O psychológii sa toho píše veľmi veľa. Niet sa čo čudovať, veď kus psychológie je v každej oblasti nášho života. Práve preto u ľudí vzbudzuje taký záujem. Keď si však kúpite knihu s chytľavým názvom, nie vždy sa dočkáte kvality. Psychológia predáva a vedia to aj vydavateľstvá. My píšeme o psychológii najmä preto, lebo ňou žijeme a máme ju radi. Preto sme vám prinisli výber tých, ktoré považujeme za najlepšie psychologické knihy. Knihy sme vyberali tak, aby ich zvládol čítať aj bežný čítateľ, ktorý neovláda psychologický žargón. Sme totiž presvedčení, že aj o odborných veciach sa dá hovoriť jednoducho.

Umění ptát se – Carmen Kindl-Beilfuss

O tom, ako klásť dobré otázky sme nedávno uverejnili článok, pre ktorý bola táto kniha veľkou inšpiráciou. Klásť dobré otázky nie je vôbec ľahké, no dobrá správa je, že sa to dá naučiť. Táto kniha je k tomu perfektným návodom. Je určená pre terapeutov a koučov, no vyťažia z nej aj laici, alebo skrátka ľudia, ktorí túžia byť dobrými spoločníkmi pre rozhovor.

Pragmatika lidské komunikace – Janet Beavin Bavelasová, Paul Watzlawick, Don D. Jackson

Osobne mi žiadna kniha na svete tak výrazne nezmenila pohľad na komunikáciu ako práve Pragmatika lidské komunikace. Myšlienky popísané v knihe sú takpovediac malou revolúciou pre čítateľa. Poskytujú neopakovateľný vhľad, do problematiky komunikácie a je snáď jedinou odbornou knihou, ktorú má človek chuť čitať znova a znova. Na hĺbku myšlienok opísaných v knihe jedno prečítanie skrátka málo.

Lži na pohovke – Irwin D. Yalom

Na svete zrejme neexistuje psychoterapeut, ktorý by nepoznal Irwina Yaloma. Je nielen špičkový terapeut, ale aj úžasný spisovateľ. Píše veľmi zrozumiteľne a často používa príbehy z praxe, ktoré kombinuje s vlastnou terapeutickou múdrosťou. Yalom je človek-milión, ktorý dokáže priblížiť šírku a hĺbku terapie tak verne, ako by ste mali pocit, že sedíte priamo v jeho poradni. Okrem Lží na pohovke stoja za zmienku ďalšie bestsellery ako: Keď Nietzsche plakal, Láska a jej kat či priam učebnicový titul Chvála psychoterapie.

Myšlení rychlé a pomalé – Daniel Kahneman

To, čím je Pragmatika lidské komunikace pre komunikáciu je Myšlení rychlé a pomalé pre myslenie. Daniel Kahneman, nositeľom Nobelovej ceny za ekonómiu, úplne mení chápanie toho ako funguje naše myslenie. To je podľa Kahnemana plné chýb a mylných presvedčení. Ponúka však aj techniky ako si limity vlastného myslenia uvedomiť a predísť nesprávnym úsudkom. Kniha získala v roku vydania viaceré ocenenia a bola označená za jednu z najlepších kníh.

Singletasking: Ako stihnúť viac za kratší čas – Devora Zack

Patríte medzi ľudí, ktorí majú kopu roboty a na konci dňa zaspávajú s pocitom, že vlastne nič nestihli? Single tasking je kniha určená presne pre vás. Je to praktická príručka toho, ako zefektívniť svoj pracovný aj súkromný život. Autorka je odporcom toho, čo nazývame multitasking. Podľa nej náš mozog na niečo také nie je prispôsobený. Odpoveďou je singletasking, vďaka ktorému dokážeme byť efektívnejší a stihnúť oveľa viac. Kniha inšpirovala aj jeden z našich článkov.

Hľadanie zmyslu života – Viktor E. Frankl

Viktor Frankl, zakladateľ logoterapie je jedným z najvýznamnejších psychológov dvadsiateho storočia. Počas druhej svetovej vojny bol zajatý v koncentračnom tábore. Logoterapia je hľadaním zmyslu, ktorý, ako tvrdí Frankl, je možné nájsť aj v tak extrémnom prostredí, ako bol práve koncentračný tábor. Takpovediac obrátil Maslowovu pyramídu potrieb hore nohami a aj na svojom živote dokázal, že nájdený zmysel života prehluší všetko ľudské utrpenie.

Muž, ktorý si mýlil manželku s klobúkom – Oliver Sacks

Podľa názvu by sa mohlo zdať, že ide o nejakú absurdnú drámu. Oliver Sacks nás však vo svojom diele pozýva do mimoriadne zaujímavého sveta neurologických porúch. Kniha je plná fascinujúcich príbehov o ľuďoch, ktorým sa doslova zmenil pohľad na realitu. Sacks je výborný spisovateľ a o svojich pacientoch rozpráva veľmi citlivo a empaticky.