peniazoch: ako ich plánujete rozdeliť, na čo ich minúť, investovať. Zaveďte systém rovnováhy, v ktorom peniaze dospelých zaberajú približne 60 % vašich príjmov, peniaze z podnikania 30 % a peniaze detí 10 %. Nezabudnite si dovoliť kúpiť pekné drobnosti, podporujte svoje vnútorné dieťa, ale nerobte z jeho túžob tie hlavné.

Všetky osobné financie sú rozdelené do niekoľkých kategórií na základe ich funkcií:

  • Peniaze dospelých sa míňajú na túžby z hľadiska ich účelnosti, nie momentálneho impulzu.
    Podnikanie je investíciou do seba samého, do učenia sa, do rozvoja. Do tejto kategórie patria aj úspory do budúcnosti.
  • Detské peniaze napĺňajú potreby vnútorného dieťaťa. Do tejto kategórie patria výdavky na zábavu, okamžité nákupy a sladkosti.

Analyzujte, či máte nad svojimi financiami moc, alebo či vás riadia

Položte si otázky:

  1. Čie úsilie rozhoduje o tom, koľko peňazí teraz zarábate?
  2. Kto rozhoduje o tom, či zostanete v tejto pozícii, alebo si budete hľadať inú prácu?
  3. Kto rozhoduje o tom, kde sa financie minú alebo investujú?

Poctivá analýza odpovedí, ktoré dostaneme, nám často pomôže zistiť, že peniaze máme pod kontrolou tak či onak. Nie je to vždy jednoduché a môže byť potrebná odborná pomoc. Spoločnou prácou je zvyčajne ľahšie nielen prijať realitu, ale aj dospieť k riešeniu finančných otázok.