Zdroj

Kým novorodenec spí, jeho telesné a mozgové bunky sa množia, produkuje sa rastový hormón a tiež biele krvinky potrebné na boj s infekciou. Počas spánku novonarodeného dieťaťa je mimoriadne aktívny aj mozog, kde sa veľmi rýchlo vytvárajú nové spojenia medzi neurónmi. Dbajte teda na to, aby mali vaše deti najpohodlnejšie podmienky na  spánok. Problém je, že v lete to nie je vždy také jednoduché a preto sme si pre vás pripravili tie najlepšie tipy.

Príliš vysoká teplota spôsobuje novorodencovi problémy so spánkom

Najčastejším problémom u novorodencov počas letných dní je spánok v noci keďže je teplota v miestnosti príliš vysoká. Aby dieťa dobre spalo, miestnosť by nemala mať viac ako 20 ° C. Ak je v byte vyššia teplota, batoľa zle spí, pretože mu je príliš teplo. Čo je dobré v takomto prípade urobiť?

  • Cez deň zatiahnite závesy na oknách, aby sa miestnosť príliš nenahriala.
  • Pred uložením dieťaťa do postele miestnosť poriadne vyvetrajte, najmenej na štvrť hodinu.
  • V noci nechajte okno mierne otvorené. Vďaka tomu bude miestnosť chladnejšia.
  • Oblečte svoje batoľa podľa teploty vonku i vo vnútri. Namiesto prikrývania dieťaťa prikrývkou alebo perinou ho prikryte látkovou plienkou. Nebojte sa, ak by mal váš drobec chladné nohy alebo ruky – je to preto, že jeho systém regulácie telesnej teploty nefunguje tak, ako by mal. Dotknite sa jeho krku, aby ste zistili, či mu je teplo alebo zima. Ak je horúci alebo spotený, batoľa je oblečené príliš teplo; ak je zimný – je to signál, že dieťa treba dodatočne prikryť. Ak je zátylok teplý a suchý, potom je všetko v poriadku.
  • Zamyslite sa nad kúpou prenosnej klimatizácie. Jeho výhodou je, že môže stáť kdekoľvek v byte a udržiavať teplotu akú si zvolíte. Niektoré modely však fungujú dosť nahlas, preto stojí za to zistiť, ktorý bude najtichší.

Komáre a muchy bránia novorodencovi zaspať

Ďalšou príčinou problémov so spánkom sú komáre a muchy. Nielenže obťažujú pri zaspávaní, ale ich uštipnutie je pre dieťa mimoriadne nepríjemné. Ako tomu zabrániť?

  • Do okien si nainštalujte sieťky proti hmyzu.
  • Potrite pokožku dieťaťa repelentom. Pamätajte však, že nie každý prípravok tohto druhu je vhodný pre dieťa, preto musíte v lekárni požiadať o krém alebo gél pre dojčatá.
  • Pre každý prípad si zaobstarajte gél, ktorý zmierňuje svrbenie a pálenie po uštipnutí hmyzom.

Upchatý nos môže spôsobiť, že váš novorodenec nemôže spať

Aj mierna nádcha je ďalšou príčinou problémov so spánkom u dieťaťa, ktoré ešte nemôže dýchať ústami. Dieťa sa snaží dýchať, ale nemôže – a tak niet divu, že namiesto toho, aby zaspalo, začne plakať. V lete malé deti často prechladnú a môže za to rozdiel teplôt vonku a v interiéri. Ako mu môžete pomôcť?

  • Pred uložením dieťaťa do postele nakvapkajte do každej nosnej dierky niekoľko kvapiek fyziologického roztoku alebo spreja s morskou vodou (k dispozícii v lekárni), aby sa rozpustil prípadný hlien.
  • Ďalším krokom je vyčistenie nosa. Rozpustený sekrét môžete odstrániť špeciálnou odsávačkou.
  • Pod nožičku postele z bočnej strany hlavy dieťaťa môžete dať dve knihy. Vďaka tomu bude hlavička vyššie a dieťa bude môcť slobodnejšie dýchať.
  • Ak je miestnosť suchá, stojí za to zapnúť zvlhčovač vzduchu (toto zariadenie funguje aj v lete). Zvlhčovač môžete nahradiť umiestnením nádoby s vodou, ktorá sa odparí a zvlhčí miestnosť.