Spomienky na dieťa, ktorým sme kedysi boli, nezmizli – sú zapísané v našej duši. Analýzou svojich spomienok pochopíme, ako nás naďalej ovplyvňuje.

Možno si myslíme, že detstvo je minulosťou, pretože si život predstavujeme ako priamku. Naša osobnosť je však skôr ako bábika matrioška: najmenšie, detské ja je uložené vo vnútri starších verzií.

Emocionálny vzorec z detstva sa s obmenami opakuje v našich reakciách na mnohé nasledujúce udalosti.

Ak teda v našom detstve prevládal smútok, je nepravdepodobné, že by sme mali pred sebou veľa radosti. V detstve sme tiež možno museli obetovať niektoré svoje túžby a niekedy aj aspekty svojej osobnosti, aby sme si zachovali rodičovskú lásku. Ako dospelí však máme šancu “získať si ich späť”. Psychoterapeutka Emmanuelle de Cocromont vysvetľuje ako.

1. VYJADRITE SVOJE POCITY

Objektívne

Získať späť svoju “živosť”. Dieťa, ktorým sme kedysi boli, stále žije v našom tele. Nie je to spomienka odtrhnutá od toho, čo cítime dnes, ale skutočnosť.

A je veľmi dôležité, aby sme sa s ním opäť stretli, “pretože dieťa je nositeľom životného impulzu,” hovorí Emmanuelle de Cocromont, “ktorý nazývam “životaschopnosť”, a veľká časť dospelých mužov a žien robí rozhodnutia, ktoré nevychádzajú z tohto zdroja. Robia rozhodnutia, ktoré v nich nerozvíjajú život a radosť.”

Kroky

  • Nájdite si fotografie z detstva (do veku 12 rokov). Roztrieďte ich na dva typy: tie, ktoré sa vám páčia, a tie, ktoré sa vám nepáčia – nie z estetických dôvodov, ale kvôli tomu, čo vyjadrujú. Vyberte si fotografiu, ktorá sa vám páči najmenej, a tú, ktorá sa vám páči najviac. Ak nenájdete “pozitívnu” fotografiu, pracujte na “negatívnej”.
  • Vezmite si pero a papier. Pozrite sa na fotografiu a nechajte prejaviť obrazy, pocity a vnemy, ktoré sa vám vynárajú. Napíšte v prvej osobe, “ja”, všetko, čo vám toto dieťa o sebe v danom okamihu povie: pocity a fakty (miesto, ročné obdobie, prečo bola fotografia urobená, oblečenie, ktoré ste mali na sebe). Potom urobte ďalšiu fotografiu a urobte to isté. Venujte pozornosť fyzickým pocitom, ktoré pociťujete pri pohľade na každú fotografiu.

Počúvajte svoje vlastné pocity. Pozitívne zážitky (radosť, chuť, energia) vám hovoria, že vaše vnútorné dieťa je v kontakte so svojou “živosťou”. V dospelosti nám fyzické pocity (otvorenie, rozšírenie, ľahkosť – alebo uzavretie, stiahnutie, ťažoba) signalizujú, či sme v kontakte s niečím, čo je v nás dobré, alebo s niečím, čo nám škodí.

2. POSKYTNITE SI PRVÚ POMOC

Cieľ

Rozpoznať svoje zranenia. Niektoré z nich sú spôsobené zlým zaobchádzaním v extrémnej miere (sexualizované násilie, bitie, ponižovanie). Iné vznikli z nedostatku pozornosti, starostlivosti. Nejde o to, aby sme niektoré rany zveličovali a iné bagatelizovali, ale skôr ich musíme uznať a liečiť.

Kroky

  • Dovoľte, aby sa objavil obraz vašich zážitkov, ktorý spája niekoľko bolestných spomienok: možno na to, ako ste sa snažili neplakať (rana “vzorového dieťaťa”); na to, ako ste boli na okraji, keď sa všetci ostatní hrali (rana “neviditeľného dieťaťa”), na to, ako ste sa snažili niečo povedať a hanbili ste sa za to. Dovoľte, aby sa k vám dostali všetky pocity a emócie vyvolané touto zdrojovou scénou.
  • Ľahnite si na chrbát s jednou rukou na srdci a druhou na bruchu a myslite na dieťa z tejto scény – na dieťa, ktorým ste kedysi boli. Pri nádychu myslite na lásku na úrovni srdca, pri výdychu myslite na dôveru na úrovni brucha. Pokračujte niekoľko minút.
  • Každý deň, keď sa o seba staráte, robte to s vedomím a vedome (sprchovanie, česanie vlasov, obliekanie, líčenie). Pomôže vám to precítiť vlastnú prítomnosť a správať sa k sebe s úctou.

3. ZÍSKAŤ SPÄŤ SVOJU SCHOPNOSŤ HRAŤ

Cieľ

Znovu sa spojiť so všetkým, čo vás v detstve inšpirovalo (hra, sny o budúcnosti, vzťahy, prostredie). Jadro našej jedinečnej osobnosti možno prirovnať k mnohostenu, kde každá hrana je súčasťou nás samých.

Najlepším spôsobom, ako si osvojiť túto mnohotvárnu realitu, je hra. Deti sa rady hrajú na “buďme ako”, pretože cítia potrebu vyjadriť všetky aspekty svojej bytosti: klaun, tyran, umelec, muž, žena, zviera. V hre je dovolené všetko. Ako dospelí však strácame flexibilitu, ktorá nám umožňuje stelesňovať rôzne aspekty seba samých. To nás robí strnulými a ochudobňuje nás to.

Kroky

  • Vezmite si papier a napíšte: “Moja obľúbená hračka bola…”, “Hra, ktorú som sa rád hral sám, bola…”, “Moja obľúbená hra v spoločnosti bola…”. Ponorte sa do príslušného obdobia, do pocitov, ktoré ste vtedy mali. Opíšte, prečo sa vám to páčilo.
  • Pokúste sa zachytiť súvislosť medzi činnosťami, ktoré ste mali radi ako dieťa, a činnosťami v súčasnosti. Ak pociťujete nostalgiu za nejakou činnosťou, zamyslite sa nad tým, prečo ste sa jej vzdali a ako by ste ju mohli znovu zaviesť do svojho života.
  • Potom sa obráťte k svojim detským snom. Ktorý z nich vás najviac povzbudil, keď ste si pomysleli: “Keď vyrastiem…”? Spomeňte si na tento sen a vysvetlite ho. Možno ste ako dieťa chceli byť astronautom a keď ste vyrástli, stali ste sa biológom: v oboch prípadoch skúmate neznáme pomocou vedeckých metód. Ak je medzi minulosťou a súčasnosťou výrazný rozpor, najprv sa opýtajte sami seba, či vás teraz niečo inšpiruje. Ak nie, zamyslite sa nad tým, prečo ste kedysi mali práve tento sen – čo vás na ňom priťahovalo? Napríklad ste mohli snívať o tom, že ste učiteľom, aby ste mali autoritu alebo šírili vedomosti.

4. OSLOBODIŤ SVOJE PRAVÉ JA OD MASKY

Objektívne

Oslobodiť sa od nálepiek, očakávaní iných ľudí, t. j. od správania, ktoré v nás iní ľudia pestujú od detstva. Carl Gustav Jung nazval sociálnu masku “persona”; a Donald Woods Winnicott definoval ja, ktoré sa vyvíja tak, aby zodpovedalo potrebám a očakávaniam našich rodičov, ako “falošné ja”: “Ako rastieme, prispôsobujeme sa okolnostiam a zároveň riskujeme, že stratíme kontakt so svojím pravým ja.”

Kroky

  • Kúpte si bielu masku, ktorá vám zakryje tvár, alebo si z kúska papiera vystrihnite ovál veľkosti vašej tváre, urobte otvory pre oči a otvory pre gumičku. Na masku napíšte úlohy, činnosti, emócie, ktoré musíte prejaviť, aby ste boli rozpoznaní (trpezlivosť, humor, skromnosť).
  • Vezmite masku do rúk a prečítajte si pre seba alebo nahlas všetky slová, ktoré sú na nej napísané. Dovoľte, aby sa vám vybavili ľudia alebo situácie z minulosti, ktoré slúžia ako konkrétne príklady týchto slov.
  • Stojte pred zrkadlom, priložte si masku na tvár a dlho sa pozerajte do očí, potom si masku odstráňte. “Väčšina ľudí zažíva pocit uvoľnenia a uvedomuje si, že si podvedome znova a znova prehrávali situácie, v ktorých sa s nimi zle zaobchádzalo,” poznamenáva Emmanuel de Cockromont. Odporúča, aby ste sa po tomto cvičení vrátili do “sanitky” z kroku 2.