Ako “cínoví vojačikovia” sme si zvykli myslieť, že odbornú pomoc by sme mali vyhľadať len vtedy, ak sa stane niečo veľmi vážne. Rozvod, nezamestnanosť a dokonca aj infarkt sú všedné záležitosti. Každý sa cez ne nejako dostane, a my sa cez ne dostaneme. Psychiater nám hovorí o nebezpečenstvách tohto prístupu.

PRÍKLAD

“Nedávno som pracoval s klientom, mladým mužom,” spomína psychiater Mark Rego. – Krátko pred začiatkom našich sedení zašiel k dermatológovi s naliehavým problémom – akné. Lekár mu dal liek, a keď sa ho spýtal, ako rýchlo začne účinkovať, odpovedal: “Závisí to od vášho emocionálneho stavu.

To mladého muža podnietilo, aby konečne venoval pozornosť tomu, čo ho trápi, a dohodol si so mnou stretnutie. Netrvalo dlho a nastali zmeny: po niekoľkých mesiacoch sa nálada môjho klienta stabilizovala a jeho pleť sa viditeľne vyčistila. Žiaľ, už 10 rokov trpel vysokou úzkosťou. Trvalo mu dlhých 10 rokov, kým konečne vyhľadal pomoc…”

Tento príklad nie je ojedinelý: mnohí z nás roky trpia, prežívajú emocionálnu nepohodu, ale ani len nepomyslia na to, aby sa obrátili na odborníka.

Niekedy sa stav zhorší do takej miery, že sa z neho stane duševná porucha. A nemusí to byť nevyhnutne spôsobené ťažkým detstvom v deštruktívnej rodine alebo genetickou predispozíciou: z rovnováhy nás môžu vyradiť celkom typické situácie, ktoré sa môžu stať doslova každému. Preto je dôležité vedieť, ako môžu ovplyvniť naše duševné zdravie, a včas vyhľadať pomoc.

BLOWS

Čo sú tieto “rany osudu”? Doktor Rego ich nazýva závažné somatické ochorenia, neplodnosť alebo potrat, rozvod a nezamestnanosť – všetky môžu spôsobiť emocionálnu krízu. Vo väčšine prípadov však ľudia, žiaľ, nevyhľadajú pomoc psychológa alebo psychiatra, keď im čelia.

1. Závažné ochorenie

Len v roku 2020 bude na celom svete diagnostikovaná rakovina u 1,8 milióna ľudí. Po zistení diagnózy mnohí pacienti a ich blízki prežívajú extrémny stres, úzkosť a depresiu. Len málo ľudí však vyhľadá pomoc a podporu psychológa, a to napriek tomu, že terapia je v týchto prípadoch veľmi účinná a niektorí terapeuti sa na túto tému dokonca samostatne špecializujú.

Samotná onkológia však nie je jediným problémom

Infarkt môže pacienta uvrhnúť aj do vážnej depresie, ktorá následne zhoršuje prognózu uzdravenia a dokonca zvyšuje pravdepodobnosť ďalšieho infarktu. Podpora psychiatra (vrátane medikamentóznej liečby) je teda v tomto prípade nielen žiaduca – je nevyhnutná. To isté platí aj v prípade mnohých ďalších zložitých ochorení.

2. Neplodnosť alebo potrat

Väčšina ľudí pravdepodobne pozná páry, ktoré majú buď problémy s počatím, alebo prišli o dieťa. Takýto smútok sa nemôže neprejaviť na psychike. Pocit straty, pocit izolácie od sveta, v niektorých prípadoch dokonca hanba….

To všetko kladie na partnerov, najmä na ženu, veľkú záťaž.

Po potrate mnohé ženy smútia rovnako, ako keď stratia blízkeho človeka (v istom zmysle je to pravda), ale robia to spravidla za zatvorenými dverami. Častým výsledkom je depresia a nezhody v páre, až rozvod.

3. Rozvod

Mnohí ľudia počuli, že rozvod je po smrti manžela druhou najstresujúcejšou udalosťou v živote. Počas rozchodu partneri prežívajú celú škálu pocitov a stavov: stres, úzkosť, hnev. Nie je ľahké zvládnuť to sám, ale ak včas získate podporu odborníka, môžete prejsť rozvodovým procesom ľahšie a s menšími následkami na psychiku.

4. Nezamestnanosť

Nekonečné pracovné pohovory, postupné odmietnutia, snaha vyjsť s peniazmi… Nezamestnanosť alebo strata práce nikdy nie je jednoduchá a rok 2020 nám to opäť pripomenul.

Pre niektorých sa zmenila na boj o prežitie, pre iných na úder do sebavedomia. Oboje je psychicky náročné

Pomôcť prekonať toto obdobie by mohla odborná pomoc, ale z pochopiteľných dôvodov si ju môže dovoliť len málo ľudí, ktorí prišli o prácu.

ZÁVER

Možno ste si po prečítaní tohto článku pomysleli: ja alebo moji známi sme zažili niečo z vyššie uvedeného (choroba alebo potrat, rozvod alebo strata zamestnania) – a zdá sa, že to nič nie je. Aké sú však skutočné náklady tohto “ničoho”?

Často je pre nás samých ťažké posúdiť dôsledky toho, čo sa stalo s našou psychikou

Ale teraz, keď viete, čím sú tieto rany osudu opradené, možno budete schopní posúdiť svoj stav inak a ešte aj vyhľadať pomoc. Alebo sa o tieto informácie podelíte s niekým, kto ich potrebuje.