Zdroj

Vzťah medzi nespavosťou a fázami Mesiaca je známy už celé storočia. Ako ovplyvňujú rôzne fázy mesiaca  naše zaspávanie?

Vplyv mesačných fáz na ľudské fungovanie vrátane kvality spánku je téma, ktorá sa často vyskytuje v ľudových poverách. Naši predkovia verili, že počas splnu sa prebúdzajú skrytí démoni, upíry, čarodejnice a vystavujú nás zlým silám. Verilo sa, že v tejto dobe sa zhoršovali nervové a duševné choroby, zvyšovala sa sexuálna energia a plodnosť, ľudia boli agresívnejší, podráždenejší a nepokojnejší.

Koľko pravdy obsahujú ľudové povery a čo na to hovorí veda?

Spln znižuje kvalitu spánku

V roku 2013 sa skupina vedcov z Bazilejskej univerzity rozhodla skontrolovať, ako mesiac ovplyvňuje spánok. Počas 3 rokov monitorovali nočný spánok 33 dobrovoľníkom, ktorí boli rozdelení do dvoch vekových skupín: 20–31 a 57–74.

Výsledky experimentu ukázali, že dobrovoľníci spali horšie počas splnu bez ohľadu na vek. Ich priemerný čas zaspávania sa predĺžil o 5 minút a doba spánku bola kratšia o 20 minút. Tieto pozorovania potvrdili dotazníky, ktoré vyplňovali každé ráno – respondenti sa sťažovali na nedostatok spánku a únavu.

Na druhej strane hormonálne štúdie preukázali, že počas splnu ich telo produkovalo menej melatonínu – látka, ktorá hrá najdôležitejšiu úlohu pri regulácii denného rytmu spánku.

V priebehu experimentu sa tiež zistilo, že účastníci mali problémy so spánkom nielen počas splnu, ale aj v dňoch pred a po splne.

Príčiny poruchy spánku počas splnu

Aj keď existuje súvislosť medzi splnom Mesiaca a poruchami spánku, vedci stále nepoznajú presnú odpoveď na otázku, čo je príčinou. Dôvodom určite nie je autosugescia – účastníci švajčiarskeho experimentu spali horšie aj napriek tomu, že mali k dispozícii tmavé, tiché miestnosti a nevedeli, v akej fáze sa mesiac aktuálne nachádza.

Ako viete rýchlejšie zaspať počas splnu?

Nech už je príčina problémov so spánkom v splne akákoľvek, mesiac zostáva v tejto fáze iba 3 dni v mesiaci. Netrvá to tak dlho, aby to spôsobilo trvalé zmeny v rytme spánku a bdenia.

Ak je však pre vás nespavosť v tomto období nepríjemná, môžete na rýchlejšie zaspanie použiť tieto domáce lieky :

 

  • Pred spaním stojí za to vypiť pohár čerešňovej šťavy zriedenej s vodou. Je dokázané, že tento postup skracuje čas zaspávania o 17 minút a tiež prehlbuje a predlžuje spánok.
  • Starým osvedčeným spôsobom je tiež vypiť pohár mlieka alebo kakaa. Ten obsahuje horčík, ktorý má upokojujúci účinok.
  • Mali by ste pamätať aj na spánkovú hygienu preto choďte spať dostatočne skoro, aby ste spali v noci aspoň 7 hodín.
  • 2 hodiny pred spaním nič nejedzte aby ste nemali plný žalúdok

Je tiež dôležité, aby večer neboli oči vystavené modrému svetla, ktorého zdrojom je napríklad obrazovka televízora, počítača alebo smartfónu. Modré svetlo zvyšuje mozgovú aktivitu a blokuje uvoľňovanie melatonínu, čo nám bráni v zaspávaní. Pred spaním je lepšie vypnúť všetky prístroje a stráviť tento čas relaxáciou.