Počas života prechádzame rôznymi vekovými krízami. Nedávny výskum vysvetlil, prečo sa práve tri roky pred päťdesiatkou cítime obzvlášť depresívne.

Ľudia na celom svete sa cítia najnešťastnejší vo veku 47 rokov, ale potom je to už jednoduchšie. K tomuto záveru dospel David Blanchflower, profesor ekonómie na Dartmoor College (USA), ktorý analyzoval obrovské množstvo údajov o vzťahu medzi vekom a pocitom šťastia zozbieraných v 132 krajinách sveta, a to nielen v rozvinutých, ale aj v rozvojových krajinách.

Profesor Blanchflower zistil, že pri zohľadnení úrovne vzdelania, rodinného stavu a stavu zamestnanosti má graf šťastia v závislosti od veku tvar krivky v tvare písmena U, pričom najnižší bod krivky je vo veku 47 rokov a dva mesiace. Keď ľudia prekonajú túto “krízu stredného veku”, situácia sa zlepší a život sa stane zábavnejším.

Tento efekt je pozorovaný vo všetkých krajinách sveta, v bohatých aj relatívne chudobných krajinách.

Vedec predpokladá, že vo veku 47 rokov človek začína pociťovať, že starne. Strach z blížiacej sa staroby núti k niektorým životným sumárom, ktoré sa nemusia zdať veľmi upokojujúce, a to všetko spolu prispieva k upadnutiu do mrzutosti a depresie.

Ak sa nachádzate na dne “krivky šťastia” v tvare písmena U, pamätajte, že v tom nie ste sami a že sa to odtiaľto určite zlepší. Aby ste sa dostali z krízy, profesor Blanchflower odporúča aktívne sa venovať sami sebe – začať sa správne stravovať, viac spať a hýbať sa, chodiť častejšie do prírody. To všetko vám pomôže zdvihnúť náladu a prekonať depresiu, pretože v modernom svete 47 rokov nie je staroba a máte pred sebou roky a roky aktívneho života.

Veronika Khlebova “Odlúčenie: ako prestať byť závislý od iných ľudí”

Bojíte sa otvorene vyjadriť svoje potreby? Reagujete emotívne na zdanlivo banálne situácie? Máte pocit, že nie ste pre všetkých dosť dobrí?
Túžba získať absolútnu lásku a uznanie od druhých naznačuje, že proces odlúčenia neprebehol alebo prebehol, ale nie do konca.
Autor knihy obracia čitateľov na problematiku tráum z detstva – pretože práve v detstve sa ukladá zdravý postoj dieťaťa k sebe samému, k svetu a k iným ľuďom. Odborník poskytuje konkrétne rady, ako obnoviť osobné hranice a krok za krokom prekonať traumatické skúsenosti zo vzťahov.
Po uvedomení si vlastnej hodnoty a nezávislosti budete môcť odvážne vstúpiť do dospelosti a stať sa v budúcnosti príkladným rodičom!