Ak sa pristihnete pri tom, že s láskou spomínate na svojho predchádzajúceho partnera, znamená to, že čelíte „ružovej retrospektíve“.

ČO JE „RUŽOVÁ RETROSPEKTÍVA“

Prežívate nový románik, ste bláznivo zamilovaní a vášniví, ale medzitým každú chvíľu myslíte na svojho bývalého alebo bývalú priateľku – spomínate, porovnávate (niekedy ani nie v prospech reality) a pýtate sa: „Prečo nemôžete dostať minulosť z hlavy?“.

„Každý vzťah nás tak či onak ovplyvňuje,“ hovorí psychoterapeutka Nicole Saundersová. – Je normálne, že súčasné zážitky vyvolávajú spomienky na minulosť. Napríklad, ak vám váš milovaný priniesol raňajky do postele a vy ste si spomenuli, že ste to kedysi mali ako víkendový rituál.“

Áno, bývalý partner je niekto, kto vo vašom živote zohral dôležitú úlohu.

A pravdepodobne vám na ňom alebo na nej stále záleží. Najmä ak ste sa rozišli v pokoji a neodhlásili ste sa zo vzájomných sociálnych sietí, je pravdepodobné, že sa s vami stretáva častejšie, ako by ste chceli.

Ak sa však pristihnete, že na svojho bývalého partnera spomínate s láskou, možno ste sa stretli s tým, čo psychológovia nazývajú „ružová retrospektíva“. Ide o kognitívne skreslenie, pri ktorom má človek tendenciu vnímať minulosť pozitívnejšie, ako v skutočnosti bola. Čím viac času uplynie, tým menej zlých vecí si človek pamätá a do popredia sa dostávajú len dobré „euforické“ spomienky. Retrospektíva možno a umožňuje zabudnúť na určité priestupky, ale negatívne ovplyvňuje vnímanie prítomnosti a skresľuje očakávania do budúcnosti.

AKO SI UVEDOMIŤ, ŽE MYŠLIENKY NA BÝVALÉHO SA STALI PROBLÉMOM

Psychológovia hovoria: Neexistuje univerzálny „barometer“ normálnosti. Pre niektorých ľudí zostávajú bývalí partneri súčasťou ich života aj po rozchode: majú spoločné deti, spoločných priateľov, finančné alebo obchodné záujmy. Nikto predsa nezakazuje zostať priateľmi a prechovávať k sebe vrelé (ale nie intímne) city.

Existuje však niekoľko znakov, že vaše myšlienky zablúdili na potenciálne problematické územie.

  • Premýšľanie o bývalom alebo bývalej priateľke zaberá väčšinu vašej pozornosti a energie.
  • Často mu chcete zavolať, aby ste sa o niečom porozprávali.
  • Neustále kontrolujete sociálne médiá, aby ste videli, čo váš bývalý partner robí bez vás.
  • Premýšľanie o tom, čo sa stalo, vám bráni byť aktívnym účastníkom vášho súčasného vzťahu.

AKO SA VYROVNAŤ S „RUŽOVOU RETROSPEKTÍVOU“

1. Dajte si čas

Jednoduchá ignorácia nie je riešením, táto cesta môže viesť do slepej uličky. „Nový partner môže chcieť, aby ste prestali myslieť na bývalého, ale je nespravodlivé a nereálne, aby sa vás niekto snažil prinútiť kontrolovať svoje myšlienky,“ hovorí torontská odborníčka na vzťahy a sexuologička Jess O’Reillyová. – „V skutočnosti, čím viac sa snažíte myšlienky vyhnať, tým je pravdepodobnejšie, že sa objavia slová.

To, čo naozaj treba urobiť, je dať si čas a priestor na spracovanie straty vzťahu.

„Je normálne, že sa vaše emócie neustále menia,“ hovorí sexuologička. – Dnes ste slobodná a nezávislá a zajtra sa bijete, len aby ste mu nevolali a neprosili ho, aby sa vrátil. Nemusíte analyzovať, vysvetľovať ani chápať každý pocit, od paniky až po nadšenie. Jednoducho ich preži.“

2. Pochopte, čo presne vyvoláva nostalgiu

Psychoterapeut Juan Olmedo hovorí: Mnohí ľudia si myslia, že nemôžu byť skutočne šťastní v novom vzťahu, pokiaľ sa úplne nezbavia toho predchádzajúceho. V skutočnosti to však nie je až také jednoznačné. „Často začíname niečo nové, pričom stále ‚dokončujeme‘ to predchádzajúce,“ hovorí. – Radšej sa pacientov pýtam, na čo presne myslia: na svojho bývalého partnera alebo na to, ako sa to pre nich skončilo.“

Odborník radí zamyslieť sa nad tým, čo vám v súčasnom vzťahu chýba oproti tomu, čo ste mali v predchádzajúcich.

Tak bude možné objasniť povahu nežných pocitov a samostatne sa s nimi vyrovnať. Ak si uvedomíte, že vás viac priťahuje samotný moment rozchodu, ale nie je tu túžba byť spolu s bývalým, znamená to, že potrebujete viac času na prijatie rozchodu.

3. Prestaňte si osobu idealizovať

Je veľmi dôležité naučiť sa pozerať na neho a na váš vzťah objektívnou optikou, ale zároveň sa nezdržiavať negatívnymi javmi a myslieť len na to, čo vám naozaj nevyšlo.

4. Prehodnoťte svoje návyky na sociálnych sieťach

Nemusíte sa vyzývavo odhlásiť zo stránky svojej bývalej lásky alebo ho/ju zablokovať v messengeroch. Môžete však na nejaký čas vypnúť upozornenia na chat alebo zobrazenie obsahu.

5. Dôverujte novému partnerovi

„Pamätajte, že neexistuje žiadny konkrétny časový rámec, kedy sa vyrovnáte s rozpadom minulého vzťahu,“ hovorí doktor Olmedo. – Ak ste však vstúpili do nového, buďte k tejto osobe úprimní.“