Vedci zistili, ktoré skupiny ľudí – muži alebo ženy, mladí alebo starí – najčastejšie preceňujú svoje IQ. Toto je ich zistenie.

ÚČEL

Grécki výskumníci, ktorých článok bol publikovaný v časopise Brain and Behavior, sa rozhodli otestovať, ako sa líšia rôzne pohlavia a vekové kategórie v ich skutočnej úrovni mentálnej a emocionálnej inteligencie a v ich predstavách o tom, aká by mala byť.

ŠTÚDIA

Štúdie sa zúčastnilo 159 účastníkov a účastníčok s priemerným vekom 72 rokov. Účastníkom bol položený rad otázok, ktorých odpovede určili, ako oni sami hodnotia svoje IQ (inteligenčný kvocient) a EQ (kvocient emocionálnej inteligencie, t. j. schopnosť chápať pocity a zámery iných ľudí a uvedomovať si a ovládať vlastné emócie). Mladí a starí ľudia sa potom podrobili štandardizovanému testovaniu rôznych typov inteligencie.

VÝSLEDKY

Zistilo sa, že dve skupiny účastníkov preceňujú svoje intelektuálne schopnosti a sociálne zručnosti – mladí muži a staršie ženy – zatiaľ čo mladé dievčatá a starší muži mali o sebe realistickejší názor. Ich sebahodnotenie je v priemere o 5 až 15 bodov vyššie ako u ich realistických kolegov.
Staršie ženy si zároveň myslia, že sú tým inteligentnejšie, čím sú fyzicky atraktívnejšie. Ako naznačili výskumníci, môže to byť spôsobené väčším sebavedomím, ktoré si ženy s pribúdajúcim vekom osvojujú.