Ak dieťa hádže záchvat hnevu, je to nepríjemné. Ak však začne kričať a hádzať veci dospelý, je to odrádzajúce a dokonca desivé. Čo môže byť príčinou takéhoto správania a ako naň reagovať?

PRÍKLAD

“To je absurdné,” povedal Max, keď sledoval, ako jeho žena stráca nervy, keď nemôže dostať to, čo chce. Správala sa ako dvojročné dieťa, ktoré nedostalo cukríky: mávala rukami, hádzala drobné predmety, pišťala a vyzerala, že je pripravená pustiť sa do bitky. A museli sa dohodnúť na stretnutí, aby si dieťa vyzdvihli.

Nebolo to prvýkrát, čo bol svedkom takéhoto divadla. Nevhodné správanie jeho manželky bolo príčinou ich rozchodu. Tieto záchvaty zúrivosti boli nepredvídateľné, plné agresie, absurdné a dokonca desivé.

Max jej navrhoval, aby vyhľadala pomoc, ale ona to odmietala a tvrdila, že keby robil veci tak, ako žiada, nikdy by sa v prvom rade nerozzúrila

Max, zúfalo sa snažiaci zachovať v rodine pokoj, splnil každé jej želanie. Ale stále to nestačilo. Čím viac jej ustupoval, tým viac požadovala. Bol úplne zničený a opovrhoval sám sebou, že sa zmieril s jej správaním.

Po tom, čo mu manželka počas ďalšieho záchvatu hnevu rozbila nový telefón, Max podal žiadosť o rozvod. Chcel však pochopiť, odkiaľ pramení jej zatrpknutosť, už len kvôli svojej dcére. Max vyhľadal pomoc psychológa a spoločne našli niekoľko možných príčin takýchto výbuchov hnevu. A hoci sa ich manželstvo rozpadlo, naučil sa ju aspoň čiastočne chápať a súcitiť s ňou a dokázal svojej dcére vysvetliť, ako sa má v takýchto situáciách správať.

PRÍČINY HYSTERICKÉHO SPRÁVANIA

1. Osobnostné črty

Súčasťou definície poruchy osobnosti je neadekvátne vnímanie reality. Keď sa na skreslené vnímanie človeka upozorní, vyvolá to v ňom hnev. K takýmto výbuchom sú najviac náchylní tí, ktorí trpia narcistickou, paranoidnou, závislou, obsedantno-kompulzívnou a antisociálnou (psychopati a sociopati) poruchou osobnosti.

2. Závislosť

Závislí ľudia potrebujú nejaké ospravedlnenie, aby mohli pokračovať v užívaní alkoholu alebo drog. Cyklus “emocionálny výbuch – užitie omamných látok na upokojenie” si vyžaduje neustály tok stresujúcich udalostí, ktoré slúžia ako zámienka pre závislosť. Niekedy sa iracionálne výbuchy hnevu stávajú prvým príznakom základnej závislosti.

3. Rozptýlenie

Výbuch hnevu môže byť nevedomým pokusom odvrátiť pozornosť od niečoho iného. Aby sa to podarilo, musí byť dostatočne veľkolepý, aby ostatní zabudli na všetko ostatné. Preto vznikajú takéto silné emócie.

4. Regresia

Ide o bežný psychologický obranný mechanizmus, na ktorý sa často zabúda. Človek, ktorý sa cíti zraniteľný, ho nevedome spúšťa a snaží sa chrániť. Regresia je akýmsi návratom k správaniu z detstva v snahe uniknúť pred dospelou realitou a zodpovednosťou.

5. Priťahovanie pozornosti

Dospelí, ktorým chýba pozornosť, sa môžu začať správať neprimerane. Niektorým z nich je jedno, akú reakciu, pozitívnu alebo negatívnu, dostanú od druhých. Hlavné je pritiahnuť publikum, byť stredobodom pozornosti.

6. Hanba

Príčinou výbuchu je často skrytý pocit hanby. Často vzniká v dôsledku sexuálneho zneužívania v minulosti. Keď niečo vyvolá bolestivé spomienky na traumu, prirodzenou reakciou je agresia. Deje sa to inštinktívne a nevedome. Ľudia, ktorí trpia ťažkou formou posttraumatickej stresovej poruchy (PTSD), si na svoj záchvat zúrivosti nemusia ani spomenúť.

7. Pocit viny

Niekedy je hnev a agresia infantilnou psychologickou reakciou na pocit viny. V skutočnosti je hnev namierený na seba, ale je oveľa jednoduchšie premietať ho na iných. Potom predsa nebudete musieť prevziať zodpovednosť za nevhodné správanie, ktoré vyvoláva pocit viny.

8. Strach

Výbuch hnevu môže byť infantilnou reakciou na desivú situáciu. Namiesto toho, aby si človek priznal strach, a tým pred niekým vyzeral slabý, reaguje opačne. Prejavuje agresiu a hnev. To len na krátky čas potlačí strach, ale pomáha ho skryť pred ostatnými.

9. Manipulácia

Aby ste pochopili, či sa nesnažíte manipulovať, položte si otázku: “Čo z toho má partner v rozhovore?” Ak maladaptívne správanie prináša človeku nejaký prospech, bude pokračovať. Toto je najjednoduchší vzťah príčiny a následku. Ak chcete zastaviť manipuláciu, prestaňte robiť to, k čomu sa vás snaží prinútiť záchvatmi hnevu. Ak nedostanete, čo chcete, osoba začne hľadať iné spôsoby, ako získať to, čo chce.