Serotonín sa zvyčajne nazýva hormónom šťastia, ale v tomto názve sú dve chyby. Po prvé, nie je to len hormón, ale aj mediátor, a po druhé, šťastie nie je také jednoduché. Na čo slúži serotonín, odkiaľ pochádza a čo ovplyvňuje? Poďme si o tom niečo povedať.

HLAVNÉ FUNKCIE SEROTONÍNU

Serotonín je molekula, ktorá v tele plní mnoho funkcií, pretože je mediátorom centrálneho nervového systému a zároveň hormónom, ktorý sa nachádza v rôznych orgánoch a tkanivách.

Tón

Serotonín bol prvýkrát objavený v stenách ciev, kde je zodpovedný za tonus, spolu s krvnými doštičkami zabraňuje poškodeniu ciev a vnútornému krvácaniu. Aj v tele je zodpovedný za peristaltiku čriev, tonus maternice počas pôrodu a ďalšie životne dôležité procesy.

Upokojenie

V mozgu sa serotonín nachádza v šijových jadrách. Tam majú jeho funkcie inhibičný, upokojujúci charakter. Neuróny švajčiarskych jadier sú široko rozmiestnené v celom CNS, výbežky týchto neurónov sa nachádzajú od mozgovej kôry až po miechu. Uvoľňovanie serotonínu súčasne v rôznych štruktúrach nervového systému vedie k celkovému poklesu úrovne aktivity, a tak nám serotonín pomáha ku kvalitnému spánku. Ako dôležitá súčasť spánkového centra sa serotonín podieľa na udržiavaní rovnováhy medzi spánkom a bdelosťou.

Kontrola zmyslov

Ďalšou funkciou serotonínu je kontrola celkovej úrovne citlivosti na bolesť.
Každý z nás vníma bolesť inak. Ľudia s aktívnym serotonínovým systémom sa môžu cítiť pokojne napríklad v zubárskom kresle, zatiaľ čo ľudia s deficitom prežívajú bolestivo aj celkovú masáž.

Koncentrácia

Serotonín v mozgovej kôre, časti mozgu zodpovednej za myslenie, nám pomáha sústrediť sa na dôležité úlohy a znižuje “šum” pri prenose informácií. V našom mozgu je obrovské množstvo zmyslových, emocionálnych, informačných tokov. Ak je serotonínu nedostatok, myšlienky akoby sa rozmazávali a utápali, čo veľmi sťažuje učenie alebo plánovanie.

Nervové procesy v mozgu pod vplyvom serotonínu sú jasnejšie. Ide o dôležitý rozdiel medzi funkciami dopamínu a serotonínu: dopamín sprostredkúva informácie rýchlejšie, zatiaľ čo serotonín sprostredkúva informácie jasnejšie, bez nečistôt.

Kontrola negatívnych emócií

Najznámejšia funkcia serotonínu súvisí s kontrolou negatívnych emócií.
Činnosť nášho mozgu je postavená na súťaži medzi pozitívnymi a negatívnymi pocitmi. Za normálnych okolností by mala existovať rovnováha medzi plusom a mínusom.

Serotonín je jedným z troch mediátorov, ktoré sú zodpovedné za psychoemocionálnu sféru. Okrem neho túto sféru kontrolujú dopamín a norepinefrín, ktoré zvyšujú aktivitu centier pozitívnych emócií. Serotonín zase potláča centrá negatívnych emócií. Vývoj antidepresív je založený na princípoch tejto trojice.

SEROTONÍN A DEPRESIA

Depresia je pomerne časté ochorenie. Takmer každý človek sa s ňou môže niekedy v živote stretnúť. Výskyt depresie môže byť spôsobený vonkajšími faktormi, napríklad ťažkou životnou situáciou. Ide o mierny variant, ktorý sa nazýva situačná depresia. V tomto prípade môže pomôcť psychoterapia, meditácia alebo mierne antidepresíva. Najúčinnejšie je kombinované použitie psychoterapie a liekov. Situačná depresia môže skončiť aj sama, keď sa okolnosti alebo životné podmienky zlepšia.

Konštitučná depresia je závažnejším variantom. Keď je rovnováha medzi centrami pozitívnych a negatívnych emócií v mozgu narušená a človek je neustále alebo takmer neustále v stave depresie, ktorá nesúvisí s vonkajšími príčinami.
V tomto prípade sa výrazne zvýši riziko samovraždy.

Tolerovať depresiu je rovnako zbytočné ako tolerovať napríklad bolesť zubov. Vo chvíli, keď pociťujete negatívne emócie, ktoré zdanlivo s ničím nesúvisia, mali by ste si uvedomiť, že problém nemusí byť vo vás, vo vašom živote, ale vo vašom mozgu. A v tomto prípade mu môžete pomôcť dostať sa z tohto stavu.

AKO SA TVORÍ SEROTONÍN

Serotonín vzniká premenami tryptofánu, aminokyseliny, ktorú získavame z niektorých potravín.

Tryptofán, ktorý je prekurzorom nielen serotonínu, ale aj melatonínu, má širšie spektrum účinkov:

  • zlepšuje kvalitu spánku;
  • znižuje úzkosť a podráždenosť;
  • zlepšuje náladu;
  • zlepšuje výkonnosť;
  • pomáha kontrolovať hmotnosť;
  • aktivuje účinok antidepresív.

Dostatočné množstvo tryptofánu (jeden až tri gramy denne) možno získať z potravín a doplnkov stravy. Ale (pozor!) nie zo sladkostí, ktoré sa nazývajú “potravinami šťastia”.

Najviac tryptofánu obsahujú tvrdé syry, mäso, vajcia, ryby a ďalšie produkty “stredomorskej stravy”. Horká čokoláda a datle sú azda jedinými zástupcami mňamiek, ktoré ovplyvňujú zvýšenie produkcie serotonínu. Na rozdiel od stereotypov sladkosti zabraňujú tráveniu tryptofánu, takže hormónu šťastia je tiež nedostatok.