Často sa staviate na vedľajšiu koľaj, staráte sa o záujmy iných ľudí alebo sa vyhýbate pravde? Zozbierali sme najtypickejšie príklady situácií, v ktorých zrádzame sami seba, a pozývame vás, aby ste sa o svoje príbehy podelili v komentároch.

1. NEPRIJATIE SVOJICH CHÝB

Chyby sú súčasťou života: pomáhajú nám učiť sa a rásť. Keď však človek nedokáže uznať svoje chyby a poučiť sa z nich, zrádza sám seba. Vzdávame sa príležitosti stať sa lepšími a rásť – kvôli tomu robíme stále tie isté chyby a čelíme nepríjemným následkom.

2. NESCHOPNOSŤ BRÁNIŤ SVOJE ZÁUJMY

Neschopnosť obhajovať svoje práva a záujmy môže viesť k tomu, že nás iní zneužívajú. Môžeme sa báť konfliktov alebo nevieme správne vyjadriť svoje potreby a želania, čo zasa môže viesť k strate sebaúcty a pocitu bezmocnosti.

3. IGNOROVANIE SVOJICH EMÓCIÍ

Ignorovanie vlastných emócií a pocitov alebo ich odmietanie prijať môže viesť k nahromadeniu stresu a nespokojnosti so sebou samým, čo ovplyvní ako náš každodenný život a komunikáciu s blízkymi, tak aj naše duševné zdravie.

4. ZÁVISLOSŤ OD INÝCH NÁZOROV

Prílišná závislosť od názorov iných môže viesť k strate vlastnej individuality a opusteniu svojich predstáv a názorov. Začneme sa sústrediť na názory iných ľudí namiesto toho, aby sme počúvali svoje pocity a myšlienky. Z tohto dôvodu môže nastať pocit, že nežijeme svoj vlastný život, ale život niekoho iného, ​​čo sa nám v skutočnosti nepáči.

5. STRACH ZO ZMENY

Strach zo zmien v živote môže spôsobiť, že odmietame nové príležitosti a vyhliadky, aj keď by mohli viesť k lepšej budúcnosti. Dôvodom môžu byť pochybnosti o sebe, strach z neznámeho alebo neochota opustiť svoju zónu pohodlia. Takéto vnemy nás môžu na jednej strane ochrániť pred neuváženými činmi, no na druhej strane ohroziť a pripraviť nás o možnosti rozvoja.

6. NESCHOPNOSŤ POVEDAŤ „NIE“

Vzdať sa svojich túžob a potrieb v záujme druhých môže viesť k pocitom nespokojnosti a sklamania zo seba samého. Môžeme začať mať pocit, že naše vlastné potreby a túžby nie sú dôležité, a to môže mať negatívny vplyv na našu emocionálnu pohodu. Okrem toho môžu iní ľudia využiť vašu neschopnosť povedať „nie“ – a nie je ani zďaleka pravda, že vám ich činy neublížia.

7. VYHNUTIE SA ZODPOVEDNOSTI ZA VAŠE ROZHODNUTIA

Zodpovednosť je schopnosť prevziať zodpovednosť za činy, ktoré sme vykonali. Keď prenášame zodpovednosť na iných ľudí, vzdávame sa svojej autonómie a schopnosti rozhodovať sa. To môže viesť k strate sebadôvery a pochybností o sebe a tiež ničí dôveru druhých v nás.

8. ODMIETNUTIE VAŠICH ZÁUJMOV

Záujmy a koníčky sú to, čo nám prináša radosť a uspokojenie. Keď ich obetujeme kvôli iným ľuďom alebo okolnostiam, zrádzame samých seba, pretože nevenujeme pozornosť vlastným potrebám. To môže viesť k pocitom nespokojnosti a sklamania zo seba samého.