Hľadanie zmyslu, pre ktorý sa oplatí žiť, v citátoch slávnych psychológov.

Každý človek si z času na čas položí ťažkú otázku: aký je zmysel života? Čo sa pre človeka zdá byť absolútnou hodnotou, o ktorú sa oplatí usilovať? – Napríklad veľká rodina alebo úspešná kariéra – pre iného človeka sa to môže ukázať ako úplne nezaujímavé. Zdá sa, že univerzálny recept na zmysel života neexistuje a pre každého je iný.

Každopádne to potvrdzujú aj samotní psychológovia – a my sme dnes zozbierali niekoľko živých citátov o tom, ako odlišne videli zmysel ľudskej existencie.

11 CITÁTOV O ZMYSLE ŽIVOTA

“Žiadny iný zmysel života – ľudský, psí, bakteriálny – jednoducho nemá zmysel. O tom, aký je zmysel vášho života, rozhodujete sami – a preto vám čiastočne patrí.” (Noam Chomsky)

“Jediným zmyslom života je samotný proces existencie, teda večný boj o prežitie.” (Sigmund Freud)

“Každý človek má svoje osobitné povolanie. Každý človek je nenahraditeľný a jeho život je jedinečný. A tak je úloha každého človeka taká jedinečná, ako je jedinečná jeho schopnosť túto úlohu plniť.” (J. M. Štefánik) (Viktor Frankl)

“Zmysel života neexistuje, budem si ho musieť vytvoriť sám!”
Jean-Paul Sartre

“Proces dobrého života súvisí so širším rozsahom života, s jeho väčšou živosťou v porovnaní so “zúženou” existenciou, ktorú väčšina z nás vedie. Byť súčasťou tohto procesu znamená byť zapojený do často desivých alebo uspokojujúcich skúseností vnímavejšieho života so širším rozsahom a väčšou rozmanitosťou.” (Carl Rogers)

“Celý život je hľadaním krásy. Keď však krásu nájdeme vo svojom vnútri, hľadanie sa končí a začína sa krásna cesta.” (Harshit Walia)

“Nedostatok zmyslu života zohráva rozhodujúcu úlohu v etiológii neurózy. V konečnom dôsledku treba neurózu chápať ako utrpenie duše, ktorá nenachádza svoj zmysel.” (Carl Jung)

“Život nemá zmysel bez vzájomnej závislosti. Potrebujeme sa navzájom, a čím skôr si to uvedomíme, tým lepšie bude pre nás všetkých.”
Erik Erikson

“Život je len pre toho, kto je červený a silný, kto sa celý život usiluje o neustále dosahovaný, ale nikdy nedosiahnuteľný cieľ… Celý život, všetky jeho zlepšenia, celá jeho kultúra sa stáva reflexom cieľa, je tvorená len ľuďmi, ktorí sa usilujú o ten či onen cieľ, ktorý si v živote stanovili. Veď v živote sa dá zbierať všetko, maličkosti, ako aj všetko dôležité a veľké: životné vymoženosti (praktizujúci ľudia), dobré zákony (štátni ľudia), vedomosti (vzdelaní ľudia), vedecké objavy (učení ľudia) atď.” (Ivan Pavlov)

“Zmyslom života je dať mu zmysel.” (Viktor Frankl)

“V okamihu, keď človek začne premýšľať o zmysle a hodnote života, možno ho začať považovať za chorého.” (Frankl) (Sigmund Freud)