Čomu by ste sa mali vyhnúť, aby vás pomáhajúci profesionál nenávidel?

1. POŽADOVAŤ VÝSLEDKY OKAMŽITE

Niektorí klienti sa domnievajú, že výsledky spolupráce so psychológom budú zrejmé už po prvej návšteve, čo je hlboký omyl. Niekedy trvá niekoľko sedení, kým si začnete všímať zmeny vo svojom správaní alebo pochopíte, ako sa vyrovnať s nejakou životnou situáciou. Čas v terapii je rovnako dôležitý ako profesionalita samotného poradcu.

2. ODMIETNITE PRACOVAŤ NA SEBE

Terapia si vyžaduje prácu na vašich myšlienkach, činoch, správaní a ďalších veciach. Z obyčajného rozhovoru s odborníkom sa veľa nezmení, takže ak chcete nájsť odpovede na otázky, ktoré vás trápia, tak či onak budete musieť na sebe pracovať, a toho by ste sa nemali báť.

3. PORUŠOVAŤ OSOBNÉ HRANICE

Komunikácia s poradcom sa uskutočňuje v čase, ktorý je na to presne určený. Porušovanie hraníc a snaha kontaktovať poradcu v noci, zdržiavanie sa na sedení alebo naopak meškanie nie je príjemné a je neúctivé voči poradcovi, ktorý si na komunikáciu s vami našiel čas a pripravil sa vám pomôcť.

4. SŤAŽOVAŤ SA NA CENU SLUŽIEB

Niekedy môže byť cena za služby psychológa vysoká – spravidla závisí od kompetencií a odborných zručností odborníka. Väčšinou je zbytočné sa na ňu sťažovať, rovnako ako žiadať zľavy.

5. PITIE ALKOHOLU PRED TERAPIOU

Komunikácia s terapeutom by mala prebiehať v primeranom stave. Pitie alkoholu mení naše vedomie, čo niekedy znemožňuje komunikáciu s klientom. Výsledok môže byť nešťastný – napríklad môže viesť k potrebe hľadať iného terapeuta.

6. VYHÝBANIE SA ODPOVEDIAM

Psychológovia nemajú radi, keď klient nevie vysvetliť svoje pocity a emócie. Cieľom odborníka je pomôcť človeku, a to nie je možné, ak sa respondent uzavrel do seba alebo nevie opísať svoje pocity a pátranie, kvôli ktorému sa obrátil na psychológa.

7. NEPRÍSŤ NA SEDENIE

Psychológ si vopred zostaví plán sedení s klientom a uvoľní si čas na prácu s ním. Jediná vec, ktorá je horšia ako meškanie na sedenie, je neprísť vôbec: narúša to dôveru medzi terapeutom a jeho pacientom a spochybňuje účinnosť ďalšej liečby.