Excentrický človek spravidla vyčnieva z davu a odlišuje sa od ostatných neobvyklosťou svojho myslenia, správania a pohľadu na život. Niektorým ľuďom sa to nemusí páčiť – ale rozhodne to nie je nevýhoda.

V západnej kultúre je už dlho v popredí individualizmus – človek by mal byť jasnou, nekonvenčnou a originálnou osobnosťou. Takýchto ľudí ľudia obdivujú, chcú byť ako oni, stávajú sa influencermi sociálnych sietí. Zároveň sa prívlastok “výstredný” vníma s obavami: “Čo ak som príliš divný?” Vtedy sa človek cíti ako “výstredný”.

VÝHODY EXCENTRICITY

Psychoterapeut Sean Grover vymenúva výhody excentricity, ktoré ste si možno neuvedomovali. Po prvé, je pravdepodobnejšie, že budete myslieť originálne – mimochodom, mnohí vynikajúci vedci, vynálezcovia a umelci boli excentrici.

Po druhé, nikdy nebudete v druhej úlohe: je pravdepodobnejšie, že si vás všimnú, pretože sa správate otvorenejšie. Po tretie, príliš sa neobávate vyhliadky na odsúdenie a odmietnutie zo strany ostatných. V dôsledku toho nie ste takí úzkostliví ako ostatní. Inými slovami, cítite sa uvoľnene aj v situáciách, v ktorých by sa iní cítili nepríjemne z rozpakov.

Tu sú tri príznaky, že by ste mohli byť označovaní za excentrika – overte si to.

1. Nezaujímajú vás trendy

Nie ste mainstream a nemáte záujem nasledovať dav. Nesledujete najnovšie módne prehliadky, nesnažíte sa držať krok s hudbou a knihami. Máte svoj vlastný vkus a koníčky – je vám jedno, že ste “mimo trendu”.

2. Nedodržiavanie úsudku druhých

Človek je spoločenský tvor, ale vy sa nebojíte vyniknúť a zväčša vám príliš nezáleží na tom, čo o vás ľudia hovoria. Pôsobíte dojmom nezávislého človeka.

3. Máte nenávistníkov

Počas stredoškolských a vysokoškolských rokov ste pravdepodobne mali veľa neprajníkov. Často sa na vás pozerajú nesúhlasné pohľady – ľudia nemajú radi, keď je niekto iný ako oni. Niet divu: myslia si, že excentrický človek zámerne spochybňuje všetko, v čo veria.