Sebavedomie nie je len to, ako sa cítime sami, ale aj to, čo tvorí základ toho, ako nás vnímajú ostatní okolo nás. Niekto, kto si neváži sám seba, je často „nešťastný“. Na základe tohto nešťastia môžete zistiť, že je čas začať si znovu budovať sebaúctu.

Sme takí zaneprázdnení každodennými aktivitami, že často nemáme čas myslieť na svoje potreby. A márne, pretože sebaúcta a jasné osobné hranice určujú náš vzťah k svetu. Od miery sebaúcty závisí veľa.

Možno to bude znieť zvláštne, ale akonáhle budete vy a vaše šťastie v popredí, nájdete dôvody, prečo si vážiť sami seba.

Počúvajte svoje srdce a robte to, čo považujete za správne. Je v poriadku byť tým, kým chcete byť, nepotrebujete nikoho povolenie. Dôverujte si a chráňte svoje hranice, potom sa k vám okolie začne správať s rešpektom.

Aké sú teda príznaky, ktoré naznačujú nízku sebaúctu?

1. NECHÁVATE INÝCH, ABY ROZHODOVALI ZA VÁS

Okolo vás je veľa ľudí, ktorí vám radi radia a hovoria, ako máte veci robiť. Tým, ktorí ich vždy nasledujú, chýba úcta k sebe samým. Nemusíte počúvať všetko, čo vám povedia, a žiť podľa pokynov iných ľudí.

2. NEPOČUJETE INTUÍCIU

Zvyknete mávnuť rukou nad pocitom „cucania pod lyžicou“? Márne, takto funguje mechanizmus prežitia. Inštinkt sebazáchovy vám radí, ako sa správať lepšie a bezpečnejšie. Naučte sa počuť svoj vnútorný hlas.

3. STE ČASTO VYUŽÍVANÍ

Niektorým ľuďom sa, žiaľ, darí využívať láskavosť a citlivosť iných ľudí. Buďte opatrnejší a nenechajte sa zneužiť. Bude to vyžadovať prácu na sebe, ale len tak sa naučíte správne pomáhať druhým.

4. SKRÝVATE SVOJE POCITY

Otvoriť sa druhému človeku je desivé a ťažké, pretože nás to robí zraniteľnými. Priznaním svojich skutočných pocitov však prejavujete úctu k sebe samému. Naučte sa rozpoznávať emócie: môžu vám veľa povedať

5. VEĽMI SA SNAŽÍTE VYHOVIEŤ

Ak neustále potláčate svoj vnútorný protest a beriete si na plecia veci, ktoré vôbec nechcete robiť, nebudete šťastní. Povedať „nie“ je úplne normálne.

6. ODKLADÁTE ÚSPECH NA NESKÔR

Ak sú vaše sny a osobné ciele vždy na konci vášho zoznamu úloh, zamyslite sa nad tým, či práve preto nie ste znechutení svetom. Niet pochýb o tom, že je skvelé pomáhať druhým. Ale tí, ktorí vždy zabúdajú na svoje vlastné túžby, si sotva dokážu vážiť sami seba.

7. STRÁCATE ČAS ROBENÍM VECÍ, KTORÉ NERADI ROBÍTE

Ak niečo robíte len preto, aby vás niekto iný pochválil, je čas prehodnotiť svoje správanie. Nemá zmysel robiť zaťažujúce práce, aby ste si vyslúžili uznanie. Podmienkou zdravého vzťahu je, aby všetci vyhrali.

8. MÁTE RADI SEBAKRITIKU

Je dobré uvedomiť si svoje silné a slabé stránky, ale prečo sa trápiť nadmernou sebakritikou? Je nezdravé a nerozumné neustále nariekať nad tým, čo neviete robiť alebo v čom ste zlyhali.

9. PREHLUŠUJETE SVOJE POTREBY

Keď počúvate svoj vnútorný hlas, zrazu si začnete uvedomovať, čo naozaj chcete. Starostlivosť o seba a rešpektovanie svojich potrieb je veľmi dôležité.

10. PRÍLIŠ VÁM ZÁLEŽÍ NA NÁZOROCH INÝCH ĽUDÍ

Dobré vzťahy sú dôležité, ale nikto nemá právo zasahovať do našej dôstojnosti. Niekto, kto chce byť šťastný, nepotrebuje posudzovanie.

11. PONÁHĽATE SA SÚDIŤ DRUHÝCH

Niekto, kto je príliš sebakritický, sa ku každému správa odsúdeniahodne. Nikto nám však nedal právo posudzovať konanie iných ľudí, a ak ste sa dohodli, že prijmete seba, skúste počítať aj s druhými. Dovoľte ostatným, aby sa rozhodovali.

12. UVIAZLI STE V DEŠTRUKTÍVNOM VZŤAHU

Niekto, kto si neváži sám seba, sa ľahko zapletie do nefunkčných a niekedy toxických, deštruktívnych vzťahov. Môžete však prejavovať záujem o druhých a zároveň mať na pamäti svoje vlastné potreby a túžby.