„Fuj, tá je  chudá ako vyžla. Čo má anorexiu? A vidíš tam tú, na prechode? Ja by som si pri takej hmotnosti nikdy legíny na seba nedala. Mala by sa obliekať inak. A tá na rohu? U kaderníčky bola naposledy asi v dobe kamennej…“ Nie. Toto nie je úryvok z dialógu zachyteného náhodne na ulici. To je len mierne scenzurovaná časť myšlienok, ktoré nám prejdú hlavou. Neverila som tomu. Teda, pokiaľ ma na to neupozornila kamarátka. Vraj až 90 percent myšlienok má negatívny charakter. V mysli neustále niekoho hodnotíme, porovnávame sa sním. Buď sa povyšujeme, alebo ponižujeme. Keď sa sami „neustrážime.“ Hodnotíme nielen ľudí vôkol seba, no najmä svoj odraz v zrkadle. Koho tam vlastne vidíte?

Sústredíme sa na nedostatky

Málokto si pri pohľade do zrkadla ako prvé všimne svoje prednosti. Krásnu farbu očí, dlhé vlasy, jedinečný úsmev. Možno tak v amerických filmoch. V praxi to vyzerá tak, že si okamžite všimneme svoje nedokonalosti. Prvé vrásky, nevytrhané obočie, vykúkajúce bruško. Nevyzeráme ako vyretušované modelky z obálok lesklých časopisov. A je to prirodzené. Aj keby ste boli najkrajšou ženou na svete, vždy nájdete niečo, čo vám bude vadiť. Pritom to, čo považujeme za mínus, môže byť jedinečným znamením, ktoré dokresľuje vašu bytosť.

„Celé dospievanie ma trápil veľký nos. Nedal sa zamaskovať. Preto som nosila široké klobúky, ktoré sa postupne stali súčasťou môjho imidžu. Nakoniec sa môj partner namotal práve na môj nos. Vravel, že mi dodáva exotický výzor,” priznáva Katka, ktorá sa naučila, aké dôležité je zmeniť uhol pohľadu. Samozrejme, netreba ísť do ďalšieho extrému a prestať sa o seba starať.

Bežná „údržba“ je nutnosť. Nestaňte sa však otrokmi svojho výzoru.

Sústredenie sa na vlastné nedokonalosti neraz vedie k tomu, že strácame schopnosť prijať kompliment. „Ach, prosím ťa, to za nič nestojí. Moje vlasy? Keby si videla, aké mám rozštiepené končeky…“ Aj vy si radšej ešte naložíte, akoby ste mali prijať kompliment? Tejto téme téme sa určite budeme venovať osobitne, pretože si zaslúži pozornosť.

Nájdete príčinu?

Prečo máme tendenciu niekoho a niečo neustále hodnotiť, seba nevynímajúc? Tu sú najčastejšie príčiny:

  • vplyv médií a sociálnych sietí: neustále pozeranie sa na dokonalé tváre a postavy nás núti porovnávať sa s ostatnými. Najmä na internete neraz môžete čeliť negatívnym komentárom ľudí, ktorí sa skrývajú za anonymitu.
  • snaha o perfekcionizmus: od detstva nás tlačia, že treba byť najlepší, najkrásnejší, najrýchlejší. Porovnávaním sa a hodnotením sa snažíme nájsť svoje miesto v pomyselnom rebríčku. Je to malicherné. Na svete je miesto pre všetkých.
  • rodinné prostredie: v niektorých prípadoch môže karty poriadne zamiešať aj výchova. Pokiaľ bola od detstva vo vašej rodine hlavná téma výzor, mohli ste si toto presvedčenie vziať do vienka. Našťastie všetkého, čo nám neslúži, je možné sa zbaviť.

Ako z toho von?

Najdôležitejšie je rozhodnutie. Pevné rozhodnutie toho, že sa viac nechcete porovnávať. Nechcete nikoho hodnotiť. Blízkych, neznámych, ani seba. Pretože si uvedomujete, že keď niekoho hodnotíme, nálepkujeme, že mu tým môžeme ublížiť. To je prvý krok. Ďalej vám môžu pomôcť nasledovné tipy:

Vytvorte si svoj vlastný štýl (Zdroj: carlesmiro/freepik.com)

  • vytvorte si svoj vlastný štýl: nemusíte sledovať najnovšie trendy. Zvoľte si štýl, v ktorom sa cítite pohodne a ktorý podčiarkne vašu individualitu
  • ži a nechaj žiť: miesto odsúdenia druhého človeka sa snažte nájsť na ňom niečo pozitívne. Ide to. Len to chce trošku námahy.
  • popracujte na vlastnom sebavedomí: za hodnotením sa ukrýva nízke sebavedomie. Sebavedomí ľudia nemajú potrebu hodnotiť.
  • rozvíjajte sa: vtedy nebudete mať čas a priestor na hlúpe a nepotrebné myšlienky. Nájdite si záľubu, čítajte, meditujte, vzdelávajte sa. Zamestnajte svoj myseľ. Inak vám bude podsúvať to, čo nepotrebujete.
  • zmeňte to, čo môžete zmeniť: pokiaľ vám vadia prebytočné kilá, začnite športovať a zdravo sa stravovať. Sú veci, ktoré dokážeme ovplyvniť. A na tie, čo nedokážete ovplyvniť, sa povzneste. Nestoja za pozornosť.

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi a známymi!