Mnohí ľudia majú pravidelne problémy s ochranou svojich hraníc: sme zvyknutí komunikovať pokojne a snažíme sa vyhýbať konfliktom. Neočakávame, že nás niekto využije, a ak sa tak stane, často nevieme, čo máme robiť. Ako sa chrániť pred agresorom, čo povedať a urobiť? V prvom rade by ste mali poznať svojho nepriateľa od videnia.

Nadväzovanie a udržiavanie vzťahov je jednou z najťažších vecí. Vzťahy sú vždy komplikovanejšie, než by sme chceli. Komplikujú ich rôzne faktory: emocionálne, behaviorálne, sociálne, psychologické a dokonca aj genetické.

Ak máte nezdravý vzťah s niekým, kto je emocionálne nestabilný alebo psychicky zneužíva, jediným východiskom je prestať komunikovať. Tu je niekoľko charakteristík ľudí, ktorí majú tendenciu porušovať hranice.

1. PONÁHĽANIE SA, VYTVÁRANIE ILÚZIE NALIEHAVOSTI

Obľúbenou technikou manipulátorov je naznačovanie, že je potrebné niečo urgentne urobiť alebo vyriešiť. Túto metódu používajú aj obchody, keď sa nás snažia prinútiť niečo kúpiť bez toho, aby sme si rozhodnutie premysleli. Cieľom je urýchliť proces rozhodovania a vyvolať impulzívne, unáhlené konanie.

2. OBKLOPENÝ POZORNOSŤOU

Zdá sa, že na vás neustále myslia, ale to by vám nemalo lichotiť. Je to len preto, že ste pre nich nejakým spôsobom užitoční. Nevážia si vás, nerešpektujú vás, ale jednoducho vás využívajú. Raz som radil mladej žene, ktorej suseda jej neustále nechávala lístočky s prianiami, odhŕňala jej sneh z dvora, vozila ju do školy, a dokonca jej varila obed. Bolo to od nej veľmi milé, ale jedného dňa sa mojej klientky spýtala, či by jej mohla pomôcť starať sa o jej umierajúcu matku. Odpovedala, že, žiaľ, nemôže, a uviedla objektívne dôvody, po ktorých sa jej postoj k nej prudko zhoršil.

3. NEMYSLITE NA SVOJE POCITY

Sebeckí ľudia, ktorí vás využívajú, nemyslia na vaše záujmy. Neustále sa vás snažia zmiasť, čím vás nútia pochybovať o vašom vnímaní reality a primeranosti. Často ignorujú všetky vaše pokusy osloviť ich, odmietajú odpovedať na otázky a rozprávať, snažia sa vás ovládať. Takéto správanie je formou psychického týrania.

4. SA NESTARAJÚ O VAŠU BEZPEČNOSŤ

Títo ľudia nerozmýšľajú nad tým, či vám ich správanie neubližuje. Napríklad kolega vás môže požiadať, aby ste klamali svojmu šéfovi, aby ste mu neublížili, pričom vie, že vás táto lož môže stáť prácu. Príbuzný vás môže požiadať, aby ste ho podporili v konflikte, bez toho, aby ste sa obávali, že by ste si sami mohli ublížiť.

5. SA VÁS SNAŽIA ZAPOJIŤ DO SVOJICH ZÁLEŽITOSTÍ

Nie sú schopní robiť svoje záležitosti bez toho, aby vás do nich zapojili. Pred niekoľkými rokmi ma kontaktoval jeden z riaditeľov právnickej firmy, ktorý v nej pracoval 25 rokov. Nevedel pochopiť, prečo ho vplyvný kolega nenechá na pokoji, hoci mu dal jasne najavo, že s ním nechce spolupracovať na prípade klienta. Navyše sa kolega začal správať agresívne a pred ostatnými kolegami sa o mojom klientovi vyjadroval v neprospech. Keď raz povedal „nie“, viedlo to k psychickému týraniu, ktoré trvalo roky.

6. NEREŠPEKTOVANIE POTREBY SÚKROMIA

Máte plné právo na súkromie a odlúčenosť. Držte sa ďalej od tých, ktorí to nie sú schopní pochopiť. To, že nerešpektujú dve najdôležitejšie ľudské potreby, veľa vypovedá o ich hodnotovom systéme.

7. POSTUPNE VÁS OPOTREBUJÚ

Títo ľudia často konajú celkom nenápadne, každú chvíľu vám pripomínajú, čo potrebujú, až kým sa nepodvolíte. Hovoria a robia tie isté veci, postupne narúšajú vaše hranice a lezú vám na nervy. Ak ich nemôžete prijať silou, používajú nátlak, zastrašovanie a manipuláciu.

8. VERIA, ŽE IM JE DOVOLENÉ VŠETKO

Je nesmierne ťažké vychádzať a komunikovať s niekým, kto verí, že môže všetko a všetci okolo neho mu niečo dlhujú. Nie je schopný hovoriť s ostatnými ako s rovnocennými. Neustále budete mať pocit, že vás využíva, znevažuje. Je dôležité dať mu jasne najavo, že takýto postoj nebudete tolerovať.

9. NEUSTÁLE VÁS KONTROLUJE

Často s vami odmietajú o čomkoľvek diskutovať, nie sú ochotní udržiavať spravodlivý a rovnocenný vzťah a ignorujú vaše potreby v prospech svojich vlastných. Kontrola môže mať formu manipulácie: sebecký človek chce zistiť, ako ďaleko ho necháte zájsť. To sa bude opakovať.

10. SPRISAHANIE ZA VAŠÍM CHRBTOM

Snaží sa vás kontrolovať a vždy poznať detaily vášho života bez toho, aby vám povedal niečo o svojom.

11. MAJÚ ROZDVOJENÚ OSOBNOSŤ

Všetci máme dobré a zlé dni, meníme sa vekom, čelíme novým výzvam a získavame skúsenosti. Ale komunikovať s niekým, kto neustále mení postoje a správanie, je ťažké. Nestabilita často vedie k porušovaniu hraníc iných ľudí.

Často sa zvonku zdá, že takíto ľudia sami nechápu, čo chcú, nie sú si istí vlastnými rozhodnutiami, pochybujú o emóciách. Možno je to pravda, ale aj tak vami manipulujú a nútia vás byť stále ostražití, pretože neviete, čo od nich môžete očakávať.

12. ZAPÁJAJÚ SA DO EMOCIONÁLNEJ A PSYCHOLOGICKEJ MANIPULÁCIE

Keď sa takejto osobe nepodarí od vás niečo získať, nastupuje emocionálna manipulácia. Okrem tichého ignorovania sa takíto ľudia často uchyľujú ku klamstvám, prejavujú opačné emócie, než aké cítia.