Odvahu potrebuje z času na čas každý. “Vnútorný strážca” nás však chráni pred bolesťou, rizikom a stratou toho, čo je cenné – hrdosti, práce, uznania druhých. Niet divu, že väčšina ľudí prechádza životom po špičkách a potom ľutuje, že neriskovala. Našťastie sa odvaha dá trénovať.

Často ľutujeme, že sme neriskovali, nepočúvali svoju intuíciu a sťažovali sa na nedostatok odvahy. Nie je to však vrodená vlastnosť, je to zručnosť, ktorú možno trénovať, rovnako ako trénujeme rôzne svalové skupiny v posilňovni. Ak počas 10 dní urobíte aspoň jeden odvážny čin, budete sa cítiť odvážnejší a otvoria sa pred vami nové príležitosti. Tu je 10 spôsobov, ako to môžete urobiť.

1. STANOVTE SI ODVÁŽNY CIEĽ

Viac trpíme nerozhodnosťou ako prílišnou odvahou. Stanovte si ambiciózny cieľ: choďte na 10 rande za 10 dní, zabehnite maratón, zdvojnásobte svoj zisk za 2 roky a život nadobudne nové farby.

2. POVEDZTE NIE

Ak sa bojíte, že zmeškáte to dôležité, a preto súhlasíte so všetkými návrhmi a prijmete každé pozvanie, nemáte čas, energiu, chuť na zaujímavé a sľubné veci. Bojíte sa, že odmietnutím rozrušíte ostatných? Je to však lepšie, ako premeškať príležitosť.

3. NEVÁHAJTE SA PÝTAŤ

Ľudia nevedia čítať myšlienky, takže ak niečo potrebujete, povedzte to. Nič tým nestratíte: aj keď vás odmietnu, budete mať istotu.

4. POŽIADAJTE O ODPUSTENIE

Nikto nie je dokonalý, všetci robíme chyby. Niekedy nás poháňa pýcha, neistota a žiarlivosť. Musíte sa ospravedlniť, aj keď ste niekoho neúmyselne zranili. Vzťah sa tým posilní.

5. CHRÁŇTE SA

Dostávame presne to, čo sme ochotní tolerovať. Ak niekto porušuje hranice, má uštipačné poznámky a vy to tolerujete, bude sa to opakovať. Navyše to, čo sa stane, je vaša chyba. Bráňte sa, ukazujte druhým, ako sa majú správať a ako sa nemajú správať k vám, nekomunikujte s niekým, kto sa vás snaží zastrašiť.

6. HOVORIŤ O SEBE

Vo svete podnikania sa nezaobídete bez sebapropagácie, zanechajte falošnú skromnosť a hovorte o svojich nápadoch, myšlienkach a talentoch tak, aby sa o nich dozvedelo čo najviac ľudí.

7. “ROZHÝBTE LOĎ.”

Ak niekto nesúhlasí s vaším názorom, nie je to dôvod, aby ste sa vzdali. Nesnažte sa každému vyhovieť, argumentujte, obhajujte svoj názor.

8. NEINVESTUJTE DO NIEČOHO, ČO NEFUNGUJE

Máme tendenciu míňať čas, peniaze a energiu na veci, do ktorých sme veľa investovali. Ak však investujete do niečoho, čo vás nepriblíži k cieľu, nezostanú vám prostriedky na to, čo je dôležité. Nájdite odvahu rozlúčiť sa s márnym úsilím a posunúť sa ďalej.

9. NEPOTÁPAJTE SA

Slabí nevedia odpúšťať, silní odpúšťajú, aby im minulosť neprekážala v napredovaní. Napíšte list osobe, ktorú ste urazili. Nemusíte ho posielať, urážku môžete pustiť z hlavy, keď ho píšete.

10. STAŇTE SA ROZHODNÝMI

Často vám strach z nesprávneho rozhodnutia bráni urobiť správnu vec. Z krátkodobého hľadiska sa to zdá bezpečnejšie. Nerozhodnosť však negatívne ovplyvňuje úspech, vzťahy, podnikanie, financie a duševnú rovnováhu. Počúvajte svoj vnútorný hlas a potom konajte. Bojujte so strachom každý deň, robte niečo, čo vás vyvedie z vašej komfortnej zóny. Prejavením odvahy znehodnotíte strach a stanete sa silnejšími.