Vyrastanie s takýmito ľuďmi zanechá na vašej psychike nezmazateľné jazvy po zvyšok života.

Rodičia s narcistickými osobnostnými rysmi nevyhnutne spôsobujú svojim deťom ťažké psychické traumy, s ktorými sa musia vyrovnávať po celý život. Bezcitnosť, chlad, sústredenie sa výlučne na seba, svoje záujmy a pôžitky – to všetko z človeka robí len málo pozorného, starostlivého a podporujúceho rodiča.

Tu sú najčastejšie príznaky toho, že ste vyrastali v rodine, kde jeden alebo obaja rodičia sú narcisti.

1. MÁTE EXTRÉMNE NÍZKE SEBAVEDOMIE

Ste veľmi neistí, nevážite si sami seba ani si seba nevážite. Je to preto, že narcistickí rodičia sa často snažia presadiť na úkor svojich detí tým, že im kladú prehnané, nereálne očakávania. Bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažíte, nikdy nesplníte tieto rodičovské očakávania, vždy zaostávate za latkou. Za „odmenu“ ste boli neustále kritizovaní, karhaní, znevažovaní. To viedlo k tomu, že bez ohľadu na vaše skutočné úspechy ste v sebe neustále cítili, že ste zlyhali, že ste bezcenné, neschopné stvorenie, ktoré bude čoskoro odhalené.

2. JE PRE VÁS VEĽMI ŤAŽKÉ POSTAVIŤ SA ZA SEBA

Vaši rodičia vždy uprednostňovali vaše záujmy a potreby, takže ste museli počas celého detstva potláčať svoje túžby. Teraz, keď ste dospelí, je pre vás ťažké presadiť si svoje hranice, nenechať sa urážať, vyjadriť svoje záujmy, potreby a želania a dosiahnuť ich naplnenie. Tento problém vás prenasleduje vo vzťahoch a v každodenných životných situáciách.

3. NEUSTÁLE SA KRITIZUJETE

Prísna kontrola, nerealisticky vysoké štandardy, o ktorých si vaši rodičia mysleli, že ich musíte spĺňať, to všetko viedlo k tomu, že teraz plníte rodičovskú úlohu voči sebe a vyžadujete od seba nemožné. Ste svojím vlastným najprísnejším, najneúprosnejším kritikom, súdite sa tak prísne ako nikto iný, vždy sa zo všetkého obviňujete a neočakávate od seba súcit, sympatie, prijatie, slová podpory.

Ďalším dôsledkom tohto postoja je, že o sebe neustále pochybujete, vždy dvakrát kontrolujete svoje vlastné konanie a cítite sa zodpovední za všetko, čo sa nepodarilo.

4. MYSLÍTE SI, ŽE SI NEZASLÚŽITE LÁSKU

V detstve vás rodičia nikdy úprimne nepochválili a nepoďakovali vám, nevyjadrili a neprejavili vám svoju lásku, preto je pre vás teraz ťažké prijímať komplimenty, pochvaly za vaše úspechy. A ak vám niekto prejavuje lásku a náklonnosť, v hĺbke duše ste si istí, že to všetko je faloš a manipulácia. Vnútorné presvedčenie, že si lásku nezaslúžite, vás môže nútiť tolerovať hrubosti a násilie vo vzťahoch.

5. CÍTITE POTREBU LICHOTIŤ A VYHOVIEŤ INÝM ĽUĎOM

Je to stratégia správania, ktorá vám umožnila prežiť v detstve, takže tento scenár je zakorenený hlboko vo vašom vnútri. Páčenie sa a lichotenie vám umožnilo predvídať a zmierniť hroziaci konflikt alebo emocionálne výbuchy u vašich rodičov, čím ste znížili riziko psychického alebo fyzického poškodenia. Teraz, ako dospelý, sa pristihujete pri tom, že ste ochotní urobiť doslova čokoľvek, akékoľvek poníženie, len aby ste sa vyhli konfrontácii s inými.

6. ČASTO POCIŤUJETE HANBU A VINU

Obľúbenou taktikou narcistických rodičov je presúvanie viny a citové vydieranie. Preto majú deti neustále pocit, že sú vinné za zlé veci, ktoré sa ich rodičom dejú, že sú zodpovedné za emócie a činy svojich rodičov. Tieto dušu zožierajúce pocity viny a hanby nezmiznú ani s vekom a negatívne ovplyvňujú všetky oblasti života.

7. STE NEUSTÁLE ZAPLETENÍ DO TOXICKÝCH ROMANTICKÝCH VZŤAHOV

Manipulácia, citové zneužívanie a iné podobné veci, ktoré prevládali vo vašej nefunkčnej rodičovskej rodine, vás nútia podvedome hľadať vo svojich partneroch niečo známe. V dôsledku toho nie ste schopní uniknúť z nekonečného kruhu toxicity a spoluzávislosti.

8. VŽDY SA BOJÍTE, ŽE VÁS NIEKTO OPUSTÍ

Narcistickí rodičia, aby ovládli svoje deti, často hrozia, že ich opustia, zanechajú, nebudú ich mať radi. To vedie k hlboko zakorenenému strachu z opustenia a odmietnutia, ktorý má silný vplyv na schopnosť dôverovať iným a vytvárať s nimi zdravé vzťahy. Tento strach negatívne ovplyvňuje lásku aj priateľstvo.

9. STE NÁCHYLNÍ K EMOCIONÁLNEMU PREJEDANIU ALEBO ZÁVISLOSTIAM

Potrebujete jedlo, alkohol alebo drogy, aby ste sa vyrovnali s bolesťou srdca, psychickou traumou narcistických rodičov, aby ste unikli z reality, aby ste prestali čokoľvek cítiť.

10. ZAČALI STE SVOJ SEXUÁLNY ŽIVOT PREDČASNE

Deti zbavené pozornosti, citového tepla a duševnej intimity v narcistickej rodine ich často začnú hľadať bokom prostredníctvom sexu. Mylne si myslia, že fyzická príťažlivosť a láska sú to isté.

Ak na sebe spozorujete niektoré alebo dokonca všetky uvedené znaky, potom ste už urobili prvý krok k uzdraveniu a ukončeniu toxického cyklu rodinnej traumy. Len ak si uvedomíte, čo sa vám stalo v minulosti a čo sa vám deje teraz, budete môcť napredovať.