Môže byť ťažké rozpoznať skrytú manipuláciu, dokonca aj u toho, kto sa jej dopúšťa.

PROBLÉM

Niektoré typy manipulácie sa dajú veľmi ľahko odhaliť, sú také frontálne a otvorené, napríklad keď sa vás predajca snaží presvedčiť k nákupu ubezpečením, že ide o najnovší výrobok za zníženú cenu. Veľmi často sú však myšlienky, pocity a správanie ľudí ovplyvňované veľmi skryto a nepriamo. A je veľmi ťažké všimnúť si takúto skrytú manipuláciu, dokonca aj pre niekoho, kto sa takto nevedome správa voči iným.

Je to spôsobené tým, že pre naše motívy a konanie máme často akúsi „slepú škvrnu“, jednoducho si ich neuvedomujeme

To znamená, že automaticky manipulujeme s inými ľuďmi, je to len zvyk. Okrem toho, aj keď sa to deje vedome, môžeme si klamať, že nás vedú dobré úmysly, napríklad si myslíme, že neskrývané lichôtky sú potrebné na zvýšenie sebavedomia objektu našej manipulácie. Nech je to akokoľvek, na tomto spôsobe interakcie s druhými nie je nič dobré.

ZNAČKY

Ak máte podozrenie, že ste latentný manipulátor, tu je sedem hlavných znakov takéhoto správania.

1. Selektívne zdieľate informácie

Ak napríklad chcete ísť do určitej reštaurácie, ale nie ste si istí, či by si to váš partner želal, prečítate mu všetky dobré recenzie o danom mieste, ale vynecháte všetky negatívne komentáre. Kontrola nad tým, aké informácie má daná osoba, vám pomôže získať to, čo chcete.

2. Túžite po uznaní a urobili by ste preň čokoľvek

Je pre vás veľmi, veľmi dôležité, aby ste sa ľuďom zapáčili a aby sa cítili dobre. Získavanie súhlasu od druhých je pravdepodobne nevedomou stratégiou na dosiahnutie vašich cieľov, ako je získanie správnych známych, vyššieho spoločenského postavenia, finančného zisku alebo zvýšenie vašej sebaúcty. Tieto skryté motívy spôsobujú, že sa snažíte lichotiť, robiť láskavosti, láskavosti a podobne.

3. Vždy sa snažíte byť „milí“

Je pre vás nesmierne dôležité, aby vás ľudia považovali za dobrého človeka – milého, ohľaduplného, starostlivého, nesebeckého, čestného a zodpovedného. Hoci sa čiastočne úprimne snažíte žiť podľa tohto obrazu, skutočné motívy vášho správania vôbec nie sú také „biele a nadýchané“.

Vo vlastnom záujme chcete pôsobiť milo a príjemne, pretože pre danú osobu je vždy jednoduchšie získať to, čo chce.

V dôsledku toho musíte často potláčať negatívne emócie, nasadiť úsmev na tvár a predstierať, že sa máte skvele, hoci v skutočnosti to tak ani zďaleka nie je.

4. Vždy si starostlivo vyberáte slová

Aby ste dosiahli to, čo chcete, musíte si presne premyslieť, čo a ako povedať, ako podať informácie tak, aby slúžili vašim cieľom a mali želaný účinok. Napríklad nechcete stráviť dovolenku v dome rodičov svojho partnera, ale povedať mu priamo, že sa vám nepáči ich spoločnosť, znamená uraziť ho. Preto starostlivo manipulujete s faktami tým, že zveličujete vzdialenosť, ťažkosti spojené s cestovaním a hľadaním niekoho, kto by sa postaral o vašu mačku.

5. Vaše správanie sa do veľkej miery mení v závislosti od toho, kto je nablízku

Napríklad v prítomnosti niekoho, na koho chcete urobiť dobrý dojem, môžete nechať čašníkovi veľké prepitné, čo nikdy neurobíte, ak ste sami. Alebo v práci vydáte zo seba maximum, keď viete, že vás kolega alebo šéf pozoruje, a uvoľníte sa, keď nie sú nablízku.

6. Často lichotíte ľuďom okolo seba

Potrebujete komplimenty, aby ste od druhých niečo získali, a ochotne sa k tejto zvyčajne obojstranne výhodnej metóde uchýlite vždy, keď to potrebujete, pretože ľudia sú na lichôtkach prekvapivo závislí. Možno si myslíte, že komplimenty hovoríte človeku celkom úprimne, ale ak sa pozriete trochu hlbšie do seba, hneď si uvedomíte, že by ste nič také nepovedali, keby ste od neho niečo nepotrebovali.

7. Často sa cítite urazení

Hlavným vedľajším účinkom zahalenej manipulácie je urazenosť a podráždenosť, keď zlyhá. Je to prirodzený dôsledok, ak ste napriek všetkým obetiam a trikom nedostali to, čo ste chceli. Je dôležité si to uvedomiť, pretože inak sa vzdávate kontroly nad svojimi emóciami a náladami v prospech iných ľudí, ktorí buď urobia, čo chcete, alebo nie.