Narcizmus sa často pranieruje, najmä keď sa hovorí o ťažkostiach vo vzťahoch s narcistickými partnermi. Dobrovoľne sa nikto nechce priznať k vlastníctvu tejto povahovej črty. Všetci sme však tak trochu narcisti, prinajmenšom preto, že žijeme vo svete, kde je dôležitá sebarealizácia, finančný blahobyt, rešpekt a úspech. Vysvetlíme vám, prečo to nie je až také zlé.

Normálny narcizmus je sebaláska, stav spokojnosti, sebarealizácie, schopnosť byť na seba hrdý a radosť z úspechu. Je dôležité pochopiť, narcizmus a narcistická porucha osobnosti sú odlišné veci. Neškodný narcizmus je niečo, čo vám pomáha pohybovať sa zvoleným smerom, usilovať sa dosiahnuť cieľ.

AKO VZNIKÁ

V Gestalt terapii existuje pojem metapotreby:

  • schizoidný – bezpečnosť,
  • neurotický pre pripútanosť a vzťahy,
  • narcistický pre manipuláciu, súťaživosť a úspech.

V živote čelíme rôznym výzvam a reagujeme na ne tou časťou osobnosti, ktorá zodpovedá metapotrebe. Každá z nich sa stáva relevantnou v určitom bode vývoja.

Všetci prechádzame týmito štádiami v detstve – keď si organizujeme svoje bezpečie, vytvárame vzťahy a učíme sa komunikovať s okolitým svetom

Veľa závisí od toho, ako sa ich naučíme napĺňať. Ak však hovoríme o narcistickej metapotrebe, k jej uspokojeniu v procese vývoja dochádza prostredníctvom učenia sa slobodne manipulovať. Ide o zručnosť ovládať, komunikovať, pohybovať sa, rozoberať, dosahovať. Dieťa sa učí manipulovať s predmetmi – dotýkať sa, hádzať, dvíhať, otvárať alebo zatvárať, s telami, pocitmi, ľuďmi, skúmať tento svet a rozvíjať sa.

Miera neuspokojenia tejto potreby ovplyvňuje mieru neškodnosti narcizmu. Za normálnych okolností sme ako dospelí schopní manipulovať so svetom tak, aby sme dosiahli to, čo potrebujeme. Zároveň sú uspokojené aj ostatné metapotreby.

ČO JE DOBRÉ

Vďaka narcistickej časti vieme, ako a kam nasmerovať svoje úsilie na dosiahnutie cieľa. Snažíme sa získať rešpekt a cítime potešenie, keď sme obdivovaní. Snažíme sa urobiť život lepším, krajším a pohodlnejším, vykonávať prácu spôsobom, ktorý buduje sebaúctu a význam. Neškodný narcizmus je o vôli, ambíciách a úspechoch.

Všetkým nám v tej či onej miere záleží na uznaní, keď sa snažíme podať čo najlepší výkon alebo vytvoriť niečo skutočne hodnotné. Je to možné vďaka narcistickej časti – budeme tvoriť, pracovať, realizovať projekty v očakávaní uznania.

Ak to “zaspí”, potom sa s najväčšou pravdepodobnosťou človek uspokojí s málom a postupne sa v ňom bude hromadiť nespokojnosť so sebou samým

Svet sa rýchlo rozvíja, ponúka veľa lákadiel – drobností, ako sú high-tech telefóny alebo značkové oblečenie, a celkovo vytvára obraz krásneho života.

Ale svet sme my. My sme tí, ktorí každý deň vytvárajú niečo lepšie, ako sme boli včera. Súťažíme medzi sebou a prostredníctvom narcistickej časti nás samých sa snažíme zlepšiť svoj vlastný život. Ak vidíme, že niekto zrealizoval svoj sen alebo projekt, mimovoľne si pomyslíme – dokážem to aj ja? A stávame sa ambicióznymi a chceme vytvoriť svoj vlastný, ešte lepší a zaujímavejší.

AKO ROZPOZNAŤ

Narcistickú časť si uvedomíte, ak:

  • sa usilujú o dosiahnutie úspechu,
  • tešíte sa z uznania a obdivu,
  • ste hrdí na seba a svoje úspechy,
  • tešíte sa z finančnej prosperity a nehanbíte sa míňať peniaze na seba,
  • staráte sa o seba, venujete čas a úsilie svojmu vzhľadu,
  • radi súťažíte a ste prví,
  • máte schopnosť vytrvať,
  • veríte, že si v živote zaslúžite to najlepšie a rozhodnete sa o to usilovať.

ČO JE V CELKOVEJ SUME

Len je dôležité nezabudnúť na rovnováhu všetkých troch častí – schizoidnej, neurotickej a narcistickej. Ťažkosti sa totiž začínajú vtedy, keď je výrazná tendencia v prospech jednej z častí.

Treba si uvedomiť, že snahou by nemalo byť potláčanie ambícií a narcistických potrieb, ale rozvíjanie ostatných dvoch častí. Potom sa rovnováha vybuduje prirodzene.