Jednoduchý kontrolný zoznam od psychológa: tri tvrdenia, ktorých súhlas alebo nesúhlas odhalí vašu skutočnú povahu.

Cynizmus je presvedčenie, že ľudstvo ako celok je nedôveryhodné, že ľudia sú väčšinou sebeckí, chamtiví, nemorálni a zákerní, a preto sa môžete správať rovnako.

Ako upozorňuje Jamil Zaki, docent psychológie na Stanfordskej univerzite a autor knihy Hope for Cynics: Surprising Scientific Facts About Human Kindness, Generosity, and Nobility (Nádej pre cynikov: Prekvapivé vedecké fakty o ľudskej láskavosti, štedrosti a šľachetnosti), cynické postoje zďaleka nie sú neškodné. Odsudzuje ich nielen spoločnosť, ale poškodzujú aj zdravie samotného cynika.

Takíto ľudia sú náchylní na depresie, úzkosti, závislosti, častejšie trpia srdcovými chorobami a cukrovkou, a dokonca zomierajú skôr ako tí, ktorí sa na svet pozerajú pozitívnejšie.

KONTROLNÝ ZOZNAM

Tu sú tri výroky, ktorých súhlas alebo nesúhlas môže podľa Zakiho odhaliť, do akej miery ste cynickí.

  • Nikomu veľmi nezáleží na tom, čo sa so mnou deje.
  • Väčšina ľudí nerada pomáha iným.
  • Väčšina ľudí je úprimná hlavne preto, lebo sa bojí, že ich prichytia pri lži.

Ak nesúhlasíte so všetkými tromi výrokmi, pravdepodobne vôbec nie ste cynik; ak nesúhlasíte len s jedným, ste mierny cynik; ak nesúhlasíte s dvoma, ste dosť zhrubnutý; a ak nesúhlasíte s tromi, ste úplný cynik.

VYLIEČENIE

Ak sa chcete stať menej cynickými, viac veriť ľuďom a nájsť nádej v to najlepšie, Zaki odporúča nasledovné:

Prestaňte romantizovať samotnú myšlienku cynizmu

„Ak všetko a všetkých vidíte výlučne v čiernych farbách a všade podozrievate z úskokov, podvodov, klamstiev a zrady, nerobí vás to správnymi, múdrymi ani vysoko morálnymi, ani vás to nechráni pred nebezpečenstvom,“ píše Zaki.

Praktizujte vedecký prístup

Hľadajte dôkazy na podporu alebo vyvrátenie svojich negatívnych presvedčení. „Keď zistíte, že vyslovujete rozsiahle obvinenia, napríklad špekulujete o nechutných ľuďoch, ktorých ste práve stretli, spýtajte sa sami seba: ‘Prečo si to presne myslím?

Dajte ľuďom šancu ukázať vám, akí naozaj sú

Samozrejme, vynášanie súdov o osobe až potom, čo sa vám ukáže a vy ju lepšie spoznáte, si vyžaduje istú dávku odhodlania a nesprávneho odhadu potenciálnych rizík. Ale stojí to za to, hovorí Zaki: „Podceňujeme to, akí slušní, veľkorysí, priateľskí a otvorení môžu ľudia byť. Samozrejme, to neznamená, že sa medzi nimi nevyskytujú šmejdi, samozrejme, že sú, ale obyčajní ľudia majú tendenciu podceňovať obyčajných ľudí.“