Máte tendenciu donekonečna zvažovať pre a proti, keď sa snažíte rozhodnúť? Skúste si nakresliť problém alebo urobiť skok v čase a porozprávať sa sami so sebou v budúcnosti. Alebo si nakreslite “Descartov štvorec”. Sme si istí, že jedna z týchto metód bude určite fungovať.

Každý deň sa musíme rozhodovať. Pre niektorých ľudí je to však proces “jedna, dva, tri”, zatiaľ čo pre iných je to veľa starostí. Niekedy sa rozhodnutie musí doslova pestovať na pôde pochybností a obáv. Ako sa prestať ponáhľať medzi možnosťami a míňať na to energiu a naučiť sa rozhodovať na základe informácií?

1. Emocionálne abstrahujte

Ak je to možné, oplatí sa tento proces odložiť a vrátiť sa k nemu v pokojnom stave, keď vášne opadnú a čert nebude taký strašidelný, ako ho láka. Je vysoká pravdepodobnosť, že problém sa buď vyrieši sám s najlepším výsledkom, alebo stratí svoju naliehavosť. Dalajláma, duchovný vodca budhistov, odporúča tento prístup svojim žiakom a nasledovníkom.

2. Netlačte sa do kúta

Ako povedal Albert Estein, “problém sa nedá vyriešiť na tej istej úrovni, na ktorej vznikol”. Čo znamená, že po triezvom zhodnotení situácie by ste sa mali pokúsiť prejsť na novú úroveň pohľadu na problém a prijať rozhodnutie. Ako to urobiť? Napríklad schematickým zobrazením problému na papieri vo forme nákresu s jasnými hranicami. Ďalším krokom je prekročiť tieto hranice. “Často je pre nás ťažké nájsť riešenie, pretože sa podvedome obmedzujeme na územie nákresu,” napísal Bernard Weber. – Nikde však nepíše, že by sa nemalo ísť za jeho hranice. Z toho vyplýva, že ak chceme pochopiť systém, musíme ísť za jeho hranice”.

3. Použite metódu spätného uvažovania

Táto metóda sa široko používa v teórii hier: s jej pomocou účastníci vypočítajú cestu k víťazstvu, pozostáva z nasledujúcich krokov. Je potrebné schematicky “rozpliesť” na papieri spleť od prijatého rozhodnutia až po súčasný okamih a premyslieť si možné kroky a ich dôsledky v spätnom chronologickom poradí. Povedzme, že sa musíte rozhodnúť, ako sa rýchlo a lacno dostať do cieľa. Cieľ je rozhodnutie, ktoré ste urobili, teda východiskový bod. Kroky, ktoré by mohli viesť do tohto bodu: lietadlo, vlak, auto. Zvážte lietadlo – ide o bežný let alebo charterový let? Ak pravidelný, je priamy alebo s prestupom? Ak s prestupom, je to v Moskve alebo v Petrohrade? A tak ďalej.

Týmto spôsobom musíte “rozpliesť” všetky možnosti. Nakoniec by ste mali skončiť so schémou, ktorá vyzerá ako rozvetvený strom. Zostáva vytýčiť najoptimálnejšiu cestu a odstrániť zbytočné činnosti.

4. Použite trénerskú metódu naťahovania času

Ak kreslenie a vypočítavanie krokov nefunguje, skúste sa vidieť v momente, keď už bolo rozhodnutie urobené a dôsledky sú celkom jasné. Čo si môžete povedať z tohto bodu? Pred čím môžete varovať, čo môžete poradiť?

5. Použite Descartov štvorec

Metóda sa obmedzuje na štyri otázky, ktoré si položte:

  • Čo sa stane, ak sa stane toto?
  • Čo sa stane, ak sa to nestane?
  • Čo sa stane, ak sa to nestane?
  • Čo sa nestane, ak sa to nestane?

Keď už máte odpovede, zostáva zvážiť, čo je pre vás najlepšie a bez čoho sa ľahko zaobídete. Nech ste sa rozhodli akokoľvek, bolo to za daných okolností jediné správne rozhodnutie. Nikdy ho nebudete môcť vyvrátiť.