Čím vytrvalejšie sa naháňame za šťastím, tým menšiu šancu máme ho nájsť. K tomuto záveru dospel na základe svojho výskumu odborník na šťastie. A tu je to, čo navrhuje na oplátku.

Mnohé štúdie ukazujú, že kľúčom k šťastiu je jasná predstava o vašich cieľoch. Od detstva nás učia, že by sme si mali nastaviť latku vysoko a nájsť naplnenie v úspešnej kariére, úspechoch a víťazstvách.

V skutočnosti nám toto zaujatie výsledkami bráni byť šťastnými, hovorí Raj Raghunathan, autor knihy „Ak ste takí múdri, tak prečo ste nešťastní?“.

Prvýkrát sa nad tým zamyslel na stretnutí s bývalými spolužiakmi. Všimol si, že čím očividnejšie boli úspechy niektorých z nich – kariérny postup, vysoké príjmy, veľké domy, vzrušujúce výlety -, tým nespokojnejší a zmätenejší sa mu zdali.

Tieto pozorovania podnietili Rádžu Raghunathana, aby uskutočnil štúdiu s cieľom pochopiť psychológiu šťastia a overiť svoju hypotézu: túžba viesť, byť dôležitou osobou, byť potrebný a žiadaný len bráni psychickej pohode. Na základe toho odvodil päť základných zložiek šťastia.

1. NEHAŇTE SA ZA ŠŤASTÍM

V honbe za budúcim šťastím často zabúdame správne uprednostniť prítomnosť. Hoci mnohí z nás uznávajú, že je dôležitejšia ako kariéra alebo peniaze, v praxi ju často obetujeme iným veciam. Zachovajte rozumnú rovnováhu. Nemusíte sa trápiť nad tým, ako ste šťastní – robte to, čo vám prináša pocit šťastia tu a teraz.

Kde začať

Zamyslite sa nad tým, čo vám robí radosť – objatie od blízkych, dovolenka v prírode, dobrý spánok alebo niečo iné. Urobte si zoznam takýchto momentov. Uistite sa, že sú vo vašom živote neustále prítomné.

2. PREVEZMITE ZODPOVEDNOSŤ ZA SEBA

Nikdy neobviňujte druhých z toho, že sa necítite šťastní. Koniec koncov, v skutočnosti je to na vás. Všetci sme schopní ovládať svoje myšlienky a pocity bez ohľadu na to, ako sa odohrávajú vonkajšie okolnosti. Vďaka tomuto pocitu kontroly sa cítime slobodnejší a šťastnejší.

Kde začať

Zdravý životný štýl vám môže pomôcť získať sebakontrolu. Začnite sa o seba starať: trochu zvýšte svoju fyzickú aktivitu, zjedzte aspoň o jedno ovocie denne viac. Vyberte si druhy cvičenia, ktoré vám najviac vyhovujú a pri ktorých sa cítite lepšie, a zaraďte ich do svojho denného režimu.

3. VYHNÚŤ SA POROVNÁVANIU

Ak je pre vás šťastie spojené s pocitom nadradenosti nad niekým iným, ste odsúdení na to, aby ste z času na čas pocítili sklamanie. Aj keď sa vám teraz podarí poraziť konkurenciu, skôr či neskôr vás niekto prekoná.

Prinajmenšom vás začne zlyhávať vek

Porovnávanie sa s ostatnými sa môže zdať ako dobrý spôsob motivácie: „Budem najlepší vo svojej triede/firme/svete!“ Ale táto latka sa bude neustále posúvať a nikdy nebudete večným víťazom.

Kde začať

Ak sa budete merať podľa iných, nevyhnutne sa budete zaoberať vlastnými nedostatkami. Buďte preto k sebe láskaví – čím menej sa budete porovnávať, tým budete šťastnejší.

4. ODOVZDAŤ SA PRÚDU

Väčšina z nás už aspoň občas zažila stav flow – inšpiratívny zážitok, keď nás niečo tak zaujme, že stratíme pojem o čase. Nemyslíme na svoju spoločenskú úlohu, nehodnotíme, ako dobre alebo zle si počíname v úsilí, do ktorého sme ponorení.

Kde začať

Na čo máte vlohy? Aká práca vás skutočne baví, inšpiruje? Behanie, varenie, písanie denníkov, maľovanie? Urobte si zoznam týchto činností a pravidelne si na ne vyhraďte čas.

5. DÔVEROVAŤ CUDZÍM ĽUĎOM

Index šťastia je vyšší v krajinách alebo komunitách, kde si ľudia navzájom dôverujú. Keď pochybujete, či vám predavač v obchode správne počíta drobné, alebo sa bojíte, že vám spolucestujúci vo vlaku niečo ukradne, strácate pokoj. Je prirodzené dôverovať rodine a priateľom. Dôverovať cudzím ľuďom je niečo iné. Je to miera toho, ako veľmi dôverujeme samotnému životu.

Kde začať

Naučte sa byť otvorenejší. Skúste sa každý deň porozprávať aspoň s jedným neznámym človekom – na ulici, v obchode… Zamerajte sa skôr na pozitívne aspekty interakcie než na strach, že cudzí ľudia môžu byť nepríjemní.