Hodnotenie autorky
4.2Celkové hodnotenie

Táto knižka čitateľovi neopakovateľným spôsobom približuje život človeka s duševnou chorobou. Autorka popisuje svoj boj so schizofréniou, hospitalizáciu v psychiatrickej liečebni, terapiu a cestu zo sveta bludov do reálneho sveta.

Hlavná hrdinka, Debora, má 16 rokov, keď sa po pokuse o samovraždu ocitá v psychiatrickej nemocnici. Podáva nám svedectvo o tom, aký je život s psychotickým ochorením a aká tenká je hranica medzi skutočnosťou a svetom bludov, ktorý tvorí jej vlastnú “realitu”. Vidíme, aké rýchle dokáže byť spadnutie do bludov a aké náročné je dostať sa z nich naspäť do kontaktu s realitou. Sme svedkami toho, ako Debora postupne naväzuje vzťah s terapeutkou, otvára sa ich spoločnej práci a spoznáva príčiny svojich úzkostí a trápení. Pozorujeme, ako sa mení strach, ktorý v nej vzbudzuje myšlienka na to, že by sa mohla uzdraviť a ako balansuje medzi známou chorobou a neznámou, a teda trochu nebezpečnou predstavou zdravia.

Pre človeka zaujímajúceho sa o psychoterapiu je naviac cenným materiálom popisujúcim priebeh terapie vedenej známou terapeutkou Friedou Fromm-Reichmann, bývalou manželkou Ericha Fromma a priekopníčkou interpersonálnej školy v psychoanalýze.

Verejnosti kniha vyvracia rozšírený mýtus o tom, že schizofrénia je “rozdvojená osobnosť” a veľmi čitateľným jazykom predstavuje túto chorobu. Samozrejme, je potrebné podotknúť, že toto ochorenie môže prebiehať v rozličných formách a podobách a jej knižné vykreslenie teda nemusí zodpovedať klinickému obrazu každého človeka, ktorý sa s ňou potýka. Taktiež je nutné mať na pamäti historický kontext, v ktorom sa dej odohráva a to, že liečba psychotických ochorení za túto dobu prešla rôznymi premenami a vývojom.

Knihu rozhodne odporúčam všetkým študentom psychológie a psychiatrie. Dynamiku psychotického ochorenia dokáže vysvetliť konkrétnejším a tiež pútavejším spôsobom než bežné učebnice. Knižka je pre mňa skvostom, ktorý by sa mal objaviť v rukách každého, kto sa zaujíma o túto problematiku. Niet divu, že sa teší obľube čitateľov po celom svete.

Knihu si môžete kúpiť na stránkach kníhkupectva martinus.sk