Je prirodzené a normálne mať obavy o dieťa, pokiaľ tieto obavy neprekročia hranice a neprejdú do strašnej zhovievavosti alebo dominantnej hyperaktivity, ktorá zasahuje do života dospelých aj detí. Ako skontrolovať úroveň svojej úzkosti a prestať sa “prechyľovať”?

STAROSTLIVOSŤ O DIEŤA ALEBO STAROSTLIVOSŤ O SEBA?

Na druhom póle úzkosti je vždy kontrola. A hranica medzi starostlivosťou o dieťa a obavami o vlastné pocity je tenká.

Príklad

Batoľa behá po kalužiach. Rodič mu zakazuje, aby si nenamočilo nohy a neprechladlo. Keď dospelý kúpi gumáky, potom sa zdá, že už je možné zdolať priestranstvá pouličných vodných plôch. To je pre dieťa starosť.

Ale keď matka aj v čižmách naďalej zakazuje, hovorí, že bude musieť prať špinavé oblečenie a sedieť s dieťaťom v noci, ak prechladne a ochorie, je to už hypertrofovaná kontrola.

V živote existuje mnoho nebezpečenstiev. A úlohou dospelých je učiť, odovzdávať skúsenosti, vysvetľovať pravidlá správania, dávať návody, ako sa správať v tej či onej situácii, s kým sa rozprávať a s kým nie. Rodič sa teda snaží dieťa čo najviac chrániť.

Zároveň je dôležité vysvetliť si, že dieťa je osoba, ktorú treba rešpektovať a ktorej treba dôverovať, a nestavať okolo seba ploty večných a nie vždy zrozumiteľných zákazov. Keď dieťa žije v nadmernom množstve zákazov, už to naznačuje, že obavy sú plné samotného rodiča.

Hrozby, ktoré rodič ako dospelý človek posudzuje, tvoria základ výchovy a pravidiel, ktoré by mali mama a otec spolu s dieťaťom tvoriť.

Príklad

Analyzujme prípad hypertrofovanej úzkosti. Na ulici je veľa áut, vôbec ho nenechajme ísť von samého, nech chodí len s mamou alebo babičkou.

Takéto rozhodnutie je neprimerané potenciálnym hrozbám. Spravidla odstraňuje otázku emocionálnej bezpečnosti rodiča: “Aby som sa o dieťa nebál, nech radšej zostane doma”.

ZHOVIEVAVOSŤ ALEBO DOMINANCIA

Vo všeobecnosti existujú zhovievavé a dominantné formy hyper-rodičovstva.

Schvaľovanie

Pôsobí na princípe: “Som šťastný, že ťa mám, tak si rob, čo chceš, len buď. A mama všetko znáša, na všetko myslí, o všetkom rozhoduje”. V takomto systéme zostáva dieťa nevzdelané, egocentrické a užíva si permisivitu.

Dominantná starostlivosť

Mama vie najlepšie, čo jej syn alebo dcéra potrebuje. Potreby dieťaťa sa pritom vôbec neberú do úvahy. Ak má zdravotné problémy, rodič z neho robí slabocha, dokonca obeť: “Nič nemôžeš, nič nedokážeš, na všetko si alergický, na mačku alebo psa ani nepomysli. Je to nebezpečné.” Takáto hyperstarostlivosť môže dokonca zhoršiť ochorenie dieťaťa. Ak sa predsa len uzdraví, matka sa bude považovať za nepotrebnú. Cíti sa významná, žiadaná len vtedy, keď je dieťa choré.

Hypertrofovaným prejavom je delegovaný Munchausenov syndróm, keď si rodičia vymýšľajú symptómy pre svoje deti. Nezriedka ich zámerne zosilnia a potom začnú dieťa liečiť. Takýto rodič je spoluzávislý človek, ktorý potrebuje chorobu dieťaťa, aby ho zachránil. Odmieta osobný život s odkazom na to, že človek nemôže byť šťastný, ak má dieťa zdravotné problémy. Toto sú však patologické prípady, našťastie ich nie je až tak veľa.

KONTROLNÝ ZOZNAM RODIČOVSKEJ ÚZKOSTI

Overte si úroveň úzkosti o svoje dieťa a odpovedzte si na nasledujúce otázky

  • Keď mám obavy o dieťa, chápem, prečo som naozaj znepokojený? Zodpovedá obsah situácie skutočnosti? Napríklad sa obávam, že moje dieťa má horúčku a 15-krát denne mu meriam teplotu. Vidím ho, ako sa hrá, chodí do školy a hovorí, že sa cíti dobre. Ale ja mu budem neustále siahať na čelo, prikladať teplomer, privádzať dieťa do šialenstva a teplota sa naozaj objaví.
  • Súvisí tento zákaz pre môjho syna alebo dcéru s mojím vlastným strachom alebo so skutočnou bezpečnosťou dieťaťa? S mojimi potrebami alebo s jeho potrebami?
  • Ak svoj strach vyženiem na maximum, pomôže to môjmu dieťaťu?

Racionálny pohľad vám umožní vidieť hypertrofovaný príbeh a zamyslieť sa nad úzkosťou, dieťaťom a sebou samým. Rodičia takmer vždy evakuujú svoju úzkosť do dieťaťa, mama je úzkostlivá, dieťa sa vinie a na pozadí toho sa dieťaťu môžu stať veci, ktorých sa tak bojí.

AKO PRESTAŤ “KAŠĽAŤ NA SEBA”?

V prvom rade je to otázka dôvery. Je dôležité povedať si, že ste urobili všetko pre bezpečnosť dieťaťa: porozprávali ste sa, ako sa má zachovať v ťažkej situácii, ktorá ho môže stretnúť, povedzme, čo má robiť, ak sa telefón vybije alebo stratí, na koho sa má obrátiť o pomoc.

Ak rodič nedokáže zvládnuť úzkosť, oplatí sa vyhľadať pomoc odborníka, aby zistil príčinu vnútorného napätia, ktoré vám nedovoľuje pustiť dieťa.