Spoloční priatelia, koníčky, hudobný vkus a plány do budúcnosti – to je, samozrejme, dobré. Často sa však spoločnosť nekončí a jeden z partnerov nemá nič vlastné. Dokonca ani emócie, názory a potreby. Prečo dochádza k takémuto splynutiu a ako sa možno „odpútať“ od milovanej osoby, aby sa vzťah zachoval, ale stal sa nezávislým človekom?

PREČO DOCHÁDZA K ZLÚČENIU S VAŠÍM PARTNEROM

Citové spojenie

Bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažíte spoliehať na chladnú kalkuláciu a rozum, srdcia a duše vytvárajú hlboké emocionálne spojenie, ktoré spája dvoch zamilovaných ľudí na intuitívnej úrovni.

Podobnosť hodnôt

Podobné priority a životné ciele posilňujú partnerský zväzok. Je to dosť dôležitý faktor vo vzťahu, pretože na vybudovanie šťastnej rodiny by sa partneri mali pozerať rovnakým smerom (morálne a duchovné hodnoty).

Podpora

Vo vzťahu nachádzame nielen lásku, ale aj podporu, vďaka ktorej sa cítime celistvejší. Niekedy si silná túžba nebyť sám vystrelí z človeka krutý žart: stáva sa posadnutým svojím partnerom a má veľký strach, že vzťah stratí.

Dôvera

Dôvera a následne prítomnosť spoločných tajomstiev vytvárajú jedinečnú atmosféru priaznivú pre vzájomné rozuzlenie.

Spoločné sny a plány

Snaha o spoločný budúci život nám pomáha cítiť sa súčasťou niečoho zmysluplného. Niekedy však môžete nevedome prekročiť hranicu: môžete si v hlave vybudovať veľa plánov a v dôsledku toho ich neuskutočniť. Ľudia, ktorí si vopred naplánovali svoj budúci život s partnerom, majú tendenciu trpieť pripútanosťou k svojmu spoločníkovi alebo spoločníčke.

Intimita

Fyzická blízkosť a citová intimita zvyšujú pocit jednoty a splynutia. Mnohí ľudia sa obávajú straty nielen citového, ale aj fyzického spojenia so svojím partnerom.

Zvyky a rutiny

Vytváranie spoločných návykov nás zbližuje, ponára nás do rytmu vzťahu. Veľmi často sa človek nielenže nemôže, ale ani nechce zbaviť zvykov, ktoré sú už pohodlné, čo spôsobuje, že trpí citovou väzbou na partnera.

Pochopenie

Schopnosť porozumieť si navzájom je určite dôležitá – vytvára pocit jednoty a harmónie. Kvôli nej sa však môže zdať, že vás nikto nedokáže pochopiť a prijať tak, ako to dokáže partner. Je to mylný názor a v tomto prípade staviate na druhé miesto seba a na prvé miesto – svojho milovaného.

Vplyv

Počas spoločnej zábavy nás partner tak či onak ovplyvňuje – pozitívne alebo negatívne. Milujúca osoba vám tak môže nevedome vštepovať potrebu splynutia vo vzťahu.

Láska

V konečnom dôsledku je to láska, ktorá nás poháňa k tomu, aby sme sa rozplynuli v partnerovi a vytvorili jedinečné spojenie. O tom, či ide o zdravú lásku, však ešte treba diskutovať.

ČO ROBIŤ, AK SA VO VZŤAHU STRÁCATE

1.  Preskúmajte sa

Začnite analýzou svojich hodnôt, snov a potrieb. Pochopenie vašich túžob vám pomôže lepšie sa orientovať vo vzťahu.

2. Nezabúdajte na svoje hranice

Pravidelné premýšľanie o tom, čo je pre vás dôležité, vám pomôže stanoviť hranice, ktoré by sa vo vzájomných vzťahoch nemali porušovať. Jasné vymedzenie hraníc vám pomôže chrániť váš osobný priestor a emocionálnu nezávislosť.

3. Rozvíjajte svoje koníčky

Mať vlastné koníčky nielenže podporuje osobný rast, ale posilňuje aj vzťahy tým, že do nich prináša novosť. Pripomeňte si, že ste jedineční, a robte niečo, čo vám prináša radosť, či už je to šport, umenie alebo čítanie. Uistite sa, že máte spoločné koníčky, ale aj individuálne záľuby. Partner by mal podporovať vaše túžby a zaujímať sa o váš rozvoj.

4. Udržujte s partnerom komunikáciu

Zdieľajte svoje myšlienky a pocity, aby ste sa vyhli nedorozumeniam. Pravidelné úprimné rozhovory s partnerom vytvoria atmosféru dôvery a úprimnosti.

5. Počúvajte svoje pocity

Počúvajte svoje emócie. Ak ich nebudete ignorovať, lepšie si uvedomíte svoje potreby.

6. Naučte sa robiť vlastné rozhodnutia

Snažte sa prevziať zodpovednosť za seba v malých aj vážnych veciach – to posilní vaše sebavedomie. Okrem toho vám rozhovory o zodpovednosti a úlohách pomôžu vyhnúť sa prílišnej citovej závislosti.

7. Nebojte sa byť sami

Snažte sa užívať si čas osamote so sebou – posilní to vašu vnútornú nezávislosť.

8. Vytvorte si podpornú sieť

Priatelia a rodina vám môžu dodať silu a uistenie, keď to potrebujete. Nebojte sa podeliť o svoju bolesť so svojimi blízkymi – niekedy všetci potrebujeme podporu.

9. Zapojte sa do sebarozvoja

Záľuby sú, samozrejme, dobré, ale nemali by ste zabúdať na rozvoj v profesionálnej sfére. Školenia, kurzy – to všetko vám pomôže realizovať sa a byť finančne nezávislým.

10. Uvedomte si, že vzťah je partnerstvo

Obaja partneri by mali byť nezávislými osobnosťami, aby vytvorili harmonický vzťah. Rešpektovanie priestoru a času toho druhého tiež pomôže vytvoriť zdravý vzťah. Tým, že zostanete otvorení a úprimní, môžete vybudovať hlboký vzťah a zároveň zostať verní sami sebe.

Je dôležité uvedomiť si, že zdravý vzťah nezahŕňa úplnú závislosť jeden od druhého a nezávislosť môže vaše puto len posilniť. Tým, že budete pracovať na svojom vlastnom raste a naplnení, vnesiete do vzťahu rozmanitosť a stanete sa pre seba navzájom zaujímavejšími ľuďmi. Nezabúdajte, že láska neznamená stratu seba samého, ale snahu o spoločné šťastie, v ktorom každý zostáva individualitou.