Jesenno-zimné obdobie je pre psychiku náročné. Denné svetlo sa skracuje, počasie je čoraz horšie a čoraz menej sa dá ísť na plnohodnotnú prechádzku. Odborníci nám radia, ako sa pozitívne naladiť už od rána a neupadnúť do depresie.

Ľudia bojujú proti jesennému (a nielen) mopingu rôznymi metódami. A často by si mal každý zvoliť stratégiu sám pre seba so zameraním na svoj vkus, preferencie a charakter. Môžete si osvojiť niektoré z najlepších spôsobov, ako sa s ním vysporiadať.

1. VYTVORTE SI PLÁN NA CELÝ DEŇ

Túto metódu boja proti zlej rannej nálade používa Jack Turban, výskumník z oddelenia psychiatrie detí a dospievajúcich na Lekárskej fakulte Stanfordskej univerzity. Podľa neho spísanie plánov pomáha znížiť úzkosť pred náročným dňom, ktorý nás čaká.

Ide o racionálny prístup: človek je presvedčený, že určite bude mať na všetko čas a že mu nič neunikne. “Potom si napíšem mantru dňa – krátku pozitívnu vetu, ktorú si budem opakovať počas celého dňa. Nakoniec pridám niekoľko viet, ktorými som za daný deň vďačný,” hovorí Turban.

Je na vás, či sa budete držať tohto odporúčania, ale aj jednoduchý zoznam úloh alebo osobný zápis do denníka o tom, ako sa cítite a akú máte náladu, môže udávať tón dňa.

2. PROVETRITE

Majitelia psov, ktorí musia ráno chodiť na prechádzky v daždi, horúčave, snežení a búrke, budú súhlasiť. Aj 10 – 15 minút na čerstvom vzduchu dokáže skvele vyčistiť vašu myseľ, upokojiť vás, zlepšiť náladu a povzbudiť vás.

“To stačí na to, aby ste začali deň aktivitou a dobrou dekompresiou,” hovorí Jessica Goldová, odborná asistentka psychiatrie na Lekárskej fakulte Washingtonskej univerzity, ktorá sa každý deň ráno prechádza so svojím psom.

3. “VYČERPANÉ”

Niektorí ľudia radšej vyskočia pri zvuku budíka, bleskovo sa oblečú, vypijú kávu a vybehnú do práce. Neha Choudharyová, psychiatrička pre deti a dospievajúcich z Massachusettskej všeobecnej nemocnice, však radí užiť si ráno – vyhraďte si naň aspoň trochu času.

Snažte sa sústrediť nie na myšlienky, ale na príjemné pocity. Napríklad na pôžitok z rannej šálky kávy, vnímajte jej chuť a vôňu. Zjedzte kúsok horkej čokolády. Pustite si upokojujúcu hudbu – ak máte pred sebou stresujúci deň, pomôže vám to.

4. ČÍTAŤ ALEBO POČÚVAŤ NIEČO “POVZBUDZUJÚCE”

Ráno určite nechcete začínať prezeraním správ alebo čítaním detektívky, ktorú ste nedočítali deň predtým, ale môžete si skúsiť prečítať úryvok z inšpiratívnej knihy alebo si vypočuť podcast o niekom, koho máte radi.

Tak to robí Riana Alice Andersonová, odborná asistentka na Fakulte verejného zdravia Michiganskej univerzity – uprednostňuje memoáre ľudí, ktorých obdivuje. Ako sama hovorí, pomáha jej to cítiť sa energickejšie a motivovanejšie.

5. PREMÝŠĽAJTE O VŠETKÝCH NEGATÍVNYCH MYŠLIENKACH NARAZ

Opačný prístup: 10 minút premýšľajte o všetkých nepríjemných veciach, ktoré dnes musíte urobiť. Zvyknite si na tento pocit, akceptujte svoju úzkosť z vecí, ktoré prídu, “normalizujte” si ju.

Brittany Johnson, psychoterapeutka z New Albany, hovorí, že vám to pomôže pokojnejšie reagovať na rôzne nepríjemné momenty počas dňa – akoby ste ich už ráno prežili a boli morálne pripravení na to, čo príde.

6. DÝCHAŤ

Terapeutka Christine Meekhofová hovorí, že ráno robí malé dychové cvičenie, aby sa zbavila stresu.

Musíte si stlačiť nos a zadržať dych na 4 sekundy, potom otvoriť pravú nosnú dierku a 4 sekundy vydychovať. Potom sa pomaly nadýchnite do tej istej nosovej dierky. Potom opäť zadržte dych na 4 sekundy a urobte to isté, ale ľavou nosnou dierkou. Opakujte päť minút.

7. PRITÚĽTE SA K PRIKRÝVKE

Ak vám všetky uvedené spôsoby nepomáhajú, máme pre vás jednoduché riešenie. Neponáhľajte sa z postele, nechajte sa 10-15 minút ležať. Objímte deku, vankúš, mäkkú hračku, pohlaďte mačku alebo psa. Objímte sa so svojím partnerom, ak aj on leží vedľa vás. To všetko pomáha uvoľniť nervový systém pred hektickým dňom, domnieva sa psychoterapeutka Caitlin Andersonová.