Zdá sa, že nenávisť k sebe samému je viditeľná hneď. Dá sa vyčítať z chôdze, pohľadu, spôsobu držania tela a rozprávania. Stáva sa však, že navonok plachý a neistý človek sa má rád a váži si sám seba, len to nedáva najavo. A bystrí, úspešní a príťažliví ľudia sa k sebe nie vždy správajú primerane. Aké zvyky hovoria o tajnej neláske k sebe samému?

Mnohí ľudia dosahujú úspech len preto, aby sa zbavili nenávisti k sebe samým, pocitu bezcennosti. Aby vyplnili vnútornú prázdnotu… Pomáha to? Pravdepodobne nie, pretože tento spôsob nebojuje s príčinou, ale s následkom.

Keď ide o sebalásku, zaoberáme sa emóciami a vonkajšie prejavy sú druhoradé. Preto rady typu „doprajte si nákupy alebo masáž“ nefungujú. Musíme začať od niečoho iného: od postoja k sebe samému, ktorý sa prejavuje v maličkostiach a nie vždy je pre nás viditeľný.

ZNAK Č. 1: KUPUJETE VEĽA LACNÝCH VECÍ

Ľudia, ktorí sa majú radi, nešetria. Sú si dobre vedomí pravidla „lakomec platí dvakrát“ a nenechajú sa uniesť lákadlami, ako je nízka cena. Vedia, že za kvalitu sa platí. Nemajú zlý pocit z toho, že na seba míňajú, ale nie sú plytvaví ani náchylní k shopaholizmu.

Investícia do pohodlného života a dobrej nálady je povinnou položkou ich výdavkov

Nezávisí to od úrovne bohatstva: tí, ktorí radi šetria, nakoniec preplácajú alebo kupujú veľa lacných vecí.

Tu hovoríme o vnútornom zákaze mať kvalitné a drahé veci, nie o nedostatku peňazí. Ak sa rozhodnete pre nejaký nákup len kvôli jeho cene, zamyslite sa nad tým, ako veľmi si ceníte sami seba.

ZNAK Č. 2: JETE, KEĎ NIE STE HLADNÍ

Nezáleží na tom, či ste na večeri s priateľmi v spoločnosti, dojedáte jedlo svojho dieťaťa alebo sa snažíte rozveseliť koláčmi. Dôvodom je ignorovanie vašich skutočných potrieb. Človek, ktorý má rád sám seba, je pozorný k svojmu telu a mysli. Preto je len vtedy, keď je hladný.

Samozrejme, všetci sme živí ľudia a nemali by ste sa ohýbať za každý zjedený kúsok koláča. Ak však systematicky jete, keď nie ste hladní, a vždy sa snažíte nechať tanier čistý, znamená to, že jedlo je pre vás dôležitejšie ako vaše potreby. Pozorujte, ako sa to prejavuje v iných oblastiach života.

ZNAK Č. 3: STE V POSLEDNOM RADE

Obrazne aj doslova. Všimli ste si niekedy, že niektorí ľudia sa nehanbia byť prví, zatiaľ čo iní sa vyhýbajú svetlu reflektorov? Málokedy je to vedomá voľba: najčastejšie sa cítia nehodní vyššieho postavenia. Keď príde na prednášku, takýto človek bude sedieť ďalej, hoci si môže sadnúť do prvých radov, aby lepšie videl a počul. A ak s niečím nesúhlasí, bude sa zdráhať zapojiť do diskusie: názor niekoho iného sa mu zdá správnejší.

Samozrejme, nemali by ste zachádzať do extrémov a všade chodiť prví. Ale myslite na to, keď chcete takéto miesto zaujať.

ZNAK Č. 4: NEDOKÁŽETE SI ODOPRIEŤ PÔŽITKY

Najčastejšia rada pre ľudí s nízkym sebavedomím – rozmaznávajte sa častejšie. Podľa tejto logiky sa sebavedomie zvyšuje, ak si doprajete svoje malé slabosti. Ukazuje sa, že človek, ktorý sa má rád, je ako dieťa, ktoré zostane samo v cukrárni.

Alternatívou k takejto láske je skutočná starostlivosť o seba. Keď sa k svojmu telu a mysli správate ako ku klenotu, vaša pohoda sa stáva cennejšou ako chvíľkové potešenia. Začnete si vedome vyberať, čím naplníte svoj život. Láska k sebe samému vám dáva slobodu a nezávislosť od škodlivých slabostí.

ZNAK Č. 5: DODRŽIAVATE PRÍLIŠ PRÍSNE PRAVIDLÁ

Toto znamenie sa môže zdať v úplnom rozpore s predchádzajúcim, ale nadväzuje naň. Dá sa tu nájsť stredná cesta. Keď sa vzdávate pôžitkov, robíte to preto, že vám na sebe záleží, alebo preto, že je to údajne správne? Ak platí to druhé, potom milujete pravidlá viac ako seba.

Na tento princíp sme sa už pozreli pri jedle. Preto sa mnohí fanúšikovia zdravého životného štýlu dávajú na psychické problémy: vedú ich chorobné túžby byť dobrí.

Skutočná sebaláska berie do úvahy všetky potreby a umožňuje ich kombinovať vo svoj prospech.

Takýchto znakov nájdete pomerne veľa, ale majú spoločný princíp: keď sa niečo alebo niekto dostane do popredia a stane sa dôležitejším ako vaše potreby, určite sa nemáte dostatočne radi. Niekedy si to vyžaduje úprimnosť, odvahu a disciplínu, aby ste sa skutočne milovali, ale výsledky predčia očakávania.

Ostatní si všimnú zmenu a začnú si vás oveľa viac vážiť. Podvedome začnete do svojho života priťahovať všetko, o čom snívate. Človek milujúci seba samého si len musí dovoliť mať to, čo chce, aby sa to objavilo v realite.